Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Δεν είχαμε εμπειρία, αλλά κυβερνήσαμε με εντιμότητα

Απάντηση από την Αχαΐα στα περί «μη ετοιμότητας το '15» και έναρξη περιοδειών σε ολόκληρη τη χώρα. Τι είπε για «το νέο κράτος της Δεξιάς» και «την επόμενη ημέρα που θα έλθει σύντομα». Ερχεται το «isyriza.gr».

Τσίπρας: Δεν είχαμε εμπειρία, αλλά κυβερνήσαμε με εντιμότητα

«Η επόμενη μέρα, πιστέψτε με, θα έρθει πιο γρήγορα απ’ όσο κάποιοι φαντάζονται». Με τη φράση αυτή ο Αλέξης Τσίπρας «υποδέχθηκε» χθες, σε εκδήλωση στην Αχαΐα ,τα νέα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή, εγκαινιάζοντας τη δική του «πορεία προς τον λαό», ενόψει του συνεδρίου του κόμματος.

Την ίδια στιγμή, παρενέβη στη συζήτηση περί… μη ετοιμότητας του ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει το 2015, την οποία άνοιξε ο Νίκος Βούτσης -και, ως φαίνεται, ενστερνίζονται κι άλλα στελέχη της λεγόμενης παλιάς φρουράς.

«Εμείς βρεθήκαμε με την απειρία μας, την πίστη μας στις δυνάμεις μας και την εντιμότητά μας, να διαχειριστούμε την πιο δύσκολη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας της χώρας. Κάναμε και λάθη, είχαμε και παραλήψεις. Όμως, στο τέλος της ημέρας, νομίζω ότι σταθήκαμε με εντιμότητα απέναντι σε αυτή την ευθύνη. Ενώ παραλάβαμε μια χώρα με ταμεία άδεια, με κοινωνικές υπηρεσίες διαλυμένες, διότι κάποιοι είχαν φροντίσει να αφήσουν ένα τεράστιο έλλειμμα πολλών δισ. ευρώ», ήταν η αποστροφή-μήνυμα προς κάθε (εσωκομματική και μη) κριτική.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών, οι κριτικές φωνές προέρχονται από τη λεγόμενη «κομματική» πτέρυγα του κόμματος, η οποία προτάσσει την εσωκομματική συζήτηση για τα αίτια της εκλογικής ήττας έναντι όποιας άλλης για τη μελλοντική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και τον μετασχηματισμό του σε κόμμα του δημοκρατικού-προοδευτικού χώρου.

«Μόνο κριτική ή και αυτοκριτική;»

Πέραν του κ. Βούτση, θέματα κριτικής έθεσε και ο Γιάννης Δραγασάκης («ήταν λάθος που αναθέσαμε το υπουργείο Οικονομικών στον Γιάνη Βαρουφάκη»). Ενώ ο ευρωβουλευτής του κόμματος Στέλιος Κούλογλου ήταν ακόμη πιο αιχμηρός, λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έπρεπε «να εκβιάσει τις εξελίξεις» τον Δεκέμβριο του 2014, με τη μη εκλογή του Σταύρου Δήμα στην Προεδρία της Δημοκρατίας, διότι η κυβέρνηση Σαμαρά «θα έπεφτε». (Δεν διευκρίνισε πάντως εάν το κόμμα του έπρεπε να ψηφίσει τον κ. Δήμα).

Κατόπιν τούτων, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ερωτηθείς σχετικά χθες, κινήθηκε κάπου ενδιάμεσα, λέγοντας ότι «η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση», για να προσθέσει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 δεν είχε εμπειρία διακυβέρνησης και τα στελέχη του, πλην του κ. Δραγασάκη, δεν είχαν βρεθεί ποτέ πριν σε κυβερνητικούς ρόλους». (σ.σ. ο κ. Δραγασάκης ήταν αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας στη βραχύβια οικουμενική κυβέρνηση του Ξενοφώντα Ζολώτα το 1990).

