Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Κυβέρνηση ακραία συντηρητική, νεοφιλελεύθερη, ανίκανη και ξεδιάντροπη

“Αν φτιάξουν για τους πρόσφυγες φυλακές σε ακατοίκητα νησιά, τότε ο κ.Μητσοτάκης να κάνει αίτηση ένταξης της Ελλάδας στην ομάδα του Βίζεγκραντ, παρέα με τον Ορμπαν”. «Οι μεσαιοταξίτες θα συνειδητοποιήσουν πολύ σύντομα τη μεγάλη κοροϊδία». «Η παραγραφή είναι ό,τι πιο κατάπτυστο υπάρχει στο Σύνταγμα».

Τσίπρας: Κυβέρνηση ακραία συντηρητική, νεοφιλελεύθερη, ανίκανη και ξεδιάντροπη

Με βαρείς χαρακτηρισμούς τους οποίους ανέλυσε έναν προς έναν, ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στην κυβέρνηση το βράδυ της Πέμπτης στη διάρκεια ομιλίας του στην Νίκαια.

«Στις 7 Ιουλίου δεν είχαμε μία εναλλαγή κομμάτων στην κυβερνητική εξουσία αλλά παλινόρθωση του πολιτικού καθεστώτος και προσωπικού που οδήγησε τη χώρα στην χρεοκοπία», είπε και πρόσθεσε:

«Δεν ξεχνάμε Η χώρα μπήκε στην περιπέτεια διότι η τότε κυβέρνηση της ΝΔ άφησε δημοσιονομικό έλλειμμα 15%. Όπως δεν ξεχνάμε ποιοι (σ.σ. εννοούσε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ) δέχτηκαν τα σκληρότερα μέτρα που εφαρμόσθηκαν στην ιστορία του ΔΝΤ στην ευρωπαϊκή ήπειρο, αντίστοιχα με εκείνα της Λατινικής Αμερικής».

Όπως είπε, «αυτό το πολιτικό προσωπικό έπαθε σύνδρομο στέρησης της εξουσίας, ήρθε με όρους εκδίκησης να αναλάβει πάλι την διακυβέρνηση.

Δεν θα διστάσω να χρησιμοποιήσω τέσσερις χαρακτηρισμούς για τη διακυβέρνησή τους: ακραία συντηριτική, ακραία νεοφιλελεύθερη, ανίκανη, ξενδιάντροπη».

Στη συνέχεια, κάνοντας και διάλογο με το ακροατήριο, ο κ.Τσίπρας εξήγησε τι εννοεί με τους παραπάνω χαρακτηρισμούς.

«Ακραία συντηρητική διότι...»

Για το «ακραία συντηρητική» παρέπεμψε στην κλιμακούμενη αστυνομική αυθαιρεσία «από την ταινία Τζόκερ και το κλαμπ στα Γκλάζι μέχρι τα ΜΑΤ στην ΑΣΟΕΕ, τα γεγονότα στα Εξάρχεια και τους κοριούς γεωεντοπισμού στα αυτοκίνητα». Αποκάλεσε μάλιστα τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη «αδέξιο νεοδεξιό».

Αναφερόμενος στην μιντιακή σιωπή περί όλων αυτών, αναρωτήθηκε εάν «είμαστε Ευρώπη», προσθέτοντας ειρωνικά: «μήπως να προσχωρήσουμε κι εμείς στους μενουμευρωπαίους;».

Για να τονίσει: «Θα μου επιτεθούν γι’ αυτά που λέω, εδώ κόντεψαν να με φάνε που πήγα στην πορεία του Πολυτεχνείου. Αλλά αν νομίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει κόμμα του χεριού τους, ότι θα μας βάλουν στο τσεπάκι τους, να το ξεχάσουν. Όσο τους πιάνει ο πόνος για το αν θα καταφέρουμε να σταθεροποιηθούμε ως πόλος στην κεντροαριστερά, τόσο φαίνεται ότι σταθεροποιούμαστε».
(Στο σημείο αυτό, απαντώντας σε κάποιο σχόλιο από το ακροατήριο, είπε πως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στους χαρακτηρισμούς, διότι τις κυβερνήσεις τις εκλέγει ο λαός).

«Ακραία νεφιλελεύθερη διότι...»

Για τον χαρακτηρισμό «ακραία νεοφιλελεύθερη» αναφέρθηκε στο ταχύτατο ξήλωμα των εργασιακών βελτιώσεων και στην υιοθέτηση όλων των αιτημάτων του ΣΕΒ, «που οδήγησαν ήδη στην αναλογία 60-40 στην μερική-πλήρη απασχόληση, αντιστρέφοντας ό,τι είχαμε πετύχει, και στο ρεκόρ 18ετίας στις απολύσεις τον φετινό Οκτώβριο».

