Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Βλέπει «θερμό χειμώνα» λόγω προσφυγικού και φορολογικού

«Η ΝΔ θερίζει το αντιπροσφυγικό μίσος που έσπειρε αλλά αυτό δεν μας χαροποιεί, μας ανησυχεί», σημειώνουν πηγές. Εν αναμονή του φορολογικού νομοσχεδίου βλέπουν ελαφρύνσεις αλλά «για τα μεγάλα εισοδήματα».

ΣΥΡΙΖΑ: Βλέπει «θερμό χειμώνα» λόγω προσφυγικού και φορολογικού

«Προσφυγικό και φορολογικό είναι (και θα συνεχίσουν να είναι) οι μεγάλοι πονοκέφαλοι της κυβέρνησης για τους επόμενους μήνες, καθώς οι αστήρικτες προεκλογικές υποσχέσεις ακυρώνονται με γρηγορότερους πλέον ρυθμούς».

Αυτή την εκτίμηση κάνουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προβλέποντας «θερμό χειμώνα», με την επισήμανση πως σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, ουδόλως επιχαίρουν για την εξέλιξη.

Είναι ενδεικτικό ότι άρχισαν να κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο βίντεο με τον νυν πρωθυπουργό να τονίζει (πριν από τις εκλογές) ότι «η αποσυμφόρηση των νησιών δεν μπορεί να γίνεται με ροές προς την ενδοχώρα». Αυτό δηλαδή που έχει ήδη ξεκινήσει να κάνει η κυβέρνηση, μετά πολλών εμποδίων αυτές τις ημέρες, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας: «Η ξεκάθαρη εντολή του κ. Μητσοτάκη είναι η δίκαιη κατανομή των ανθρώπων από τα νησιά σε όλη τη χώρα».

«Επί τρία χρόνια ‘κανάκεψαν’ τα κάθε λογής ακραία στοιχεία και έστρεψαν τις τοπικές κοινωνίες εναντίον των προσφύγων και των μεταναστών», παρατηρούν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χωρίς να παραβλέπουν τον κίνδυνο ενίσχυσης ακροδεξιών δυνάμεων που θα απομακρυνθούν (ή απομακρύνθηκαν ήδη) από τη ΝΔ.

Αυτό που, όπως λένε, παρατηρούν με προσοχή τις τελευταίες ημέρες, είναι η επιλογή βουλευτών της ΝΔ που δεν διακρίνονται για «φιλοκεντρώες» απόψεις, να τορπιλίσουν τον επίσημο κυβερνητικό λόγο. «Αν πρόκειται για προσωπικές επιλογές ή προετοιμάζεται κάτι βαθύτερο από πλευρές του ‘γαλάζιου’ στρατοπέδου, θα φανεί», λένε.

Το «σαδιστικό μπάρμπεκιου με χοιρινό»

Χθες πάντως ξεχώρισε, πάλι, ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο οποίος δεν βρήκε τίποτα μεμπτό (ηθικά, τουλάχιστον) στο προκλητικό «μπάρμπεκιου με χοιρινό και αλκοόλ» που διοργάνωσαν κάτοικοι της Θεσσαλονίκης έξω από χώρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

«Στην Ελλάδα, επιτρέπεται η κατανάλωση χοιρινού και υπό κάποιες προϋποθέσεις η κατανάλωση αλκοόλ. Δεν μπορεί υπήκοος τρίτης χώρας να έρθει και να επιβάλει τους δικούς του όρους. Από πού και ως πού θα πρέπει να περιορίζεται και με βάση ποια λογική;» είπε, απαντώντας σε έντονο ύφος στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Γιαννούλη, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει την ενέργεια αυτή «απαράδεκτη».

