Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση ακύρωσε τις ελαφρύνσεις του Ζαππείου

Τα θετικά μέτρα που ανακοίνωσε ο Α. Τσίπρας τον Μάιο και η έμπρακτη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2,5% που δεν δέχεται ο κ. Μητσοτάκης. «Δεν θέλουν τον δημοσιονομικο χώρο που βρήκαμε», λένε και δείχνουν προς… τη μεσαία τάξη.

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση ακύρωσε τις ελαφρύνσεις του Ζαππείου

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ακυρώνει τις ελαφρύνσεις που είχε ανακοινώσει ο Αλέξης Τσίπρας από το Ζάππειο τον Μάιο, μειώνει «ύπουλα» το αφορολόγητο για τα φυσικά πρόσωπα και ετοιμάζει νέα πλήγματα το επόμενο έτος (ΕΝΦΙΑ), με άλλοθι τον στόχο για ανάπτυξη 2,8%, όταν στην υπόλοιπη ευρωζώνη το ποσοστό θα κινείται οριακά θετικό.

Αυτή είναι η κεντρική ιδέα της ανάλυσης που επιχειρούν στον ΣΥΡΙΖΑ για το προσχέδιο του Προϋπολογισμού. Πέρα από το γνωστό «οι μάσκες των προεκλογικών ψεμάτων έπεσαν», στελέχη του κόμματος αναδεικνύουν μία ακόμα παράμετρο, «την πιο σημαντική», όπως λένε: ότι ο κ. Τσίπρας στήριξε τις ελαφρύνσεις που ανακοίνωσε τον Μάιο στην έμπρακτη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2020 κατά μία μονάδα, στο 2,5%, μέσω του ειδικού καταπιστευτικού λογαριασμού των 5,5 δισ. ευρώ.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αφενός, δεν δέχεται αυτό τον λογαριασμό και αφετέρου, δεν διαπραγματεύθηκε την επίσημη μείωση του πλεονάσματος, όπως έλεγε τα προηγούμενα τρία χρόνια ότι θα έκανε, εάν γινόταν πρωθυπουργός. Το αποτέλεσμα είναι ότι δεν μπορεί (ή δεν θέλει) να βρει δημοσιονομικό χώρο για να ελαφρύνει τους πολίτες -και δη, τη μεσαία τάξη στην οποία ορκιζόταν», τονίζουν.

Εν προκειμένω, υπενθυμίζουν ότι το συνολικό πακέτο θετικών μέτρων (που είχε ανακοινωθεί τον Μάιο) για το 2020 θα έφτανε το 1,3 δισ. ευρώ, ενώ οι ελαφρύνσεις θα είχαν ήδη δρομολογηθεί από το τρέχον έτος.

Τα «ψαλίδια» του Προϋπολογισμού

Στον αντίποδα τοποθετούν τα στοιχεία του Προϋπολογισμού για το 2020, όπως εμφανίζονται στο προσχέδιο που κατατέθηκε χθες. Τα εξής:

• Όχι μόνο ακυρώνει την περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μεσοσταθμικά, που είχε δρομολογήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για το 2020, αλλά ροκανίζει και τις μειώσεις του 2019, μέσα από αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων. Όπως σημειώνουν, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών συνοδευόταν και από αλλαγές στους συντελεστές, ώστε να μην επιβαρύνονται οι πολίτες.

• Προχωρά ουσιαστικά στη μείωση του αφορολογήτου, αφού για να το διατηρήσει ο φορολογούμενος στις 8.636 θα πρέπει να έχει αυξημένες ηλεκτρονικές συναλλαγές κατά 30%, στις οποίες όμως δεν θα συμπεριλαμβάνονται η συντριπτική πλειοψηφία των εξόδων του, δηλαδή το ενοίκιο και οι λογαριασμοί στις ΔΕΚΟ. «Με ένα ενοίκιο π.χ. 400 ευρώ τον μήνα, από τις 10.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα, οι 4.800 (του ενοικίου) δεν θα συνυπολογίζονται. Όπως δεν θα συνυπολογίζονται στις ηλεκτρονικές συναλλαγές οι λογαριασμοί ΔEH, ΕΥΔΑΠ, φυσικού αερίου κ.λπ. Τα χρήματα που απομένουν δεν αποτελούν καν το 30% του εισοδήματος για να μπορέσει να κάνει τις απαιτούμενες ηλεκτρονικές συναλλαγές», τονίζουν. Και υπενθυμίζουν ότι η κυβέρνηση Τσίπρα κατήργησε με τροπολογία τη μείωση του αφορολογήτου την άνοιξη, χωρίς να απειλείται ο δημοσιονομικός στόχος.

• Ακυρώνει τη μείωση της προκαταβολής φόρου από 100% στο 50% για το 2020.

• Ακυρώνει την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

• Καταργεί τη μείωση ΦΠΑ από το 13% στο 11% για το 2020.

• Προβλέπει σημαντική αλλά αδιευκρίνιστη μείωση των Δημόσιων Δαπανών που, με τη σειρά της, θα επιδεινώσει τις παρεχόμενες προς τους πολίτες υπηρεσίες από τον δημόσιο τομέα. Περιμένουμε να δούμε ποιες ακριβώς μειώσεις δαπανών θα κάνει.

«Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν δύο πράγματα: τη μεροληψία της κυβέρνησης της ΝΔ υπέρ των πλούσιων και τη διάψευση των προσδοκιών των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων για βελτίωση της θέσης τους με κυβέρνηση της ΝΔ», σημείωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης.

Η «μάχη του Προϋπολογισμού» μόλις άρχισε, άλλωστε, καθώς αναμένεται η απάντηση της Κομισιόν επί του προσχεδίου, η κατάθεση του «κανονικού» Προϋπολογισμού και η δύσκολη συζήτηση-ψηφοφορία στη Βουλή περί τα μέσα Δεκεμβρίου.

Περί «νέου ασφαλιστικού»

Πέραν αυτού, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρεί «ιδιαιτέρως ανησυχητικές» τις δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη περί νέου ασφαλιστικού.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να εκμεταλλευτεί τις αποφάσεις του ΣτΕ για να δικαιολογήσει τις παρεμβάσεις που σχεδιάζει σε βάρος του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Οι επιμέρους κρίσεις του ΣτΕ για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ -η οποία έκανε ξανά βιώσιμο το ασφαλιστικό στη χώρα μας- δεν μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως άλλοθι της κυβέρνησης ούτε για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης ούτε φυσικά για περικοπές συντάξεων», τονίζουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v