Ειδικά για την περίφημη μεσαία τάξη («αυτή την έρημη μεσαία τάξη για την οποία έγιναν όλα»), ο κ.Τσίπρας παρέπεμψε στο φορολογικό και στις πληροφορίες για τις νέες, αυξημένες, ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών.

«Με το φορολογικό οι ελαφρύνσεις στα μεσαία εισοδήματα θα είναι 17 ευρώ τον χρόνο τη στιγμή που η επιβάρυνση στη ΔΕΗ θα είναι 100 ευρώ τον χρόνο», ανέφερε ως παράδειγμα, για να καταλήξει: «οι μεσαιοταξίτες θα συνειδητοποιήσουν πολύ σύντομα τη μεγάλη κοροϊδία».

(Στο σημείο αυτό, μία κυρία από το ακροατήριο φώναξε ότι η ίδια ανήκει στη μεσαία τάξη, για να της απαντήσει με χιούμορ ο κ.Τσίπρας: «εσύ είσαι μεσαία τάξη; Χαίρομαι που σε γνωρίζω, έψαχνα να βρω τόσο καιρό ποιά ήταν»)

«Ανίκανοι διότι...»

Για το «ανίκανη» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρέπεμψε στο προσφυγικό, όπου στην κυβέρνηση αποδεικνύονται «και δεξιοί και αδέξιοι».

Αφού παρατήρησε ότι «ο κ.Μητσοτάκης είναι εγκλωβισμένος στη δική του ακραία ρητορική, όταν έλεγε ότι ‘ο ΣΥΡΙΖΑ φταίει, εμείς θα τους διώξουμε’ (τους πρόσφυγες)», στάθηκε στις σημερινές αποκαλύψεις για τα κλειστά κέντρα κράτησης.

«Πάνε από το ένα λάθος στο άλλο, Ο υφυπουργός Άμυνας μας έδειξε την εγκατάσταση της νέας φυλακής και είδα δημοσίευμα ότι αυτή η φυλακή θα είναι σε ακατοίκητο απομωνομένο νησί στη μέση του Αιγαίου.

Αυτό είναι το σχέδιο; Αν ναι, ο Μητσοτάκης να κάνει αίτηση να ενταχθεί η Ελλάδα στην ομάδα του Βίζεγκραντ, παρέα με τον Ορμπαν.

Εμείς θα βοηθήσουμε στο προσφυγικό. Αλλά με τέτοιου είδους ενέργειες θα μας βρουν απέναντι. Διότι η Ελλάδα πρέπει να είναι συνώνυμο της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και των Δικαιωμάτων».

«Ξεδιάντροπη διότι...»

Για το «ξεδιάντροπη», επικαλέσθηκε την άρνηση της ΝΔ να δώσει, μέσω του νέου Συντάγματος, αναδρομική ισχύ στη διάταξη που ορίζει ότι το αδίκημα της δωροδοκίας υπουργού δεν παραγράφεται, καθώς και στην αλλαγή του Ποινικού Κώδικα «για να κάνει deal με τους εγκληματίες του λευκού κολάρου».

Αφού στηλίτευσε την μιντιακή σιωπή για το θέμα και την ανάδειξή του από τους Financial Times, ανέδειξε την εξέλιξη με την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Το άρθρο 86, περί ευθύνης υπουργών, είναι ότι ό,τι πιο κατάπτυστο υπάρχει στο Σύνταγμα. Μετά από πολλά συμφώνησαν να το αλλάξουν. Προτείναμε να μπει ερμηνευτική διάταξη που να ορίζει σωστα τις εφαρμόζεται από την έναρξη ισχύος του μέχρι σήμερα (σ.σ. μη παραγραφή της δωροδοκίας). Λένε “όχι”. Γιατί; Διότι αυτοί που σήμερα κοκορεύονται με θράσος για την υπόθεση Novartis, το κάνουμε επειδή ξέρουν ότι έχουν παραγραφεί τα αδικήματά τους”.

Καταλήγοντας ο κ.Τσίπρας είπε ότι “στόχος μας δεν είναι να επιστρέψουμε απλώς στις καρέκλες της εξουσίας” αλλά να αποτραπούν και ανατραπούν τα παραπάνω, Σ΄αυτή τη βάση, ζήτησε από τους πολίτες “να πάρετε τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια σας”, όπως είναι το σύνθημα για τη διεύρυνση του κόμματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v