Ο κ. Γιαννούλης, υπερβάλλοντας «χάριν του εμφατικού λόγου», όπως διευκρινίσθηκε αργότερα, αναρωτήθηκε εάν η εν λόγω ενέργεια εμπίπτει στα ποινικά αδικήματα. «Δεν ξέρω αν το καλύπτει ο Ποινικός Κώδικας αλλά ξέρω ότι είναι ντροπή για κάθε άνθρωπο. Δεν ξέρω αν αυτός ο σαδισμός είναι ποινικά κολάσιμος αλλά από κάθε Ελληνα δημοκράτη πολίτη θα πρέπει να καταγγέλλεται ως σαδισμός και κτηνωδία απέναντι σε ανθρώπους συγκεκριμένης θρησκευτικής ταυτότητας», είπε χαρακτηριστικά.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο κυβερνητικός βουλευτής (και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης) Χαράλαμπος Αθανασίου δήλωσε ότι η Λέσβος κινδυνεύει να γίνει «μία νέα Ροδόπη», εξαιτίας των προσφύγων και μεταναστών που ζουν εκεί.

«Με τη δήλωση αυτή επιβεβαιώνει τη βαθιά ξενοφοβική αντίληψη που έχει διαποτίσει τη σκέψη και την πρακτική της ΝΔ, ενώ ομολογεί με κυνικό τρόπο την ανεπάρκεια της κυβέρνησης στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος», σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Πέφτουν και οι φορολογικές μάσκες»

Όσο για το φορολογικό; Αν και όλοι τελούν εν αναμονή του φορολογικού νομοσχεδίου, οι πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης οδηγούν την αξιωματική αντιπολίτευση στην εκτίμηση πως οι όποιες φοροελαφρύνσεις θα αφορούν τα μεγάλα εισοδήματα, με τα μικρομεσαία να πληρώνουν το μάρμαρο.

Ως πρώτο παράδειγμα αναφέρουν την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών από το 10% στο 30%. «Θα πλήξει τα χαμηλά εισοδήματα, διότι από τις δαπάνες εξαιρείται η δαπάνη του ενοικίου, κάτι που δυσχεραίνει και σε ορισμένες περιπτώσεις καθιστά αδύνατη την επίτευξη του στόχου για 30% ηλεκτρονικές δαπάνες.
Θα πλήξει και τα μεσαία εισοδήματα, ιδιαίτερα των πιο εύπορων νοικοκυριών (π.χ. νοικοκυριά με δύο εργαζόμενους με σχετικά υψηλές αποδοχές), αφενός εξαιτίας της εξαίρεσης του ενοικίου και αφετέρου, λόγω του ότι τέτοια νοικοκυριά διαθέτουν μικρότερο ποσοστό του εισοδήματός τους για κατανάλωση.
Η πρόθεση της κυβέρνησης, δε, να μπει πλαφόν δαπανών στις 20.000 ευρώ «αυτομάτως ευνοεί τα πολύ μεγάλα εισοδήματα, για τα οποία δεν θα ισχύει η υποχρέωση για 30% ηλεκτρονικές δαπάνες», προσθέτουν.

Στα παραδείγματα εντάσσουν τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔEH ή την προϋπολογισμένη αύξηση του ΕΝΦΙΑ για το 2020 κατά 140 εκατ. ευρώ και πολλά άλλα τέτοια μέτρα.

«Ενδεικτικό της μεροληψίας της κυβέρνησης της ΝΔ είναι ότι επέλεξε να διαθέσει πάνω από 80 εκατ. ευρώ για να ελαφρύνει το 2019 τον ΕΝΦΙΑ σε περιουσίες πάνω από 500.000 ευρώ, αντί να δεχτεί την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ να χρησιμοποιηθούν αυτά τα χρήματα για να ελαφρυνθούν περιουσίες μικρότερες των 500.000 ευρώ», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

«Αν ισχύουν δημοσιεύματα ότι για εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ θα υπάρξουν μειώσεις φόρων που υπερβαίνουν το 2% ενώ για εισοδήματα από 20.000 έως 50.000 ευρώ οι μειώσεις φόρων δεν θα υπερβαίνουν το 1%, γίνεται προφανής η μεροληψία», προσθέτουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v