Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι έξι ημέρες του κυβερνητικού αλαλούμ που… ξεσήκωσαν τον ΣΥΡΙΖΑ

Από τον «Joker» και το «k αντί c», στο είπε-ξείπα του Αδ. Γεωργιάδη για “πιθανό χρηματισμό Τσίπρα-Πολάκη” από… τη Novartis, στο προσφυγικό «αδειασμα» και στο κενό πρωθυπουργικό έδρανο. «Οι 100 ημέρες χάριτος πέρασαν, από εμάς τελείωσαν οι ευγένειες και οι καθωσπρεπισμοί», το μήνυμα.

Οι έξι ημέρες του κυβερνητικού αλαλούμ που… ξεσήκωσαν τον ΣΥΡΙΖΑ

Η εικόνα της κυβέρνησης την εβδομάδα που πέρασε ξεπέρασε τη φαντασία και των πλέον φανατικών της αντιπολίτευσης που θεωρούσαν βέβαιο ότι με την λήξη του μετεκλογικού «μήνα του μέλιτος» θα άρχιζαν τα όργανα για το Μαξίμου.

Μέσα σε έξι ακριβώς ημέρες ο επικοινωνιακός «στρατός» που πλαισιώνει το κυβερνητικό επιτελείο κλήθηκε να κάνει... crisis management σε πέντε υποθέσεις, με την κάθε μία να προκαλεί δυσανάλογο αλαλούμ λόγω έλλειψης είτε κεντρικού είτε διϋπουργικού συντονισμού: από τον «Joker» στην καθυστερημένη έναρξη... του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου (κατά την υπουργό Παιδείας), με ενδιάμεσους σταθμούς το «είπα-ξείπα» του Άδωνι Γεωργιαδη περί πιθανού χρηματισμού των Τσίπρα-Πολάκη από τη Novartis, την αντικατάσταση του «c» από το «k» στα μακεδονικά προϊόντα και την προσφυγική όξυνση.

Όλα αυτά ενώ ξετυλιγόταν παράλληλα η κοινοβουλευτική συζήτηση για το νέο αναπτυξιακό, που έφτασε στη Βουλή ως νομοσχέδιο με 85 άρθρα και μέσα σε τρεις ημέρες κατέληξε ως πολυνομοσχέδιο με 213 συν 20 τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, «με κυρίαρχα τα ρουσφέτια και το ξήλωμα όλων των εργασιακών βελτιώσεων που φέραμε μετά τη λήξη του μνημονίου», όπως λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας μάλιστα είπε, από το βήμα της Βουλής: «Αυτό δεν είναι σχέδιο νόμου. Αυτό είναι 'ωραίο μου πλυντήριο'. Σε κάθε άρθρο και μια εξυπηρέτηση. Σε κάθε σελίδα και μια φωτογραφία φίλων σας επιχειρηματιών, εκδοτών, δημάρχων και πολιτευτών».

Η ανάλογης έντασης κυβερνητική (αντ)επίθεση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για όλα τα παραπάνω ήταν τέτοια, που στην Κουμουνδούρου μιλούσαν για «δώρο της κυβέρνησης προς τον ΣΥΡΙΖΑ» και παροχή... δωρεάν καυσίμου για να πάρουν μπρος οι δικές του επικοινωνιακές και πολιτικές μηχανές.

Σ' αυτή την εικόνα (και, κυρίως, στα αυτογκόλ που έβαλε ο Άδωνις Γεωργιάδης) αποδίδουν την απουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη από την συζήτηση και ψήφιση του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου την Πέμπτη, δεδομένου ότι δεν έχει ξανασυμβεί να μένει άδειο το πρωθυπουργικό έδρανο σε μία τόσο σημαντική διαδικασία.

Δεν ήταν τυχαία η προειδοποίηση που απηύθυνε ο κ. Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, αφού νωρίτερα καυτηρίασε την απουσία του πρωθυπουργού: «οι ‘εκατό μέρες’ τελείωσαν, τελειώνει και η περίοδος χάριτος. Από εμάς, τουλάχιστον, τελείωσαν οι ευγένειες, τελείωσαν οι καθωσπρεπισμοί. Εμείς θα είμαστε εδώ να καταγγέλλουμε την πολιτική σας, να καταγγέλλουμε τις αθλιότητές σας και θα είμαστε εδώ παρόντες και μέσα και έξω από τη Βουλή».

