Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στ. Πέτσας: Ζητάμε από τους FT να ανασκευάσουν

Υποστήριξε ότι δεν έλαβε καθόλου υπόψιν την μεταβατική διάταξη για τις παρελθούσες υποθέσεις που δίνει χρονικό περιθώριο τριών μηνών στον ανακριτή ή στο δικαστικό συμβούλιο, να αποφασίσει αν θα συνεχίσει την έρευνα της υπόθεσης.

Στ. Πέτσας: Ζητάμε από τους FT να ανασκευάσουν

Απάντηση στο δημοσίευμα των Financial Times για διάταξη της κυβέρνησης σχετικά με τα οικονομικά αδικήματα στο πλαίσιο της τροποποίησης του ποινικού κώδικα, έδωσε μέσω του ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

«Ό,τι ισχύει για το ποινικό σκέλος να ισχύει και για το οικονομικό. Εναρμονίσαμε τη νομοθεσία μας με αυτά που ισχύουν στη Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και στον Χάρτη της ΕΕ για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα», ανέφερε στη συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ 100,3».

Εξηγώντας τι ακριβώς ίσχυε μέχρι σήμερα, ο κ. Πέτσας είπε ότι «αν ένας πολίτης κατηγορηθεί σήμερα για κάποιο ποινικό αδίκημα, τότε μπορεί να προφυλακιστεί, ενδεχομένως, αλλά μέχρι 18 μήνες. Εάν δεν προχωρήσει η διαδικασία της ποινικής δίωξης, θα αφεθεί ελεύθερος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα γίνει η δίκη, στην οποία μπορεί να αθωωθεί ή να καταδικαστεί. Δεν μπορεί ένα κράτος δικαίου να συνεχίζει την κράτηση ενός προσώπου πάνω από 18 μήνες, χωρίς να του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη. Η χώρα μας όμως είχε κάτι διαφορετικό για τα ποινικά αδικήματα, απ' ό,τι είχε για τα οικονομικά. Δηλαδή, μπορούσε να δεσμεύει την περιουσία -π.χ. έναν τραπεζικό λογαριασμό ή οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο- ακόμα και μετά τους 18 μήνες, για απεριόριστο χρονικό διάστημα, παρά το γεγονός ότι η δίκη μπορεί να γινόταν μετά από 5-6 χρόνια και να αθωωθεί. Εν τω μεταξύ, μπορεί να είχε καταστραφεί».

«Ήρθαμε και εναρμονίσαμε τα δύο», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «για τις παλιές υποθέσεις η διάταξη που έχει ψηφιστεί στη Βουλή λέει ότι υπάρχει ένα χρονικό διάστημα τριών μηνών, στο οποίο ο αρμόδιος ανακριτής ή το δικαστικό συμβούλιο πρέπει να αποφανθεί ποιες μπορεί να έχουν "ψωμί". Αν θεωρήσει ότι η υπόθεση δεν έχει "ψωμί", τότε θα την αφήσει, να περάσει άπρακτο το τρίμηνο. Άρα, δεν είναι ότι ερχόμαστε και χαρίζουμε χρήματα σε κάποιον, ο οποίος έχει μπει σε διαδικασία έρευνας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι το δημοσίευμα των Financial Times δεν λάμβανε καθόλου υπόψη τη μεταβατική διάταξη, γι' αυτό και δεν αναφέρει τίποτα, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έχει στείλει επιστολή στην εφημερίδα εξηγώντας τι ακριβώς ισχύει. «Όλοι θέλουμε να απονέμεται Δικαιοσύνη. Όλοι, επίσης, θέλουμε σε ένα σοβαρό κράτος δικαίου, όπως είναι η Ελλάδα, να μην κρατούνται όμηροι άνθρωποι, οι οποίοι δεν φταίνε σε τίποτα» υπογράμμισε.

Σε ερώτηση για την ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων, αφού ανέφερε πως είναι πάγια θέση μας ότι είναι προς το συμφέρον και της Ελλάδας αλλά και όλων των γειτονικών μας χωρών ο εκσυγχρονισμός τους μέσα από μία διαδικασία προενταξιακή, που θα οδηγεί κάποια στιγμή στην ΕΕ, συμπλήρωσε πως ότι ήταν πολύ θετικό το κλίμα στις συναντήσεις του κ. Μητσοτάκη και με τον κ. Ζάεφ και με τον Μπορίσοφ. «Είναι φανερό και από τις δηλώσεις που ακολούθησαν και από τις ομιλίες των πρωθυπουργών, στο Thessaloniki Summit, ότι και η Ελλάδα και η Βουλγαρία θα στηρίξουν την προοπτική Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας στη Σύνοδο της Άνοιξης», τόνισε.

«Σε αυτό το διάστημα θα κάνουμε ό,τι μπορούμε -συμπεριλαμβανομένων επικοινωνιών με τις χώρες που έχουν αντιρρήσεις, όπως για παράδειγμα η Γαλλία- προκειμένου να υπάρξει κάτι πιο χειροπιαστό στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Άνοιξη», επισήμανε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο κ. Πέτσας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v