Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με... διεθνή βοήθεια ανεβάζει τους τόνους ο ΣΥΡΙΖΑ

Αναπάντητη μένει στην «Ώρα του Πρωθυπουργού» η ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, μετά το δημοσίευμα των Financial Times. Τον Π. Μηταράκη κατονομάζει η Ε. Αχτσιόγλου για το έτερο ρεπορτάζ του Reuters περί πώλησης ασφαλιστικών οφειλών σε funds.

Με... διεθνή βοήθεια ανεβάζει τους τόνους ο ΣΥΡΙΖΑ

Οι ρουκέτες που εκτόξευσαν χθες στο Μαξίμου οι Financial Times και το Reuters εξέπληξαν ευχάριστα την αξιωματική αντιπολίτευση αλλά το «περιεχόμενό» τους δεν την αιφνιδίασε.

* Το δημοσίευμα των FT αφορά τη νομοθετική διάταξη που ψήφισε η κυβέρνηση μόλις προχθές για ασυλία των τραπεζικών στελεχών και ανάκτηση των περιουσιακών στοιχείων που έχουν παγώσει από το δικαστήριο (μετά την παρέλευση 18 μηνών και εάν σε τρεις μήνες δεν υπάρξει σχετική επικύρωση από δικαστικές αρχές) σε ύποπτους για εγκληματική απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Ο μη αιφνιδιασμός προκύπτει από την ερώτηση, με αυτό το περιεχόμενο, που υπέβαλε προ τριών ημερών ο Αλέξης Τσίπρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη, με την προσδοκία ότι οι απαντήσεις θα δίνονταν σήμερα στην «Ώρα του Πρωθυπουργού». Χθες όμως, και ενώ ο κ. Τσίπρας βρισκόταν σε περιοδεία στη Δ. Μακεδονία, έγινε γνωστό ότι ο πρωθυπουργός δεν θα απαντήσει την ερώτηση. «Προφανώς διότι μετά το δημοσίευμα-κόλαφο των FT δεν έχει τι να πει», όπως σημείωναν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

* Το δημοσίευμα του Reuters δεν προκάλεσε, επίσης, αιφνιδιασμό, διότι είχαν υπάρξει και εγχώρια σχετικά δημοσιεύματα προς μηνός, που αποκάλυπταν τη σχεδιαζόμενη πώληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία σε funds, ύψους πολλών δισ. ευρώ.

Το νέο στοιχείο είναι ότι μετά την κίνηση (και) του Reuters, βγήκε «στη φόρα» η κάκιστη σχέση ανάμεσα στον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση και στον υφυπουργό του Παναγιώτη Μηταράκη. Κι αυτό διότι τον εν λόγω σχεδιασμό φέρεται να τον διοχέτευσε ο δεύτερος παρά την αντίθεση (συνολικά ή εν μέρει) του πρώτου.

Είναι ενδεικτικό ότι λίγες ώρες μετά το δημοσίευμα υπήρξε διάψευση Γ. Βρούτση, ενώ, την ίδια στιγμή, από το Μαξίμου δινόταν η διαβεβαίωση ότι «δεν υπάρχει θέμα με τους κυρίους Βρούτση και Μηταράκη».

«Όπως κάποτε από την Ντόιτσε Βέλε»

Ως εκ τούτων, επαληθεύθηκε… νωρίτερα η «πρόβλεψη» του ΣΥΡΙΖΑ ότι από τη Δευτέρα (και αν κυλήσει ήρεμα το τριήμερο του Πολυτεχνείου…) η δημόσια συζήτηση και η πολιτική αντιπαράθεση θα περιστρέφεται γύρω από την οικονομία, ενόψει του νέου φορολογικού και του Προϋπολογισμού.

Ο κ. Τσίπρας μάλιστα άδραξε την ευκαιρία να κάνει αντίστιξη ανάμεσα στην ελληνική θεματολογία του ξένου Τύπου και στη «συσκότιση» που επιχειρούν τα περισσότερα «μεγάλα και συστημικά» ελληνικά μέσα ενημέρωσης. «Δεν αναζητάμε κανέναν να υποστηρίξει εμάς ή να μην κατηγορήσει εμάς, ή να μη μας κάνει κριτική για τα λάθη και τις παραλήψεις μας. Αυτό το οποίο ζητάμε είναι να μη γυρίσουμε σαν ελληνική κοινωνία στις εποχές εκείνες, όπου για να ενημερωθούμε ανοίγαμε την Deutsche Welle και τους ξένους σταθμούς. Όπως τώρα, περιμένουμε να γράψουν κανένα άρθρο οι Financial Times και να βγάλει κανένα ντοκιμαντέρ η δημόσια ελβετική τηλεόραση», είπε, εννοώντας το ελβετικό ντοκιμαντέρ για τη Novartis.