Μετά την απάντηση-μήνυμα του κ. Τσίπρα μένει να φανεί εάν οι τόνοι της κριτικής θα ανέβουν ή εάν θα ζητηθεί σε όσους την αναδεικνύουν να κινηθούν «και αυτοκριτικά». Εννοώντας ότι λάθη και συμπεριφορές εντοπίσθηκαν σε πολλές πλευρές -όπως την εβδομάδα πριν προκηρυχθούν οι εκλογές του Ιουλίου με τις περίφημες μετατάξεις ημετέρων στη Βουλή (εν προκειμένω, την κύρια ευθύνη χρεώθηκε η Τασία Χριστοδουλοπούλου, η οποία ζήτησε συγγνώμη και δεν κατέβηκε υποψήφια στις εκλογές).

Στα καφενεία και στον «isyriza.gr»

Στο... περιθώριο αυτών, ο κ. Τσίπρας εγκαινίασε χθες τις περιοδείες του σε ολόκληρη τη χώρα, με αφορμή το συνέδριο και τον στόχο για «άνοιγμα» του κόμματος στην κοινωνία με μαζικές εγγραφές. Κατά τον σχεδιασμό του, δεν θα περιοριστεί σε μεγάλες πόλεις, αλλά θα πάει και σε χωριά, «για να μιλήσει με τον κόσμο στα καφενεία».

«Δεν θέλω να λέω πολλά λόγια, θέλω να ακούω και να κουβεντιάζω με τον κόσμο. Και έχω έναν στόχο. Να συστοιχίσουμε τον κόσμο που στήριξε σε πολύ δύσκολες στιγμές την προσπάθειά μας με ένα κόμμα το οποίο ήταν του 4% και σήμερα είναι στο 32%. Ένα κόμμα, όμως, το οποίο επιθυμεί να ανοίξει τις πόρτες του στον απλό δημοκρατικό κόσμο, για να αποτελέσει τον κορμό της δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης στην πατρίδα μας», είπε χθες κατά την υποδοχή των πρώτων νέων μελών στην Αχαΐα.

Κατά τις πληροφορίες, σήμερα ή το πολύ στις επόμενες ώρες θα λειτουργήσει ο ιστότοπος www.isyriza.gr, αφενός, για να κατατίθενται οι ηλεκτρονικές αιτήσεις εγγραφής νέων μελών και, αφετέρου, για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των «fake news» και των «no news» για τις δραστηριότητες της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το δείγμα των 100 πρώτων ημερών

Αποτιμώντας τις πρώτες 100 ημέρες της κυβέρνησης της ΝΔ, ο κ. Τσίπρας είπε, μεταξύ άλλων:
«Eχουν αρχίσει να διαψεύδονται οι μεγάλες προσδοκίες που δημιούργησαν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι πριν από τις εκλογές. Αυτό που βλέπουμε, είναι ένα νέο κράτος της Δεξιάς, όπως το ζήσαμε παλαιότερα αλλά σε πιο σύγχρονη μορφή. Το λεγόμενο επιτελικό κράτος κοστίζει πάνω από 40 εκατ. στον ελληνικό λαό -και εκεί πρέπει να το παραδεχτούμε, ήταν έτοιμοι να κυβερνήσουν-, όμως, οι υποσχέσεις περί ανάπτυξης 4% και μείωσης των πλεονασμάτων πετάχτηκαν στον κάλαθο των αχρήστων από την επόμενη μέρα. Στόχος μας τώρα είναι να γίνουμε σοφότεροι, με μεγαλύτερη εμπειρία και άρα ικανότεροι εξαιτίας της δυνατότητας να αποκτήσουμε αυτή τη γνώση μιλώντας μαζί σας για την επόμενη μέρα. Η επόμενη μέρα, πιστέψτε με, θα έρθει πιο γρήγορα απ’ όσο κάποιοι φαντάζονται».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v