Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανησυχία ΣΥΡΙΖΑ για τις εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία και την περιοχή

Σφοδρή κριτική στον Κ. Μητσοτάκη για τη «σιωπή» στο Συμβούλιο Κορυφής. «Και τώρα παρακολουθεί αμήχανος την Ιταλία να ζητά επανεκκίνηση του διαλόγου». Κίνδυνος επανόδου των εθνικιστών στα Σκόπια.

Ανησυχία ΣΥΡΙΖΑ για τις εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία και την περιοχή

Δεν κρύβει την ανησυχία του ο ΣΥΡΙΖΑ για τις εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία, επιρρίπτοντας την ευθύνη στην ΕΕ (και κυρίως στη Γαλλία), χωρίς να αφήνει στο απυρόβλητο τη «χαλαρή» στάση της ελληνικής κυβέρνησης.

«Η πρωταρχική ευθύνη αφορά την ΕΕ στο σύνολό της και περισσότερο φυσικά τη Γαλλία, που έβαλε το βέτο. Ωστόσο, οι χειρισμοί που ακολούθησε διπλωματικά η κυβέρνηση στο θέμα της ενταξιακής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας ήταν τραγικοί», σημειώνουν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και εξηγούν: «Παρά το γεγονός ότι τελικά ο κ. Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ της ενταξιακής πορείας της, όλο το προηγούμενο διάστημα είχε ταυτιστεί με τη γερμανική γραμμή υπέρ της διασύνδεσης των υποψηφιοτήτων Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας. Και όταν το Βερολίνο άλλαξε θέση και στήριξε το decoupling, δηλαδή τον διαχωρισμό των δύο υποψηφιοτήτων, μόνο τότε και ο κ. Μητσοτάκης είπε "ναι" για τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά ήταν ήδη πολύ αργά».

Προς επίρρωση, προβάλλουν τα εξής στοιχεία:

- Ακόμα και μέσα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο κ. Μητσοτάκης δεν πήρε καμία θέση και παρακολουθούσε σιωπηλός τη Δανία και την Ολλανδία να διαπραγματεύονται για το μέλλον των δυτικών Βαλκανίων. Δηλαδή για το μέλλον χωρών που βρίσκονται στα σύνορά μας.

- Ακόμα και μετά το γαλλικό βέτο, η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης, αντί να ενεργοποιηθούν και να δείξουν άμεσα αντανακλαστικά, παρακολουθούν αμήχανα την Ιταλία να προτείνει επανεκκίνηση του διαλόγου τον Νοέμβριο από τους ΥΠΕΞ της ΕΕ, για τη Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία.

- Η αδράνεια της κυβέρνησης μπροστά στις καταιγιστικές εξελίξεις και την αποσταθεροποίηση της Βόρειας Μακεδονίας και η πρόσδεσή της σε θέσεις τρίτων χωρών είναι πρωτοφανής.

Τα ίδια στελέχη συνδέουν τη «διεκπεραιωτική», όπως τη χαρακτηρίζουν, στάση του πρωθυπουργού, με την εκτίμηση πως «παραμένει δέσμιος των εσωκομματικών ισορροπιών του με τους κ. Σαμαρά και Γεωργιάδη, βάζοντας το μικροκομματικό συμφέρον του πάνω από το εθνικό».

Κίνδυνος νέας αποσταθεροποίησης στην περιοχή

Πέραν τούτων, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει ότι η απόφαση της ΕΕ αποτελεί πλήγμα για όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και στέλνει μήνυμα αναξιοπιστίας, σε μία περίοδο που άνοδο έχουν μόνο οι ευρωσκεπτικιστές. Επιπλέον, εκτιμά ότι η εξέλιξη αυτή, μετά και την κίνηση του Ζόραν Ζάεφ να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές στις 12 Απριλίου (με το εθνικιστικό VMRO να προηγείται σημαντικά στις δημοσκοπήσεις), βάζει σε περίοδο αποσταθεροποίησης τη Βόρεια Μακεδονία και τη «γειτονιά» ευρύτερα. Κι αυτό διότι οι πολέμιοι της Συμφωνίας των Πρεσπών (από ρωσικής και τουρκικής πλευράς) «θα ξαναπάρουν το πάνω χέρι στην περιοχή».

