Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο κύβος ερρίφθη: ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία προς «νέο» κόμμα

Ομόφωνο «ναι» της Κεντρικής Επιτροπής στην Πολιτική Διακήρυξη. Ο Α. Τσίπρας εγκαινιάζει απόψε την καμπάνια για (μαζικές) εγγραφές νέων μελών. Η αναφορά στην «δημοκρατική έκρηξη του ‘81», ο προβληματισμός και... η υπερψήφιση.

Ο κύβος ερρίφθη: ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία προς «νέο» κόμμα

Με την Πολιτική Διακήρυξη του σχήματος «ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία» ανά χείρας ο Αλέξης Τσίπρας θα απευθύνει απόψε το κάλεσμα που είχε υποσχεθεί σε μέλη και φίλους από την επομένη των εκλογών: το γενναίο «άνοιγμα» του κόμματος στην κοινωνία με σκοπό να εκφράσει «τον αριστερό, δημοκρατικό και προοδευτικό κόσμο» της χώρας.

Το βήμα γι' αυτό το κάλεσμα θα είναι το Φεστιβάλ της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τον «αέρα» τον έδωσε χθες η ομόφωνη έγκριση της 16λιδης Διακήρυξης από την Κεντρική Επιτροπή (148 «ναι», κανένα «όχι» και δύο λευκά), σε πείσμα όσων έβλεπαν... εμφυλιοπολεμικό κλίμα στο ηγετικό όργανο.

Δεν τέθηκε, μάλιστα, καν σε ψηφοφορία η «τροπολογία» των λεγόμενων «κομματικών» να αφαιρεθεί από τη Διακήρυξη η αναφορά «στη μεγάλη δημοκρατική έκρηξη του ΄81», βλέποντας πίσω από αυτή «υιοθέτηση» του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου.

Όπως παρατηρούσαν δε, υπέρμαχοι της διεύρυνσης, «στις προεκλογικές του ομιλίες ο κ. Τσίπρας ‘χαιρέτησε’ το ’81 και αναφέρθηκε σε κοινωνικές πτυχές του έργου ‘εκείνου’ του ΠΑΣΟΚ, ενώ πριν από δύο εβδομάδες μίλησε στη ΔΕΘ με φόντο αναφορά ακόμα και στους ‘μη προνομιούχους’ που έχει ταυτισθεί, ως όρος, με εκείνη την περίοδο».

«Συμφωνία ή ψηφοφορίες»

Κατά τις πληροφορίες, η χθεσινή εξέλιξη φάνηκε από τη συζήτηση στην Πολιτική Γραμματεία την Πέμπτη, όπου στις ενστάσεις περί «πασοκοποίησης του κόμματος» που ήγειρε σε έντονο ύφος ο εκ των «53» Πάνος Λάμπρου (και σε σαφώς χαμηλότερους τόνους ο Νίκος Φίλης), ο κ. Τσίπρας παρέπεμψε στη χθεσινή συνεδρίαση. «Αν δεν γίνει σύνθεση εδώ, πάμε σε ψηφοφορία στην Κεντρική Επιτροπή», φέρεται να είπε, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να «στενέψει» τη Διακήρυξη ώστε το κάλεσμα να αφορά μόνο τα σημερινά μέλη του κόμματος.

Οι τόνοι έπεσαν όταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (σ.σ. ως επικεφαλής των «53») υποστήριξε το περιεχόμενο της Διακήρυξης. Ο κ. Τσίπρας, πάντως, δέχθηκε να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις που δεν αλλοίωσαν το νόημα της διεύρυνσης («δεν προσήλθε στα όργανα με προθέσεις ανοικτής σύγκρουσης, παρότι στην Κεντρική Επιτροπή υπερτερούν οι ΄προεδρικοί’», έλεγαν συνεργάτες του) από τον ίδιον, τον βασικό συντάκτη της Διακήρυξης Νάσο Ηλιόπουλο και από τον κ. Τσακαλώτο.

Ο «φόβος» των μαζικών εγγραφών

Κατόπιν (και) τούτου, το αποτέλεσμα στην Κεντρική Επιτροπή έμοιαζε προδιαγεγραμμένο. Στο επίπεδο της απλής διατύπωσης ερωτημάτων κινήθηκαν άλλωστε και οι στενά «κομματικοί» που αντιδρούν στη διεύρυνση, εν όψει του συνεδρίου που θα γίνει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους. Κι αυτό επειδή πιστεύουν (ή φοβούνται) ότι με τις μαζικές εγγραφές νέων μελών θα αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των συνέδρων, οι οποίοι θα υπερψηφίσουν τόσο τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ όσο και καταστατικές αλλαγές, με πρώτη αυτή για την εκλογή προέδρου απευθείας από τη βάση.

