Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην αντεπίθεση ο Α. Τσίπρας για να σπάσει «τη μιντιακή σιωπή»

Τηλεοπτική συνέντευξη εφ' όλης της ύλης. Επανακατέθεσε την ερώτηση για τη νομιμοποίηση του «βρώμικου χρήματος». Ύστατη παρέμβαση στη Βουλή για το αδίκημα της δωροδοκίας υπουργού.

Στην αντεπίθεση ο Α. Τσίπρας για να σπάσει «τη μιντιακή σιωπή»

Εφ' όλης της ύλης συνέντευξη θα παραχωρήσει απόψε ο Αλέξης Τσίπρας (στο δελτίο ειδήσεων του “Open”), ενώ το επιτελείο του οργανώνει μία σειρά από δημόσιες παρεμβάσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το «no news - fake news για τον ΣΥΡΙΖΑ» από τα λεγόμενα «μεγάλα συστημικά» μέσα ενημέρωσης.

Την κατάσταση αυτή έχει καταγγείλει δημοσίως ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αφορμή το δημοσίευμα των Financial Times για το «μαύρο χρήμα» και το ντοκιμαντέρ της δημόσιας ελβετικής τηλεόρασης για τη Novartis, παραπέμποντας «στις εποχές που ακούγαμε Ντόιτσε Βέλε για να μάθουμε τι συμβαίνει στη χώρα».

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να αναφερθεί στην «αστυνομική βαρβαρότητα» των τελευταίων ημερών και στον κίνδυνο «προβοκάτσιας», εξηγώντας τον λόγο που τον οδήγησε στην απόφαση να πάρει μέρος στην πορεία του Πολυτεχνείου.

Ως προς τούτο, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι:

- Ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Χρυσοχοΐδη μόλις βρήκαν τα σκούρα με το προσφυγικό και μην έχοντας κάνει απολύτως τίποτα για να αντιμετωπίσουν το οργανωμένο έγκλημα και τους ναρκεμπόρους στα Εξάρχεια (τα οποία υποστήριζαν ότι «θα καθαρίσουν» σε μία εβδομάδα), έδωσαν εντολή στα ΜΑΤ να μπουν στην ΑΣΟΕΕ και να χτυπήσουν φοιτητές -«φοιτητές, χωρίς κουκούλες, όχι μπαχαλάκηδες».

- Ο Μάκης Βορίδης και άλλα στελέχη της ΝΔ έστρωσαν τον δρόμο στα ΜΑΤ μιλώντας για την «αναγκαστικότητα του ξύλου».

- Το προηγούμενο διάστημα η ΕΛ.ΑΣ «έφτασε στο σημείο να μπουκάρει σε κινηματογράφους κατά ανηλίκων γιατί τόλμησαν να δουν την ταινία ‘Τζόκερ’ ή έκανε έφοδο σε νυχτερινό κέντρο, βάζοντας 300 νέους να κάθονται στα γόνατα, λες και είχαν εισβάλει σε κολομβιανό καρτέλ».

Κατά τις ίδιες πηγές, όλα αυτά «πυροδότησαν τα δημοκρατικά αντανακλαστικά της νεολαίας, που αψήφησε το πολεμικό κλίμα τρομοκρατίας το οποίο καλλιεργούσε η κυβέρνηση ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου και οδήγησαν στη μαζική συμμετοχή σε μία μεγάλη ειρηνική πορεία, τη μεγαλύτερη της τελευταίας δεκαετίας».

«Βγάλτε τη δωροδοκία υπουργών από την παραγραφή»

Το βάρος απόψε ο κ. Τσίπρας θα το ρίξει, κατά τις πληροφορίες, στο ζήτημα της διαφθοράς, με αφορμή την τελική πράξη της Αναθεώρησης του Συντάγματος που «παίζεται» στη Βουλή από χθες και για ολόκληρη την εβδομάδα, καθώς τη Δευτέρα η Ολομέλεια θα ψηφίσει το νέο Σύνταγμα.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αναδείξει στον μέγιστο βαθμό το αίτημά του για γραπτή διευκρίνιση στο περίφημο «άρθρο 86» του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών, ώστε το αδίκημα της δωροδοκίας να μην παραγράφεται. Αυτό που ζητά είναι να μπει «ερμηνευτική δήλωση» που να εξαιρεί από τα μικρά χρονικά περιθώρια της παραγραφής τα αδικήματα που γίνονται «επ' ευκαιρία» των υπουργικών καθηκόντων και όχι «στο πλαίσιο» των υπουργικών καθηκόντων. Με το επιχείρημα ότι η δωροδοκία δεν εμπίπτει… στα καθήκοντα των υπουργών.

