Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ένσταση αντισυνταγματικότητας από ΣΥΡΙΖΑ για τον ΠτΔ

Η πρόταση της ΝΔ παραβιάζει τα διαδικαστικά όρια της αναθεώρησης, εφόσον είναι αντίθετη με την απόφαση της πρώτης αναθεωρητικής Βουλής, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο εκλογής του ΠτΔ. Τι προτείνει.

Ένσταση αντισυνταγματικότητας από ΣΥΡΙΖΑ για τον ΠτΔ

Ένσταση αντισυνταγματικότητας για την αναθεώρηση του άρθρου 32 παρ. 4 για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η αναθεώρηση του συγκεκριμένου άρθρου πυροδοτεί σφοδρή κόντρα κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς διαφωνούν στο νέο σύστημα εκλογής.

Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας προβλέπει πέντε ψηφοφορίες. Στην πρώτη θα απαιτούνται 200 ψήφοι, στη δεύτερη επίσης 200 ψήφοι, στην τρίτη 180, στην τέταρτη 151 ψήφοι και στην πέμπτη απλή πλειοψηφία. Ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί και προτείνει ένα εξάμηνο ψηφοφοριών και μετά προσφυγή στο λαό για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας

Όπως σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση «η αντισυνταγματικότητα αφορά τόσο την παραβίαση της αναθεωρητικής διαδικασίας, όσο και την παραβίαση των ουσιαστικών ορίων της αναθεώρησης».

Ειδικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως:

1. Η πρόταση της ΝΔ παραβιάζει τα διαδικαστικά όρια της αναθεώρησης, εφόσον είναι αντίθετη με την απόφαση της πρώτης αναθεωρητικής Βουλής με την οποία προσδιορίσθηκε η κατεύθυνση και οριοθετήθηκε το εύρος της αναθεωρητικής εξουσίας της παρούσας Βουλής, ορίζοντας σε περίπτωση αδυναμίας κοινοβουλευτικής εκλογής άμεση εκλογή του Προέδρου.

2. Η πρόταση παραβιάζει και τα ουσιαστικά όρια της αναθεώρησης. Η υποβάθμιση της νομιμοποίησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, λόγω της δυνατότητας εκλογής του ακόμη και από τη σχετική πλειοψηφία της Βουλής, παρά την εκπεφρασμένη ή έμμεση αποδοκιμασία της απόλυτης πλειοψηφίας των βουλευτών προς το πρόσωπό του, είναι ασύμβατη με την μη αναθεωρήσιμη προεδρευόμενη μορφή του πολιτεύματος, από την οποία απορρέει η υποχρέωση αυξημένης νομιμοποίησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, επομένως και εκλογής του με αυξημένη πλειοψηφία.

Τέλος από το ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν πως : η ένσταση ασκείται σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής (ΚτΒ), δεδομένου ότι το άρθρο 119 ΚτΒ που ρυθμίζει τα σχετικά με την διαδικασία αναθεώρησης προβλέπει ότι η διαδικασία της συζήτησης διέπεται από αναλογική εφαρμογή των άρθρων 95 έως 104. Αρα έχει έδαφος εφαρμογής σε αυτήν και το άρθρο 100, που προβλέπει την ένσταση αντισυνταγματικότητας.

Τριήμερο... «φωτιά» στη Βουλή

Σε μετωπική σύγκρουση εφ' όλης της ύλης προχωράνε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, με αιχμή το δόρατος τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Η περίοδος πολιτικής ηρεμίας- που... παραδοσιακά ακολουθεί μία εκλογική αναμέτρηση- φαίνεται πως έχει λήξει και οι πολιτικοί “μονομάχοι” παίρνουν θέση μάχης.

Σήμερα τα “φώτα” πέφτουν πάνω στο άρθρο 32, που αφορά στη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Το επόμενο ραντεβού στα κοινοβουλευτικά έδρανα δίνεται αύριο, οπότε και συζητείται το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών. Την Παρασκευή ακολουθεί η Ώρα του Πρωθυπουργού, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντά στις επίκαιρες ερωτήσεις των Αλέξη Τσίπρα για τους δράστες οικονομικών εγκλημάτων και της Φώφης Γεννηματά για το προσφυγικό- μεταναστευτικό.