Η ομάδα των «κομματικών», άλλωστε, θέλει να διατηρηθεί η εκλογή από το συνέδριο («δεν είμαστε αρχηγικό κόμμα»), ώστε ο πρόεδρος να μην έχει αυξημένη ισχύ.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσίπρας έβαλε προ μηνός «άνω τελεία» στον τρόπο εκλογής του προέδρου προκειμένου να επικεντρωθεί η συζήτηση στην πολιτική ταυτότητα και στις εγγραφές νέων μελών. Το θέμα άλλωστε θα τεθεί στο συνέδριο, το οποίο, στην ουσία, θα αποφασίσει τόσο για την φυσιογνωμία του «μετασχηματισμένου» κόμματος, όσο και για τα οργανωτικά του.

Ο κ. Τσακαλώτος, πάντως, σε πρόσφατη συνέντευξή του δήλωσε και δημοσίως την αντίθεσή του στην εκλογή προέδρου από τη βάση, ενώ την ίδια άποψη διατηρούν οι «κομματικοί».

Εγγραφές χωρίς... ειδικά φίλτρα

Με την αποψινή παρουσίαση της Διακήρυξης, ο κ. Τσίπρας θα προχωρήσει στο «δια ταύτα», εγκαινιάζοντας την καμπάνια για εγγραφές νέων μελών.  Σημειώνεται ότι οι αιτήσεις θα γίνονται και μέσω της πλατφόρμας e-SYRIZA (η οποία ετοιμάζεται από ομάδα τεχνικών υπό τον Αλέξη Χαρίτση) χωρίς... ειδικό φιλτράρισμα από «επιτροπή κομματικών», όπως ήθελαν αρχικώς οι πλέον αρνητικοί εκ των «κομματικών». Το επιχείρημα των οπαδών της διεύρυνσης είναι πως όποιος συμφωνεί με την Διακήρυξη και δεν τον βαρύνει κάποια μεμπτή συμπεριφορά, δικαιούται να γίνει μέλος.

«Ενταχθείτε στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία»

Απαντήσεις στα περί ...πασοκοποίησης, δίνει, τελικά, το ίδιο το κείμενο της Πολιτικής Διακήρυξης που θα παρουσιάσει απόψε ο κ. Τσίπρας.

Το πλέον ενδεικτικό τμήμα της είναι το κάτωθι:

* Όλες και Όλοι εμείς που εμπνεόμαστε από τις πιο λαμπρές παραδόσεις της Αριστεράς στο τόπο μας. Από τη δημιουργία του ΕΑΜ και την Εθνική Αντίσταση, τους δημοκρατικούς αγώνες κατά του μετεμφυλιακού κράτους, τον αγώνα του 114, τον αντιδικτατορικό αγώνα και την εξέγερση του Πολυτεχνείου, το μεταπολιτευτικό κύμα του εργατικού και φοιτητικού ριζοσπαστισμού και τη μεγάλη δημοκρατική έκρηξη του ‘81.

* Όλες και Όλοι εμείς που συναντηθήκαμε πρόσφατα στους εκλογικούς αγώνες της Προοδευτικής Συμμαχίας και του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και σε όλα τα πολύμορφα προοδευτικά κοινωνικά κινήματα.

* Όλες και Όλοι εμείς, άνθρωποι με διαφορετικές παραδόσεις, αριστεροί, σοσιαλιστές, αγωνιστές και αγωνίστριες του κομμουνιστικού, του οικολογικού και του φεμινιστικού κινήματος, προοδευτικοί δημοκρατικοί πολίτες του κέντρου, που υπερασπίζονται ατομικά, κοινωνικά δικαιώματα και ελευθερίες.

Διακηρύσσουμε τη πρόθεση μας να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να οικοδομήσουμε την Αριστερά της εποχής μας. Και καλούμε όλους τους Δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες να ενταχθούν στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Και στη πορεία προς το 3ο Συνέδριο τομή, του ΣΥΡΙΖΑ, να συνδιαμορφώσουμε ένα κόμμα μαζικό, λαϊκό, ριζοσπαστικό, δημοκρατικό που θα εκπροσωπεί τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας και θα δίνει ρεαλιστικές και προοδευτικές απαντήσεις σε όλα τα σύνθετα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και ο λαός μας».

«Χωρίς επετηρίδα και ρουτίνα»

Το θέμα της εσωκομματικής ...καχυποψίας για την επόμενη οργανωτική ημέρα του «νέου» ΣΥΡΙΖΑ επιχειρείται να αντιμετωπισθεί στο έτερο, κομβικό, σημείο της Διακήρυξης:

«Ένα κόμμα στο οποίο η ένταξη έχει πραγματικό νόημα γιατί οι αποφάσεις του λαμβάνονται συλλογικά. Και συλλογικά μάχεται από κάθε θέση για την υπεράσπιση της κοινωνικής πλειοψηφίας. Χρειαζόμαστε επομένως ένα μαζικό κόμμα με διαδικασίες που επιτρέπουν τη συνεχή αλληλεπίδραση με το κοινωνικό περιβάλλον. Ένα κόμμα που εγκαταλείπει την ασφάλεια του πρωτόκολλου, της επετηρίδας, και της ρουτίνας, και γίνεται εργαστήρι πειραματισμού δομών, ιδεών, μεθόδων».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v