Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα εμπλοκή στην ψήφο των ομογενών λόγω «τεχνικών προβλημάτων»

Η κυβέρνηση υπαναχωρεί στο χρονικό όριο απουσίας των 30 ετών και ζητά να εφαρμοστεί για τους μελλοντικούς μετανάστες. Νέα συνάντηση της Διακομματικής επιτροπής σήμερα. Παραμένει «κλειδί» το ΚΚΕ.

Νέα εμπλοκή στην ψήφο των ομογενών λόγω «τεχνικών προβλημάτων»

Ένα βήμα πιο μακριά από τη συμφωνία -σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες- βρέθηκαν χθες η κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο θέμα της ψήφου των αποδήμων.

Ενώ, σύμφωνα με τις μέχρι χθες ενδείξεις και διαρροές, διαφαινόταν ότι έχει σχεδόν βρεθεί κοινός τόπος συνεννόησης με άξονα την πρόταση του ΚΚΕ, στη χθεσινή συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής ανέκυψε ένα σημαντικό εμπόδιο, που θα επιχειρηθεί να ξεπεραστεί σήμερα το απόγευμα, σε νέα συνεδρίαση.

Πρόκειται για την «τεχνική αδυναμία», σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, να αποδειχθεί ο ακριβής χρόνος απουσίας του δυνάμει ψηφοφόρου από την Ελλάδα. Και αυτό ενώ η κυβέρνηση είχε ήδη αποδεχθεί το χρονικό περιθώριο απουσίας από την Ελλάδα «έως 30 χρόνια», ως προϋπόθεση για συμμετοχή στις εκλογές, βάσει της πρότασης του ΚΚΕ. Το τεχνικό πρόβλημα που επικαλέσθηκε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος αφορά τη μη δυνατότητα προσδιορισμού του έτους που έφυγε ο Έλληνας μετανάστης για το εξωτερικό.

Τα πράγματα πλέον κρέμονται σε μία κλωστή, με υψηλόβαθμο κυβερνητικό παράγοντα να δίνει μοιρασμένες τις πιθανότητες συμφωνίας ή όχι, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις. «Έχουμε τη διάθεση να βρεθεί η χρυσή τομή. Οι πιθανότητες τώρα είναι 50-50, όμως πιστεύω πως κάνοντας όλοι ένα βήμα πίσω, μπορεί να βρεθεί λύση», σημειώνει στο Euro2day.gr και εκτιμά πως μπορούν να βρεθούν τρόποι για να ξεπεραστεί τεχνικά το πρόβλημα. Αυτός άλλωστε, εξηγεί, είναι και ο λόγος για τον οποίο διακόπηκε η χθεσινή συνεδρίαση.

«Για να σκεφτούμε ευέλικτες κινήσεις, τόσο εμείς όσο και η αντιπολίτευση, ώστε να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα που δεν είναι άλλο, από τη δυνατότητα των Ελλήνων του εξωτερικού να είναι σε θέση να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα», επισημαίνει.

Στο ερώτημα για ποιο λόγο στην επιστολή του ο κ. Θεοδωρικάκος πρότεινε την 30ετία, χωρίς όμως να έχει διερευνήσει εάν τεχνικά αυτό μπορεί να υποστηριχθεί, από την κυβέρνηση απαντούν ότι τέθηκε το ζήτημα στο τραπέζι των συζητήσεων, κατ’ αρχήν για να φανεί η συναινετική διάθεση και η βούληση του Κυριάκου Μητσοτάκη να κάνει υποχωρήσεις σε συγκεκριμένα θέματα, προκειμένου να επέλθει η συμφωνία. Μόνη «κόκκινη γραμμή» που εξαρχής έθεσε, ήταν η ψήφος των αποδήμων να καταμετρηθεί στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Εντός του Σαββατοκύριακου όμως διαπιστώθηκε ότι, πέραν της θετικής βούλησης, ο χρόνος απουσίας στο εξωτερικό δεν μπορούσε να αποδειχθεί σε τεχνικό επίπεδο. Μία από τις προτάσεις που έθεσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος προς την αντιπολίτευση είναι το κριτήριο της 30ετίας να μην έχει αναδρομική ισχύ, αλλά να εφαρμοστεί για τους μελλοντικούς μετανάστες, κάτι όμως που δεν φαίνεται να βρίσκει «ευήκοα ώτα» στα άλλα κόμματα.

Ενόχληση υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου για τη στάση του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Κατρούγκαλου. Ο λόγος είναι ότι ο υπουργός Εσωτερικών παρακάλεσε τους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων να κρατήσουν χαμηλούς τόνους ενόψει της σημερινής συνεδρίασης, όμως ο πρώην υπουργός Εξωτερικών -κατά την κυβέρνηση- «βγήκε αμέσως μετά και άρχισε τις κορώνες και τις ανεξήγητες επιθέσεις σε βάρος τη ΝΔ».

Ομογενειακές αντιδράσεις

Αρμόδιες πηγές του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για «υπαναχώρηση πάνω στην υπαναχώρηση» της κυβέρνησης, καθώς:

- Αρχικά ζήτησε να μην υπάρχει κανένας περιορισμός (χρονικός ή άλλος) για το δικαίωμα ψήφου.

- Στη συνέχεια, την Παρασκευή, προκειμένου να διασφαλίσει το «ναι» του ΚΚΕ, αποδέχθηκε τις ουσιαστικές προϋποθέσεις που έθεσε: χρονικό όριο απουσίας από την Ελλάδα και ενεργή οικονομική σχέση με τη χώρα (μέσω της φορολογικής δήλωσης).

- Χθες, υπαναχώρησε από το χρονικό όριο απουσίας προβάλλοντας τα «τεχνικά προβλήματα».

Κατά τις ίδιες πηγές, μεσολάβησαν ισχυρές αντιδράσεις από ομογενειακούς κύκλους, οι οποίοι δεν επιθυμούν χρονικό όριο απουσίας. Φέρεται μάλιστα να υπενθύμισαν στην κυβέρνηση ότι ο κ. Μητσοτάκης, πριν από ένα μήνα, διαβεβαίωσε τους ομογενείς στη Ν. Υόρκη ότι θα αποκτήσουν (όλοι) δικαίωμα ψήφου στις ελληνικές εκλογές. Αυτήν ακριβώς την εξέλιξη πρόβαλε ο κ. Κατρούγκαλος μετά το πέρας της σύσκεψης, με τη διευκρίνιση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσέλθει και στη σημερινή συνάντηση της Διακομματικής, σε μία ύστατη προσπάθεια να βρεθεί λύση.

Σημειώνεται ότι για να περάσει το νομοσχέδιο απαιτούνται 200 θετικές ψήφοι, οι οποίες διασφαλίζονται μόνο αν συναινέσει το ΚΚΕ, καθώς ΝΔ και ΚΙΝΑΛ αθροίζουν 180 βουλευτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v