Σημειώνεται ότι η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών ως προς το erga omnes είχε συνδεθεί με τα κεφάλαια της ενταξιακής διαδικασίας στην ΕΕ. Όπερ σημαίνει ότι αφού αυτά δεν ανοίγουν, θα μπορεί η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας -κυρίως αν κερδίσει τις εκλογές το VMRO- να μην εφαρμόζει τη Συμφωνία.

Από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης, ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ήδη χθες πως σε μία τέτοια περίπτωση, η Συμφωνία δεν θα εφαρμοστεί, «αλλά θα φταίνε οι άλλοι».

Τσίπρας: Η Ελλάδα δυστυχώς γυρνά σε ρόλο κομπάρσου στα Βαλκάνια

Έντονη κριτική στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ασκεί ο Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή τις εξελίξεις γύρω από το «πάγωμα» της ενταξιακής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας στην πρόσφατη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Η Ελλάδα ξαναγυρνάει, δυστυχώς, σε ρόλο κομπάρσου στη περιοχή των Βαλκανίων. Η μικρή Ελλάδα που παρακολουθεί και ακολουθεί πρωτοβουλίες τρίτων», αναφέρει ο κ. Τσίπρας σε ανάρτησή του στο Facebook, σημειώνοντας ότι «η εξωτερική πολιτική δεν γίνεται υπό τον φόβο των εσωκομματικών συσχετισμών».

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «τη στιγμή που η ΕΕ βρίσκεται αντιμέτωπη με τις συνέπειες της τραγικής της απόφασης να μη δώσει πράσινο φως για την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, η Ελλάδα φαίνεται να απουσιάζει παντελώς από τις εξελίξεις στη γειτονιά της».

Σχολιάζει πως «ο Έλληνας πρωθυπουργός, που δεν τολμά καλά καλά να προφέρει το όνομα της γειτονικής χώρας, αποδέχθηκε πειθήνια τη μοιραία σύνδεση της ενταξιακής πορείας της γειτονικής μας χώρας με αυτήν της Αλβανίας, χωρίς μάλιστα να απαιτήσει μεταρρυθμίσεις για τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας». Όπως προσθέτει, ο κ. Μητσοτάκης «παρακολούθησε σιωπηλός στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τη Δανία και την Ολλανδία να διαπραγματεύονται το μέλλον των Βαλκανίων. Και τώρα αμήχανα παρακολουθεί την Ιταλία, να προτείνει επανεκκίνηση του ενταξιακού διαλόγου τον Νοέμβριο».

«Είμαι βέβαιος», σχολιάζει ο κ. Τσίπρας, «ότι όσο δημόσια θα λέει το εξόχως αντιφατικό ότι πρέπει να τιμήσουμε την επιζήμια Συμφωνία, ταυτόχρονα θα παρακαλάει μη τυχόν και κερδίσουν ξανά στη γειτονική χώρα οι εθνικιστές και αμφισβητήσουν την -κατά τ' άλλα- "κατάπτυστη" Συμφωνία των Πρεσπών».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει καταληκτικά πως «με αυτά και με αυτά, όμως, η Ελλάδα ξαναγυρνάει δυστυχώς σε ρόλο κομπάρσου στην περιοχή των Βαλκανίων. Η μικρή Ελλάδα που παρακολουθεί και ακολουθεί πρωτοβουλίες τρίτων». «Γιατί», υπογραμμίζει, «η εξωτερική πολιτική δεν γίνεται υπό τον φόβο των εσωκομματικών συσχετισμών. Και κυρίως γιατί τον λαϊκισμό της αντιπολίτευσης συνήθως τον πληρώνεις μεταχρονολογημένα. Το κακό όμως είναι ότι τον πληρώνει και η χώρα».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v