Η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ δεν αποδέχθηκαν την εν λόγω «ερμηνευτική δήλωση» κατά τη Συνταγματική συζήτηση στην επιτροπή της Βουλής (σ.σ. τη χαρακτήρισαν «περιττή»), οπότε η τελευταία, πια, αντιπαράθεση θα γίνει στην Ολομέλεια -αν και δεν αναμένεται να μεταβάλει άποψη η πλειοψηφία.

Ξανά στην «Ωρα του Πρωθυπουργού»

Η επιμονή του ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα της διαφθοράς φάνηκε και από την επιλογή του κ. Τσίπρα να επανακαταθέσει στον πρωθυπουργό την ερώτηση για την ασυλία των τραπεζικών στελεχών και την ανάκτηση των περιουσιακών στοιχείων που έχουν παγώσει (σ.σ. αν αυτό δεν επικυρωθεί από τη δικαιοσύνη πριν την παρέλευση 18μηνου) σε ύποπτους για εγκληματική απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες -δηλαδή για το ζήτημα που ανέδειξαν οι Financial Times.

H ερώτηση είχε κατατεθεί την προηγούμενη εβδομάδα (και πριν το δημοσίευμα των FT), ωστόσο δεν απαντήθηκε την Παρασκευή στην «Ωρα του Πρωθυπουργού» λόγω απουσίας του κ. Μητσοτάκη. Οπως έγινε γνωστό σήμερα αυτή την Παρασκευή θα απαντήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην εν λόγω ερώτησή του ο κ. Τσίπρας επισημαίνει ότι η κυβέρνηση ενώ εντείνει την πολιτική της επίδειξης πυγμής και της ρητορικής περί «νόμου και τάξης», λειτουργεί με επιείκεια στα «εγκλήματα του λευκού κολάρου». Επικαλούμενος δε, την ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας στις 15.10.2019, στην οποία γίνεται λόγος περί «ατιμωρησίας» και «κινδύνου διεθνούς έκθεσης της χώρας», που θα οδηγήσει πλήθος υποθέσεων στον «κάλαθο των αχρήστων», ρωτά τον κ. Μητσοτάκη «ποιες υποθέσεις που εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη αφορούν οι παραπάνω ρυθμίσεις» και εάν σ' αυτές «περιλαμβάνονται τα δάνεια που χορηγήθηκαν στη ΝΔ, στο ΠΑΣΟΚ και σε γνωστά ΜΜΕ».

Κομματική υπόθεση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας;

Το έτερο θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης που αναδεικνύει ο ΣΥΡΙΖΑ (και στο οποίο αναμένεται να αναφερθεί απόψε ο κ. Τσίπρας) αφορά τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Στην Προαναθεωρητική Βουλή (σ.σ. όπου είχε την πλειοψηφία ο ΣΥΡΙΖΑ) όλα τα κόμματα συμφώνησαν να αποσυνδεθεί η διαδικασία από την πρόωρη προσφυγή σε εθνικές εκλογές.

Η διαφορά είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε έξι διαδοχικές ψηφοφορίες (μία ανά μήνα) στη Βουλή, προκειμένου να εκλεγεί Πρόεδρος και εάν αυτό δεν καταστεί δυνατό, να γίνεται η εκλογή του από τους πολίτες. Αντιθέτως, η ΝΔ επιμένει στις τρεις ψηφοφορίες: οι δύο με αυξημένη πλειοψηφία και η τρίτη με σχετική -«δηλαδή ακόμα και από 120 βουλευτές» όπως λένε στελέχη της αντιπολίτευσης.

Η απόκρουση αυτής της πρότασης από τον ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει με το επιχείρημα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να εκλέγεται με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση και να μην είναι ο εκλεκτός της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v