Ο «Joker»… τα κατάφερε και στην κυβέρνηση

Η αίσθηση ότι «κάτι δεν πάει καλά με την υπουργική μηχανή» δόθηκε από το πώς αντιμετώπισαν οι καθ΄ ύλην αρμόδιοι υπουργοί την αστυνομική αντιμετώπιση των καταγγελιών ότι ανήλικοι παρακολουθούσαν την «κατάλληλη άνω των 18” ταινία “Joker».

Επί δύο ημέρες τα υπουργεία Πολιτισμού και Προστασίας του Πολίτη αλληλοκατηγορούντο, ενώ το θέμα «κιτρίνισε» όταν ο κυβερνητικός βουλευτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος είπε δημοσίως πως όλα ξεκίνησαν από τηλεφωνικές καταγγελίες δύο «συριζαίων» υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού. Η μία εκ των δύο, η κ. Βλαζάκη, όχι απλώς διέψευσε την «αποκάλυψη» υπενθυμίζοντας ότι παραιτήθηκε από τη θέση της την επομένη των εκλογών, αλλά ζήτησε επανόρθωση προειδοποιώντας ότι θα καταφύγει στη Δικαιοσύνη. Αποτέλεσμα: τόσο ο κ. Μπογδάνος όσο και η Ντόρα Μπακογιάννη, που είχε υιοθετήσει τις «αποκαλύψεις» του, ανασκεύασαν με αναρτήσεις στα social media.

«Ο,τι έσπειραν θερίζουν στο προσφυγικό»

Στο προσφυγικό οι εξελίξεις δείχνουν ότι «η κυβέρνηση θερίζει ό,τι έσπειρε ως αντιπολίτευση», όπως εκτιμούν στον ΣΥΡΙΖΑ. Εννοώντας ότι οι «τοπικές κοινωνίες» που μπολιάσθηκαν με αντιπροσφυγικές και αντιμετανασταυτικές ρητορίες τοπικών και κεντρικών στελεχών της ΝΔ αρνούνται τώρα να συνδράμουν την προσπάθεια «της δικής τους κυβέρνησης» να μεταφέρει λίγες εκατοντάδες άτομα στην ενδοχώρα για να εκτονώσει την έκρυθμη κατάσταση στα νησιά.

Τόσο ο κ. Χρυσοχοϊδης όσο και ο αναπληρωτής υπουργός του αρμόδιος για το Μεταναστευτικό, Γιώργος Κουμουτσάκος, είδαν να τους αφαιρείται η αρμοδιότητα της μετεγκατάστασης και να δίνεται, με απόφαση πρωθυπουργού, στον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή.

Οι «κακές γλώσσες» στο κυβερνητικό χώρο λένε ότι ο κ. Χρυσοχοϊδης μπήκε στο στόχαστρο των «σκληρών» της ΝΔ όταν τον Ιούλιο, πέντε ημέρες μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, επισκέφθηκε την Μόρια και εξήρε την καλή κατάσταση που βρήκε εκεί. Οπότε, μένει να φανεί η συνέχεια.

Tα φώτα ξανά στη Novartis (και) λόγω Αδ. Γεωργιάδη

Η Κουμουνδούρου παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις αντιδράσεις του Άδωνι Γεωργιάδη για την τροπή που παίρνει η υπόθεση Novartis.

Όπως σημειώνουν στελέχη της, η αστήρικτη δήλωση του υπουργού ότι «μπορεί να χρηματίσθηκαν οι Τσίπρας και Πολάκης», έγινε την ημέρα που το Συμβούλιο Εφετών απέρριψε το αίτημα του Ανδρέα Λοβέρδου να εξαιρεθεί η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη. Τούτο -λένε- σημαίνει ότι η δίκη του κ. Λοβέρδου θα ξεκινήσει άμεσα (σ.σ. έχει αρθεί ήδη η βουλευτική ασυλία του) και ουδείς ξέρει τι (και αν) θα προκύψει από αυτή.

Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με την προβολή του ντοκιμαντέρ για τη Novartis από την δημόσια ελβετική τηλεόραση, όπου, συν τοις άλλοις, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι η εταιρία πλήρωνε και πολιτικούς αλλά έσωζε ζωές» θεωρήθηκε «κορυφαίο αυτογκόλ» που τινάζει στον αέρα το κεντρικό επιχείρημα ΝΔ-ΚΙΝΑΛ ότι ο χρηματισμός δεν αφορά πολιτικά πρόσωπα, αλλά άλλους κρίκους της αλυσίδας υγεία-φάρμακο.

Η σπουδή του κ. Γεωργιάδη να διευκρινίσει ότι «δεν έχει στοιχεία για χρηματισμό των κυρίων Τσίπρα και Πολάκη» προκάλεσε σάλο ακόμα και στα «γαλάζια» πηγαδάκια στη Βουλή, ενώ οδήγησε τον κ. Τσίπρα να υψώσει (για πρώτη φορά) τόσο πολύ τους τόνους: «είστε η ντροπή της παράταξής σας», είπε, ζητώντας την απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση, ενώ προειδοποίησε ότι η Προανακριτική για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο «θα σας γυρίσει μπούμεραγκ».

Στον ΣΥΡΙΖΑ έτσι κι αλλιώς τονίζουν ότι τα περί «πολιτικής σκευωρίας» με κατηγορούμενο τον κ. Παπαγγελόπουλο στήθηκαν ως αντιπερισπασμός ο οποίος «ίσως έπιανε εάν γινόταν δεκτό το αίτημα για εξαίρεση της κ. Τουλουπάκη και καθυστερούσε η διερεύνηση της πραγματικής υπόθεσης».

ΜaCedonia ή MaKedonia;

Στο περίφημο «Μακεδονικό», η κυβέρνηση δέχθηκε διπλό επικοινωνιακό (και όχι μόνο) πλήγμα: το ένα αφορά τη δήλωση εκπροσώπου φορέα που μετείχε σε σχετική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, σύμφωνα με τον οποίο ο κ.Μητσοτάκης (τους είπε ότι) κατέφυγε στο google και διαπίστωσε πως το Macedonia παραπέμπει στη γείτονα χώρα ενώ το Makedonia στην ελληνική περιοχή.

«Γιατί δεν μου είχε πει ο μπαγάσας ότι το θέμα ήταν τόσο απλό να αντικαταστήσω κι εγώ το “c” με το “k” και να μην ψάχνω επί ένα χρόνο λύση;”, ήταν το άκρως ειρωνικό σχόλιο του κ.Τσίπρα, ακολουθώντας το σχεδόν διήμερο... τρολάρισμα στα social media. Διάψευση από το κυβερνητικό επιτελείο (για τα περί “c” και “k”) δεν υπήρξε, παρά μόνο η διαβεβαίωση ότι το θέμα των σημάτων θα αντιμετωπισθεί από επιτροπή. 

Πέραν τούτου, πάντως, φαίνεται ότι υπάρχει θέμα με την αποχή των ευρωβουλευτών της ΝΔ από την ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο για επανεξέταση της ενταξιακής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, προκειμένου να αποφευχθούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις στα Δυτικά Βαλκάνια. Κι αυτό, παρά το γεγονός πως, όπως τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, τα περισσότερα μέλη του ΕΛΚ (στο οποίο η ΝΔ) υπερψήφισαν το ψήφισμα. Όπως επισημαίνουν στην Κουμουνδούρου, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει πάρει πρωτοβουλίες σ' αυτή την κατεύθυνση, σε αντίθεση με την Ιταλία που ετοιμάζει σχετική κίνηση.

Με το μήνυμα της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως προς τους μαθητές ότι η 28η Οκτωβρίου ήταν «στις παραμονές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου» (ενώ αυτός είχε ξεκινήσει ένα χρόνο νωρίτερα), ολοκληρώθηκε μία εβδομάδα που η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να ξεχαστεί σύντομα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v