Και πρόσθεσε: «Δεν πιστεύω να ξαφνιάζεστε επειδή (όλα τα παραπάνω) δεν τα ακούσατε από ΜΜΕ εθνικής εμβέλειας, ούτε από μεγάλα ειδησεογραφικά sites και εφημερίδες; Αυτό όμως που μπορεί να σας ξαφνιάσει είναι ότι σήμερα ένα δημοσίευμα των F.Τ. έχει κεντρικό θέμα το ξέπλυμα χρήματος που ψήφισε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Λέγοντας ότι αυτή η απόφαση αφορά κάποιους συγκεκριμένους λίγους που θα επωφεληθούν, Έλληνες εφοπλιστές, εξέχοντες επιχειρηματίες και πρώην τραπεζίτες, υπό έρευνα για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες».

«Θα ήταν για γέλια, αλλά…»

Την ίδια ώρα η τομεάρχης Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου «σήκωνε» το ρεπορτάζ του Reuters, κατονομάζοντας τον κ. Μηταράκη ως τον κυβερνητικό παράγοντα που προωθεί το σχέδιο.

«Ο κ. Μηταράκης διαρρέει στο Reuters τα σχέδια της κυβέρνησης για εκχώρηση σε funds ασφαλιστικών οφειλών ύψους 12 δισ. ευρώ, για να έρθει λίγο αργότερα πανικόβλητος ο κ. Βρούτσης να τον διαψεύσει. Αν το μοναδικό πρόβλημα ήταν το μπάχαλο στην κυβέρνηση, τα πράγματα θα ήταν για γέλια. Επειδή όμως το παιχνίδι παίζεται στις πλάτες των ασφαλισμένων, γίνονται επικίνδυνα. Όπως λέει και ένα παλιό αυστριακό ρητό: η κατάσταση είναι κρίσιμη αλλά καθόλου σοβαρή», δήλωσε.

«Διαψεύδετε ή όχι»

Αργά το βράδυ ο ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε στο θέμα των FT με αφορμή τις «γελοίες δικαιολογίες» του κυβερνητικού εκπροσώπου για την άρνηση του πρωθυπουργού να απαντήσει στην ερώτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Πέρα από τις γελοίες δικαιολογίες, ο κ. Πέτσας δεν είπε τίποτα για την ταμπακιέρα. Με το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο, οι τραπεζικοί λογαριασμοί όσων ελέγχονταν για ξέπλυμα μαύρου χρήματος αποδεσμεύονταν μόνο εάν δικαιώνονταν τελεσίδικα, ενώ τώρα, πριν υπάρξει καν διερεύνηση του κατά πόσο εμπλέκονται όντως σε δραστηριότητες νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, θα μπορούν να παίρνουν πίσω τα χρήματά τους, ακόμα και αν εν συνεχεία καταδικαστούν», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου και παραθέτει τρία ερωτήματα:

1. Με τη διάταξη που πέρασε η κυβέρνηση ευνοεί ή όχι υπόδικους τραπεζίτες, επιχειρηματίες και εφοπλιστές, στους οποίους επιστρέφεται άνω του 1 δισ. ευρώ, όπως λένε και οι Financial Times;

2. Ως «όμηρους συμπολίτες μας» από «την αργή εξέταση των υποθέσεων», τους οποίους απελευθερώνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, εννοεί «υπόδικους τραπεζίτες, επιχειρηματίες και εφοπλιστές», όπως καταγγέλλουν οι Financial Times ή διαψεύδει και τους FT;

3. Αφού είναι τόσο φθηνός λαϊκισμός, γιατί ο κ. Μητσοτάκης δεν τολμά να έρθει στη Βουλή και να απαντήσει στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

«Ο φιλοχουντικός κ. Βορίδης με τα τσεκούρια»

Πέραν τούτων, όπως αναφέραμε, στον ΣΥΡΙΖΑ ανησυχούν για το τριήμερο του Πολυτεχνείου και την πορεία την Κυριακή, μετά και τις καθημερινές, πλέον, καταγγελίες περί αστυνομικής αυθαιρεσίας. Ο κ. Τσίπρας μίλησε ανοικτά χθες για «προβοκατόρικη πολιτική», διαμηνύοντας ταυτόχρονα πως «εμείς δεν θα μασήσουμε».

«Σ' αυτή την προβοκάτσια εμείς θα απαντήσουμε ότι η δημοκρατική και προοδευτική παράταξη του τόπου είναι εδώ για να υπερασπιστεί τη νομιμότητα, όχι τα μπάχαλα. Αλλά και να υπερασπιστεί και το δημοκρατικό δικαίωμα του τελευταίου νέου ανθρώπου στον τόπο μας να διακινεί ελεύθερα τις απόψεις και τις ιδέες του».

Προχθές το βράδυ μάλιστα, μιλώντας στον Flash TV της Δ. Μακεδονίας, ο κ. Τσίπρας δεν δίστασε να απαντήσει με κοφτερό τρόπο στα περί… «γλυκού ξύλου» που είχε πει νωρίτερα ο Μάκης Βορίδης.

«Ο κ. Βορίδης έχει μία ιστορία, ήταν φιλοχουντικός που κυκλοφορούσε με τσεκούρια και έκανε επεισόδια και βανδαλισμούς. Είναι λογικό να μιλά για την αναγκαιότητα του ξύλου… Θέλω να πιστεύω ότι τέτοιες φωνές στο εσωτερικό της ΝΔ, που έχουν αποκτήσει κεντρικό ρόλο, θα απομονωθούν από την κοινωνία», είπε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v