Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα εγκαίνια της οικίας Fermor στην Καρδαμύλη ο Μητσοτάκης

«Όλοι οι Έλληνες χρωστάμε στον Patrick Leigh Fermor. Αλλά εγώ, ως Κρητικός, νιώθω διπλό το χρέος» τόνισε ο Πρωθυπουργός για να θυμίσει τη δράση του Fermor τα χρόνια της κατοχής και της αντίστασης απέναντι στη γερμανική κατοχή.

Στα εγκαίνια της οικίας Fermor στην Καρδαμύλη ο Μητσοτάκης

Στην τελετή εγκαινίων της ανακαινισμένης Οικίας των Patrick & Joan Leigh Fermor στην Καρδαμύλη Μεσσηνίας, ενός χώρου που θα φιλοξενεί σημαντικές προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών και θα λειτουργεί ως κέντρο εκπαιδευτικού χαρακτήρα (με τη συνεργασία κορυφαίων εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Ελλάδας και του εξωτερικού), παραβρέθηκε το απόγευμα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά τη δεκαετία του 1960, ο Βρετανός συγγραφέας και περιηγητής, Patrick Leigh Fermor, διάλεξε τη Μάνη για «πατρίδα» του και την Καρδαμύλη για να χτίσει το σπίτι του. Την οικία αυτή επέλεξαν μαζί με τη σύζυγό του Joan να δωρίσουν στο Μουσείο Μπενάκη, εκφράζοντας την επιθυμία να χρησιμοποιείται για τους σκοπούς του Μουσείου και η αξιοποίησή της να συμβάλλει στην ευόδωση του έργου του Ιδρύματος. «Τούτος ο μικρός παράδεισος στη Μάνη αποτελεί τον τελευταίο κρίκο σε μια μεγάλη αλυσίδα προσφοράς του Patrick Leigh Fermor στην Ελλάδα. Και είμαι σίγουρος ότι θα τον καμαρώνει, τώρα, και στη νέα του αποστολή, παρακολουθώντας από ψηλά -απ’ τον δικό του Παράδεισο» ανέφερε στο χαιρετισμό που απηύθυνε ο κ. Μητσοτάκης.

«Όλοι οι Έλληνες χρωστάμε στον Patrick Leigh Fermor. Αλλά εγώ, ως Κρητικός, νιώθω διπλό το χρέος» τόνισε ο κ. Πρωθυπουργός για να θυμίσει τη δράση του Fermor τα χρόνια της κατοχής και της αντίστασης απέναντι στη γερμανική κατοχή: «Γιατί ο “Πάντι”, όπως τον αποκαλούσαν οι φίλοι του, στην διάρκεια της ναζιστικής κατοχής, για δύο χρόνια ήταν ο …“Μιχάλης”! Ο βοσκός, υποτίθεται, των βουνών της Κρήτης, που υπήρξε και ο σύνδεσμος των συμμάχων με την αντίσταση στο νησί. Και, βέβαια, ο ενορχηστρωτής της μεγάλης επιχείρησης, εμβληματικής στην ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, της απαγωγής του Γερμανού στρατηγού Κράιπε. Μία εντυπωσιακή ενέργεια, η οποία αναπτέρωσε, τότε, το ηθικό όλων των ελεύθερων συνειδήσεων στην Ελλάδα αλλά και παντού στον κόσμο».

Η λειτουργία της οικίας των Patrick & Joan Leigh Fermor θα περιλαμβάνει τη φιλοξενία εργασίας σημαντικών προσωπικοτήτων από το χώρο των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών, τη διοργάνωση δραστηριοτήτων σε συνεργασία με κορυφαία Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού και εκδηλώσεις εκπαιδευτικού και πολιτιστικού χαρακτήρα για το ευρύ κοινό. Οι εργασίες επισκευής της οικίας και η απόκτηση του νέου εξοπλισμού ολοκληρώθηκαν με τη συνδρομή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. «Η κυβέρνησή μας θα είναι δίπλα σε κάθε τέτοια ενέργεια. Γιατί πιστεύουμε σε έναν πολιτισμό - φορέα μιας διπλής ανάπτυξης: Οικονομικής, όταν συνδυάζεται με την Ιστορία και τον Τουρισμό μας. Αλλά και κοινωνικής, όταν διαμορφώνει καλλιεργημένους ανθρώπους, δηλαδή αληθινούς πολίτες» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε το δημαρχείο Δυτικής Μάνης, στην Καρδαμύλη, οπου τον υποδέχτηκαν κάτοικοι και φορείς της περιοχής. Ο Πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον δήμαρχο δυτικής Μάνης Δημήτρη Γιαννημάρα, το δημοτικό συμβούλιο και τους κατοίκους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v