Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί νεολαία και μεσαία τάξη για καταστολή-φορολογικό

Το… «γλυκό ξύλο» του Μ. Βορίδη και η επιχείρηση κατασυκοφάντησης των ΑΕΙ χάριν των ιδιωτικών κολεγίων. «Τι σχεδιάσαμε και ανακοινώσαμε για την ελάφρυνση της μεσαίας τάξης και τι ακύρωσε η κυβέρνηση» ενόψει του νέου φορολογικού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί νεολαία και μεσαία τάξη για καταστολή-φορολογικό

«Να περάσει ήρεμα το τριήμερο του Πολυτεχνείου και από Δευτέρα το ραντεβού μας με την κυβέρνηση θα δοθεί στο γήπεδο της οικονομίας».

Με την επισήμανση αυτή, στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το κλίμα που θα επικρατήσει μέχρι την Κυριακή, μετά τα δείγματα γραφής για το πώς εννοεί η κυβέρνηση την εφαρμογή του δόγματος «νόμος και τάξη». Και οι πλέον δύσπιστοι δεν περίμεναν, όπως λένε, την «κυνική ομολογία του Μάκη Βορίδη» ότι «το ξύλο είναι στοιχείο της αναγκαστικότητας».

Δεδομένης της «σιωπής» του Μαξίμου απέναντι σ' αυτό, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι τα περιστατικά στο κλαμπ στο Γκάζι και στην ΑΣΟΕΕ δεν ήταν «μεμονωμένα», αλλά προάγγελος του πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση στον τομέα «καταστολή», με ιδιαίτερη στόχευση στη νεολαία.

Όπως αναμενόταν, ο Αλέξης Τσίπρας στάθηκε ιδιαίτερα στα παραπάνω χθες, πρώτη ημέρα της διήμερης περιοδείας του στη Δ. Μακεδονία.  «Υπερασπίζομαστε το δικαίωμα στη διαμαρτυρία, όχι το δικαίωμα στο μπάχαλο. Δεν χρειαζόταν να αλλάξει ο νόμος για το άσυλο, όπου υπάρχει παραβατικότητα μπορούσε η αστυνομία να παρέμβει και πριν την αλλαγή του. Οι εικόνες που είδαμε πρόσφατα με τους φοιτητές να ξυλοφορτώνονται, να τους ρίχνουν χημικά και να τους συλλαμβάνουν είναι από τη δεκαετία του 1950 και του μετεμφυλιακού κράτους, όχι για την Ελλάδα του 2019», είπε.

Σε άλλο σημείο τόνισε: «Θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα όσα πραξικοπήματα και αν κάνουν στη Βουλή και γι' αυτό θέλουν να δημιουργήσουν την εικόνα ότι είμαστε με τους μπαχαλάκηδες. Γιατί εξαντλούν τη νομιμότητα απέναντι σε ανυπεράσπιστα παιδιά και όχι στους εγκληματίες του λευκού κολάρου, απέναντι σε αυτούς που λήστεψαν το δημόσιο ταμείο, στους τραπεζίτες που τους δίνουν σήμερα ασυλία και απέναντι στο διεφθαρμένο πολιτικό προσωπικό, που θέλουν να το βγάλουν λάδι με την παραγραφή των αδικημάτων τους;».

Με τον τρόπο αυτό «πάντρεψε» τις αστυνομικές επιχειρήσεις των τελευταίων ημερών με τα εμπόδια που θέτει η κυβερνητική πλειοψηφία (και το ΚΙΝΑΛ) στην αποκάλυψη της υπόθεσης Novartis και σε νομοθετήματα όπως η ρύθμιση που δίνει ασυλία σε τραπεζικά στελέχη «για εγκληματικές δραστηριότητες».

Δίνουν χώρο στα ιδιωτικά κολέγια

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κρατήσει ψηλά την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να αναστείλει τη λειτουργία των 37 Πανεπιστημιακών Τμημάτων, προκειμένου «να στείλουν πελατεία στα ιδιωτικά κολέγια».