Οι πολύωρες αυτές συνεδριάσεις στην Ολομέλεια "φωτίζουν" τις πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές μεταξύ των κομμάτων. Μάλιστα ακόμα και σε περιπτώσεις που κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση συμφωνούν στην ανάγκη αναθεώρησης ενός άρθρου, υπάρχει διαφορετική εκτίμηση για το περιεχόμενο των αλλαγών.

Ο δεύτερος γύρος της πολιτικής αντιπαράθεσης θα γίνει αύριο στη συζήτηση του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών. Επίσης είναι ένα άρθρο που αρκούν 151 “ναι” για να περάσει και επομένως η κυβέρνηση διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Με επιστολή του ο Αλέξης Τσίπρας είχε ζητήσει ερμηνευτική δήλωση, με το επιχείρημα πως πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει παραγραφή πράξεων διαφθοράς που τυχόν έχουν τελεστεί από υπουργούς. Ωστόσο η κίνηση αυτή είχε προκαλέσει αντιδράσεις τόσο σε Νέα Δημοκρατία όσο και σε Κίνημα Αλλαγής που άσκησαν κριτική για τη χρονική στιγμή που κατατέθηκε το αίτημα (σημειώνοντας πως είχε ήδη γίνει η συζήτηση στην επιτροπή της Βουλής). Πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως σκοπεύει να κρατήσει ψηλά το συγκεκριμένο θέμα, δίνοντας κοινοβουλευτική συνέχεια.

Αύριο θα συζητηθεί στην Ολομέλεια ένα ακόμα πολυσυζητημένο άρθρο- το 54- που αφορά στην αλλαγή διατάξεων του εκλογικού νόμου. Το συγκεκριμένο άρθρο “συνδέεται” με το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο να δηλώνει χθες αισιόδοξος στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες για τον αριθμό των ψήφων που θα συγκεντρωθούν.

Το “καυτό” κοινοβουλευτικό τριήμερο ολοκληρώνεται την Παρασκευή, με την Ώρα του Πρωθυπουργού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έρθει στη Βουλή για να απαντήσει σε δύο επίκαιρες ερωτήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής.

Στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλά για ”επιεική στάση της κυβέρνησης απέναντι στους δράστες οικονομικών εγκλημάτων και εγκλημάτων διαφθοράς”. Κριτική ασκεί μεταξύ άλλων για το ότι:

-Έχει τεθεί ενιαίο χρονικό όριο (18 μηνών) στη διάρκεια της δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο υποθέσεων που αφορούν "ξέπλυμα χρήματος"

-Αφαιρείται από τη Δικαιοσύνη το δικαίωμα της αυτεπάγγελτης δίωξης στελεχών σε τραπεζικά ιδρύματα.

Από την πλευρά της η Φώφη Γεννηματά εστιάζει στο προσφυγικό/μεταναστευτικό. Και ρωτά τον Πρωθυπουργό:

-Αν θα επιμείνει στην "πιστή" εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας και στο Δουβλίνο ή θα προτείνει εναλλακτικό σχέδιο και κατανομή των βαρών σε όλες τις χώρες- μέλη;

-Ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για την αποσυμφόρηση των νησιών και την υποδοχή μεταναστών και προσφύγων στην ενδοχώρα καθώς και για την ουσιαστική φύλαξη των συνόρων μας που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

-Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα και από πού θα αντληθούν οι πόροι για την εφαρμογή του;

Μέσα σε αυτό το σκηνικό αντιπαραθέσεων χθες υπήρξε και νέο “μέτωπο” κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Η Νέα Δημοκρατία προτείνει να υπάρξει προσθήκη στο άρθρο 21 -παρ.1 - του Συντάγματος πως “το κράτος μεριμνά για τη διασφάλιση συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης όλων των πολιτών μέσω ενός συστήματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος”. Την ίδια στιγμή κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούν την κυβέρνηση πως “συνταγματοποιεί τα μνημόνια και τις συνταγές του ΔΝΤ” που ήθελε κόψιμο των επιδομάτων και ενσωμάτωση τους στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

 

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v