Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Α. Τσίπρας: Τα χειρότερα ήρθαν νωρίτερα από όσο περιμέναμε κι εμείς

Πρωτοβουλία ΣΥΡΙΖΑ για να μην παραγράφεται το αδίκημα της δωροδοκίας υπουργών. «Θετικές κινήσεις» για την αποδοχή των προσφύγων στις τοπικές κοινωνίες. Ο «μαύρος Οκτώβρης» των απολύσεων και η κατάργηση 38 τμημάτων ΑΕΙ.

Α. Τσίπρας: Τα χειρότερα ήρθαν νωρίτερα από όσο περιμέναμε κι εμείς

Η αξιωματική αντιπολίτευση ανοίγει τη βεντάλια των παρεμβάσεών της, στοχεύοντας ζητήματα μείζονος σημασίας, όπως τα εργασιακά, η παιδεία και το φορολογικό, παρότι το προσφυγικό και η Novartis παραμένουν στην κορυφή του ενδιαφέροντος. Ακόμα και σ' αυτά τα δύο, όμως, αφήνει σε δεύτερο πλάνο τον καταγγελτικό λόγο και προσπαθεί να περάσει στη «θετική» αντεπίθεση.

Δηλαδή:

- Συνδέει ευθέως την εξέλιξη της υπόθεσης Novartis με την Αναθεώρηση του Συντάγματος, που βρίσκεται ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωσή της.

Στην προηγούμενη (προαναθεωρητική) Βουλή, το τότε κυβερνών κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ είχε προτείνει να διορθωθεί το περίφημο «άρθρο 86» του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών. Πατώντας σε σχετική νομολογία, πρότεινε το αδίκημα της δωροδοκίας υπουργών να αντιμετωπίζεται «επ' ευκαιρία των υπουργικών καθηκόντων» και όχι «στο πλαίσιό τους», ώστε να μην παραγράφεται στο γνωστό, σύντομο χρονικό διάστημα.

Η πρόταση αυτή, για να περάσει τώρα, χρειάζεται 180 ψήφους, ωστόσο ΝΔ και ΚΙΝΑΛ δεν τη στηρίζουν. Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, η άρνηση σχετίζεται (και) με την υπόθεση Novartis, καθώς εάν προκύψει δικαστικά δωροδοκία πρώην υπουργού, το αδίκημα θα ερμηνευθεί ως «παραγεγραμμένο» -παρά την αντίθετη νομολογία.

«Αν δεν περάσει στο Σύνταγμα αυτή η ερμηνευτική δήλωση, τότε δεν θα υπάρχει καμία αμφιβολία για το πώς πρέπει να προχωρήσει η εξέλιξη σε ό,τι αφορά την έρευνα της Δικαιοσύνης για τον κ. Λοβέρδο, ενδεχομένως για τον κ. Γεωργιάδη και άλλα στελέχη των προηγούμενων κυβερνήσεων», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας χθες. Για το θέμα έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Επιτροπής Αναθεώρησης (και βουλευτή της ΝΔ) Ευριπίδη Στυλιανίδη, ζητώντας του να συμβάλει στην ψήφιση της πρότασης.

Ωστόσο, όπως ανέφερε στην απάντησή του ο Ευ. Στυλιανίδης, τα θέματα που θίγονται έχουν εξετασθεί εκτενώς και δεν μπορεί να γίνει νέα συζήτηση.

Πρωτοβουλίες για τους πρόσφυγες

- Στο προσφυγικό, η Κουμουνδούρου σχεδιάζει «θετικές κινήσεις», χωρίς να εγκαταλείπει την καταγγελία των ρατσιστικών ακροδεξιών εκτρόπων και τη διγλωσσία του κυβερνητικού επιτελείου.

Την πρωτοβουλία θα αναλάβουν οι βουλευτές και τα τοπικά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο «να βγουν μπροστά» οι δημοκρατικοί πολίτες των κοινωνιών και να γυρίσουν το κλίμα υπέρ της αποδοχής των προσφύγων.

Μία τέτοια πρωτοβουλία αναμένεται να εκδηλωθεί τις επόμενες ημέρες σε δήμους της Θεσσαλονίκης, με event που θα «αγκαλιάσει» τους κατοίκους.

Απολύσεις, Πανεπιστήμια, τραπεζική ασυλία

Πέραν τούτων, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «ανεβάζει» αποτελέσματα των κυβερνητικών επιλογών που «ήρθαν πιο σύντομα από όσο περιμέναμε ακόμα και εμείς», όπως είπε χθες ο κ. Τσίπρας. Όπως:

• Σύμφωνα με στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», το ισοζύγιο προσλήψεων - αποχωρήσεων κατά τον φετινό Οκτώβριο κατέγραψε τη χειρότερη επίδοση από το 2001, καθώς η πλάστιγγα έγειρε υπέρ των αποχωρήσεων.

«Να θυμίσουμε στον κ. Βρούτση ότι τον περσινό Οκτώβριο, όταν τα στοιχεία ήταν θετικότερα απ’ ό,τι φέτος, ο ίδιος μιλούσε για “την κατάρρευση της αγοράς εργασίας”. Για τον φετινό Οκτώβριο, που οι αρνητικές επιδόσεις στην αγορά εργασίας έσπασαν κάθε ρεκόρ, αναμένουμε από τον κ. Βρούτση ένα ανάλογο έντασης και έκτασης ειλικρινές σχόλιο. Αλλά μάλλον μάταια», δήλωσε στην παρέμβασή της η Έφη Αχτσιόγλου.

• Η ΝΔ επιμένει στη διάταξη του Ποινικού Κώδικα για την ασυλία των τραπεζιτών, έτσι ώστε «οι τραπεζίτες να μπορούν να διωχθούν ποινικά μόνο εάν κάνουν μήνυση στον εαυτό τους».

Η αξιωματική αντιπολίτευση προειδοποιεί τον κ. Μητσοτάκη «να μη διανοηθεί να νομοθετήσει αυτό το έκτρωμα για να αθωώσει δεκάδες κατηγορούμενους τραπεζίτες και να ξεπλύνει το σκάνδαλο με τα άνω των 400 εκατ. ευρώ δάνεια της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ». Θέτουν μάλιστα το ερώτημα εάν την εν λόγω διάταξη την εισηγήθηκε η Νομοπαρασκευαστική επιτροπή «ή τη "φύτεψε" ο κ. Μητσοτάκης, μετά τη συνάντησή του με τους τραπεζίτες;».

• Οξεία είναι η αντίδραση στην ανακοίνωση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως περί αναστολής λειτουργίας των 38 νέων Πανεπιστημιακών Τμημάτων, τα οποία θα ξεκινούσαν την ακαδημαϊκή τους λειτουργία τον Σεπτέμβριο του 2020.

«Πλήγμα δέχεται η ελληνική περιφέρεια, τα περιφερειακά πανεπιστήμια και η ανάπτυξη που θα μπορούσε να επιφέρει η λειτουργία των νέων τμημάτων. Αντί ανάπτυξης, κλειστές πόρτες και κατεδάφιση, προκειμένου να δημιουργηθεί πελατεία για τα ιδιωτικά κολέγια. Κι έχουν το θράσος να λένε ότι νοιάζονται για τα μεσαία στρώματα», αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο στόχαστρο από σήμερα θα μπει το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο δόθηκε για διαβούλευση αργά το βράδυ χθες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v