Σ' αυτό το σχέδιο, άλλωστε, εντάσσει την επιχείρηση «κατασυκοφάντησης των ΑΕΙ της χώρας» με σχεδόν καθημερινές αναφορές σε «γιάφκες» και άλλες έκνομες καταστάσεις.

Ο κ. Τσίπρας ανέδειξε το θέμα χθες, καθώς στη Δ. Μακεδονία επρόκειτο να λειτουργήσουν τρία Τμήματα από αυτά που καταργήθηκαν, λέγοντας:

«Το Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας, στα χρόνια μας, είδε πραγματικά να εξαπλώνεται να δυναμώνει. Από τις 4 Σχολές πήγε στις 7, στα 28 Τμήματα. Ένα Πανεπιστήμιο που πιστεύουμε ότι είναι ισχυρό και παράγει υψηλού επιπέδου γνώση. Σήμερα βλέπουμε ότι με μια απόφαση, στο πόδι, όλα αυτό το έργο πηγαίνει στο καλάθι των αχρήστων. Πάνω από 3.500 νέοι φοιτητές δεν θα μπουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση τον Σεπτέμβριο του 2020 με την απόφαση αυτή. Το ερώτημα είναι γιατί; Μήπως αυτό αφορά μονάχα στην εκδικητικότητα απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ; Αν συνδυάσουμε αυτή την απόφαση με την κατ' εξακολούθηση δυσφήμιση και κατασυκοφάντηση των δημόσιων Πανεπιστημίων στη χώρα μας, όπου ο μέσος τηλεθεατής έχει την εντύπωση ότι στα Πανεπιστήμιά μας δεν κάνουν μαθήματα αλλά παρασκευάζουν μολότοφ, εγώ θα πω ότι ο στόχος τους είναι να δημιουργήσουν χώρο στα ιδιωτικά κολέγια».

Χωρίς ελαφρύνσεις η μεσαία τάξη

Εν αναμονή της επικέντρωσης στην οικονομία, λόγω του νέου φορολογικού νομοσχεδίου και του Προϋπολογισμού, η Κουμουνδούρου θα επιχειρήσει να υπενθυμίσει τα μέτρα ελάφρυνσης που ανακοινώθηκαν τον Μάιο και να τα συγκρίνει με αυτά που φέρνει η κυβέρνηση. Και, μάλιστα, χωρίς το άλλοθι της «καμένης γης» ή των μνημονιακών υποχρεώσεων, καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση «και έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια και άφησε 37 δισ. ευρώ στον κουμπαρά», όπως λένε.

«Η προεκλογική σημαία τους ήταν η στήριξη της μεσαίας τάξης. Όμως όλος ο δημοσιονομικός χώρος του 2019 και του 2020 πηγαίνει μονοδιάστατα στις επιχειρήσεις και όχι στη μεσαία τάξη οριζόντια, όπως εμείς είχαμε αποφασίσει ανακοινώνοντας τη μείωση στο 50% της προκαταβολής φόρου αλλά και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Θα μου πει κανείς, "καλό δεν είναι να πέφτει η φορολογία στις επιχειρήσεις;". Καλό είναι, αλλά δυστυχώς με βάση τα στοιχεία μας, τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ, το 80% των επιχειρήσεων έχουν κέρδη ως 5.000-6.000 ευρώ ετησίως. Άρα όταν μειώνεις 5 μονάδες τη φορολογία τους, αυτοί που κερδίζουν περισσότερα δεν είναι το 80% που έχει κέρδη έως 6.000 ευρώ αλλά αυτοί οι λίγοι που βρίσκονται στο 5, στο 6 στο 7%, που έχουν μια τεράστια κερδοφορία», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας από την Κοζάνη.

Σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει συνάντηση με τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και στη συνέχεια θα επισκεφτεί τον Δήμο Σερβίων (που υποδέχθηκε θερμά πρόσφυγες).

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει περιοδεία στο νομό Φλώρινας, όπου το απόγευμα θα συμμετάσχει σε ανοιχτή εκδήλωση - συζήτηση για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v