Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Αν σχεδιάζουν πρόωρες εκλογές, εδώ είμαστε

Μίλησε για φούσκα «που πουσάρεται» αλλά «οι φούσκες σκάνε». Δίμηνο έντασης με Προϋπολογισμό, φορολογικό, προσφυγικό, ΠτΔ. Το μεγάλο βήμα για το «άνοιγμα» του ΣΥΡΙΖΑ έγινε χθες.

Τσίπρας: Αν σχεδιάζουν πρόωρες εκλογές, εδώ είμαστε

Ο ΣΥΡΙΖΑ πορεύεται προς τον μετασχηματισμό του και το συνέδριο της άνοιξης, αλλά ουδείς ξέρει εάν θα το προλάβουν... εκλογικές εξελίξεις. Κι αυτό διότι το σενάριο πρόωρων εκλογών, πριν καν συμπληρωθεί χρόνος από τις κάλπες του Ιουλίου, ακούγεται όλο και πιο έντονα στους πολιτικούς διαδρόμους, είτε για να «κάψει» η ΝΔ την απλή αναλογική και να (επιχειρήσει να) επιβεβαιώσει την υπεροχή της, είτε ως «ανάγκη» εάν η επιλογή Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας προκαλέσει ταραχή στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος (αν και τα σχετικά σενάρια έσπευσε να διαψεύσει ο Στ. Πέτσας).

Κατά τις πληροφορίες, σχετική συζήτηση έγινε στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ (όπου το θέμα ήταν η προετοιμασία προς το συνέδριο), ενώ προκάλεσε αίσθηση η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να μην προσπεράσει σχετική ερώτηση που δέχθηκε προχθές το βράδυ στη διάρκεια συζήτησης που είχε με πολίτες στη Νίκαια.  “Εάν αυτό ισχύει δείχνει την επίγνωση που έχουν (στην κυβέρνηση) για την επικοινωνιακή φούσκα που κατασκεύασαν», φέρεται να απάντησε. Για να προσθέσει με σκωπτικό τρόπο ότι το εν λόγω “σούπερ σχέδιο” αποβλέπει στο να αιφνιδιάσει εκλογικά και να ισοπεδώσει τον ΣΥΡΙΖΑ, μέσω διπλών εκλογών (σ.σ. με απλή αναλογική που ισχύει και με το νέο εκλογικό νόμο που θα περάσει σύντομα η κυβέρνηση). Σημείωσε μάλιστα ότι αυτή η “φούσκα”, όπως την χαρακτήρισε, “πουσάρεται από τα μέσα ενημέρωσης που στηρίζουν την κυβέρνηση” μόνο που “όλες οι φούσκες κάποια στιγμή σκάνε”.

Και κατέληξε: “Ας το τολμήσουν, αλλά αν τελικά το κάνουν θα γίνει το εξής οξύμωρο: αυτοί οι οποίοι είχαν ενορχηστρώσει, είχαν σχεδιάσει και περίμεναν να υλοποιήσουν την στρατηγική της παρένθεσης, τελικά θα είναι αυτοί οι ίδιοι οι οποίοι θα υλοποιήσουν όχι την αριστερή παρένθεση αλλά την δεξιά παρένθεση. Αυτό θα κάνουν».

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του κόμματος, ένας από τους λόγους που “παίζει” αυτό σενάριο είναι διότι, πιστεύοντας στο Μαξίμου ότι θα κερδίσουν εκ νέου τις εκλογές, θεωρούν βέβαιη… την απομάκρυνση του κ. Τσίπρα από το τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ.

“Πρώτον, ας μην έχουν βέβαιο έναν νέο εκλογικό περίπατο και, δεύτερο, να θυμούνται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σαν τα δικά τους κόμματα που αλλάζουν ‘αρχηγό’ όποτε το απαιτούν τα συμφέροντα και οι εσωτερικοί εκβιασμοί”, επισήμανε.

Σε κάθε περίπτωση, στην Κουμουνδούρου θεωρούν καθοριστικό το επόμενο δίμηνο καθώς από τη μια ο Προϋπολογισμός και το νέο φορολογικό θα εξατμίσουν τις προσδοκίες της περίφημης “μεσαίας τάξης” κλείνοντας… με κρότο την περίοδο χάριτος, ενώ, από την άλλη, το κυβερνητικό αλαλούμ περί τη διαχείριση του προσφυγικού θα ενταθεί.

Η χθεσινή θετική αναφορά του βουλευτή της ΝΔ Κωνσταντίνου Μπογδάνου στην εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών σε ξερονήσια, με την επισήμανση πως όσοι αντιδρούν σ' αυτό (σ.σ. στα ξερονήσια) έχουν “μεταδικτατορικό κόμπλεξ”, συζητείται ήδη έντονα και αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις ακόμα και στο εσωτερικό της ΝΔ.

Τα στελέχη της Κουμουνδούρου δεν προσπέρασαν την εμφανή προσπάθεια, όπως λένε, της Ντόρας Μπακογιάννη να διαφοροποιηθεί από τέτοιες ακραίες πρακτικές, με την πρότασή της να δουλέψουν οι πρόσφυγες/μετανάστες ως εργάτες γης. Κάτι που, προφανώς, δεν παραπέμπει σε “παρκάρισμά τους” σε ξερονήσια του Αιγαίου.

Ανασυγκρότηση με 600 στελέχη στην πρώτη γραμμή

Στο περιθώριο αυτών, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε ένα ακόμα – σημαντικό – βήμα προς το συνέδριο και το “άνοιγμα” των γραμμών του, με την συγκρότηση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης. Πρόκειται για υπερόργανο 600 μελών, στο οποίο θα μετέχουν στελέχη του κόμματος και των “συμμάχων” που, μέσω της Προοδευτικής Συμμαχίας, συμπορεύθηκαν με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιουλίου.

Η πρώτη συνεδρίαση του οργάνου θα γίνει το προσεχές Σαββατοκύριακο και θα συμπέσει με το συνέδριο της ΝΔ προκαλώντας ένα πολιτικό “πινγκ πονγκ”. Σ' αυτή τη συνεδρίαση θα αναδειχθεί ένα μικρότερο, 35μελές, όργανο, που θα λειτουργεί ως συντονιστικό και ταυτόχρονα πολιτικό κέντρο. Σ'αυτό θα μετέχουν σχεδόν όλα τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και οι εκπρόσωποι των “συμμάχων” που θα ορίσουν οι ίδιοι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v