Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Επικίνδυνα παιχνίδια της κυβέρνησης με την ψήφο των αποδήμων

«Να εκλέγονται βουλευτές από τους απόδημους αλλά να μην αλλοιωθεί το εκλογικό σώμα», η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Απαιτούνται 200 «ναι» για το νομοσχέδιο, αλλά ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ αριθμούν 101 βουλευτές.

ΣΥΡΙΖΑ: Επικίνδυνα παιχνίδια της κυβέρνησης με την ψήφο των αποδήμων

Εν αναμονή της πρωτοβουλίας του πρωθυπουργού να συζητήσει με τους πολιτικούς αρχηγούς το θέμα της ψήφου των αποδήμων, ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζει τη θέση του: η πρόταση που έχει ήδη καταθέσει το κόμμα είναι προϊόν πολύμηνης επεξεργασίας από «επιτροπή εμπειρογνωμόνων», οι οποίοι προέρχονται από όλο το πολιτικό φάσμα. Ως εκ τούτου, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιμείνει σ' αυτό το πλαίσιο «και δεν θα κάνει ούτε παζάρια, ούτε εκπτώσεις», χωρίς να είναι βέβαιο, ακόμα, εάν ο κ. Μητσοτάκης επιδιώξει να συναντηθεί με τους αρχηγούς, είτε κατ' ιδίαν είτε από κοινού.

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, η εν λόγω επιτροπή συγκροτήθηκε πέρυσι από τον υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση και εργάστηκε υπό τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Κώστα Πουλάκη, προκειμένου να βρεθεί κοινά αποδεκτό μοντέλο για τη συμμετοχή των αποδήμων στις εθνικές εκλογές. Μέλη της επιτροπής ήταν συνταγματολόγοι (όπως ο Νίκος Αλιβιζάτος), νομικοί και πολιτικοί επιστήμονες (όπως ο Δημήτρης Χριστόπουλος), στελέχη υπουργείων που εργάζονται σε θέματα απόδημου ελληνισμού και πολιτικοί αναλυτές-εκλογολόγοι (όπως ο Ηλίας Νικολακόπουλος).

Αυτή την πρόταση παρουσίασε εκ νέου προ δύο εβδομάδων ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ως ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στη Συνταγματική Αναθεώρηση, υπογραμμίζοντας την κεντρική αντίθεση του κόμματός του (και της επιτροπής εμπειρογνωμόνων) με την πρόταση της κυβέρνησης: οι ψήφοι των αποδήμων να «κατευθύνονται» σε έδρες του Επικρατείας (έως 12) και να μην προσμετρώνται στα συνολικά ποσοστά των κομμάτων. Κι αυτό διότι ελήφθη υπόψη η βασική ένσταση που διατυπώνουν οι αντίθετοι με την ψήφο των αποδήμων, ότι η μόνιμη απουσία τους από τη χώρα (και δη, για 20-30-50 χρόνια) τους έχει απομακρύνει από τη σύγχρονη εγχώρια πολιτική πραγματικότητα. «Να εκλέγουν βουλευτές για να προωθούν θέσεις και αιτήματα του απόδημου ελληνισμού, αλλά να μην αλλοιώσουν το εκλογικό σώμα», είναι το κεντρικό επιχείρημα.

Η θέση της κυβέρνησης να προσμετράται η «ψήφος του εξωτερικού» στα ποσοστά των κομμάτων, ερμηνεύεται από την αξιωματική αντιπολίτευση ακριβώς ως προσπάθεια αλλοίωσης του εκλογικού σώματος, καθώς η δεξιά παράταξη διαθέτει ισχυρά ερείσματα σε χώρες που δέχθηκαν μαζικά μετανάστες από τις ταραγμένες προδικτατορικές δεκαετίες, όπως οι ΗΠΑ και η Αυστραλία.

Αυτή την προσπάθεια, όπως λένε, ενίσχυσε ο κ. Μητσοτάκης αμέσως μετά τις εκλογές του Ιουλίου, ορίζοντας υφυπουργό για τον απόδημο ελληνισμό τον εκδότη (από το 1979) του «Εθνικού Κήρυκα» Νέας Υόρκης, Αντώνη Διαμαντάρη.

«Προειδοποιούμε την κυβέρνηση»

«Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης επιδίδονται σε επικίνδυνα θεσμικά παιχνίδια τόσο με τον εκλογικό νόμο όσο και με το ζήτημα της ψήφου των ομογενών. Στόχος της κυβέρνησης δεν είναι να δώσει δικαιώματα στην ομογένεια, αλλά να τη μετατρέψει από πρεσβευτή της Ελλάδας στο εξωτερικό σε πρεσβευτή κομματικών συμφερόντων. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι η ακύρωση της απλής αναλογικής, που διασφαλίζει την ισοτιμία της ψήφου και ταυτόχρονα η αλλοίωση του εκλογικού σώματος που θα κρίνει το καλπονοθευτικό μπόνους και άρα το ποιος θα κυβερνά», τονίζουν πηγές από την Κουμουνδούρου.

Και προσθέτουν: «Ο ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιεί την κυβέρνηση αλλά και τον κ. Μητσοτάκη, που ετοιμάζει επικοινωνιακό σόου με συναντήσεις πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου, να σταματήσει να παίζει παιχνίδια με τους θεσμούς και την ομογένεια και να μην την εμπλέκει σε απαράδεκτους μικροκομματικούς υπολογισμούς, επιχειρώντας να τη διχάσει».

Θα βρεθούν τα 200 «ναι»;

Όπως σημειώναμε χθες, παρότι το ΚΙΝΑΛ άλλαξε θέση και τάσσεται υπέρ του πυρήνα της πρότασης της ΝΔ, θεωρείται αβέβαιο ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί, καθώς το Σύνταγμα απαιτεί 200 θετικές ψήφους.

Η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ μαζί συγκεντρώνουν 180 ψήφους (ή 178 εάν διαφοροποιηθούν από την επίσημη θέση ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Χάρης Καστανίδης), οπότε απαιτούνται άλλα 20 ή 22 «ναι».  Το ΜέΡΑ25 (εννέα βουλευτές) κατέθεσε δικό του σχέδιο νόμου, χωρίς να αποσαφηνίζει εάν δέχεται να προσμετρώνται οι ψήφοι του εξωτερικού στα ποσοστά των κομμάτων, οπότε μένει να φανεί εάν, ποιος και προς τα πού θα κάνει εκπτώσεις. «Καταρχήν θετική» εμφανίζεται η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, που διαθέτει δέκα βουλευτές.

Ακόμα και εάν όλοι μαζί υπερψηφίσουν, το νομοσχέδιο θα σκοντάψει στις 199 ψήφους, καθώς ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ μαζί αριθμούν 101 βουλευτές. Προς το παρόν, δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη ότι... θα αποσκιρτήσει ένας, έστω, βουλευτής από τα δύο αυτά κόμματα για να δώσει το αναγκαίο 200στό «ναι» στην κυβέρνηση.

Κυβερνητικά στελέχη πάντως εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι το νομοσχέδιο «θα περάσει, διότι οι αριθμοί βγαίνουν».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v