Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Τι φοβάστε για τη δωροδοκία υπουργών και την προεδρική εκλογή;

Στην άρνηση της πλειοψηφίας (ΝΔ-ΚΙΝΑΛ) να έχει αναδρομική ισχύ η μη παραγραφή του αδικήματος της δωροδοκίας εστίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Με 75 ψήφους εκλέγεται κομματάρχης διοικητής ΔΕΚΟ, όχι ΠτΔ».

Τσίπρας: Τι φοβάστε για τη δωροδοκία υπουργών και την προεδρική εκλογή;

Για μίζερη και καχεκτική αναθεώρηση, που θα εξελιχθεί σε παρωδία εάν η ΝΔ επιμείνει στην άρνησή της για την αναδρομική ισχύ στο αδίκημα της δωροδοκίας υπουργών και στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ακόμα και με 75 ψήφους, έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας.

«Θα μείνετε στην Ιστορία ως η παράταξη που αρνήθηκε τα αυτονόητα, χάριν της τρέχουσας πολιτικής συγκυρίας (Novartis) και των αντιφάσεων στο εσωτερικό σας (για το προεδρικό αξίωμα)» είπε, καλώντας την κυβερνητική πλειοψηφία, έστω και τώρα, να αναλάβει τις ευθύνες της.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνέκρινε, μάλιστα, τη σημερινή Συνταγματική πρόταση της ΝΔ με την αντίστοιχη του 2014, όπου σε ζητήματα όπως η προεδρική εκλογή κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση.

«Το 2014 το δικό σας κόμμα, η ΝΔ, πρότεινε για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας αλλεπάλληλες ψηφοφορίες στη Βουλή και αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα, εκλογή από τον λαό. Τη δική σας πρόταση πήραμε και την κάναμε Συνταγματική Πρόταση. Κι εσείς τι κάνετε σήμερα; Προτείνετε εκλογή του προέδρου από τη Βουλή ακόμα και με σχετική πλειοψηφία των 75 ψήφων. Μα έτσι ψηφίζεται κομματάρχης διοικητής ΔΕΚΟ όχι Πρόεδρος της Δημοκρατίας», σημείωσε.

Απευθυνόμενος στα «γαλάζια» έδρανα, αναρωτήθηκε «πώς θα ένιωθαν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Κωνσταντίνος Τσάτσος με μία τέτοια πρόταση», για να προσθέσει, «τόση σημασία δίνετε στην υπογραφή σας; Εκτός κι αν τότε (το 2014) υπογράφατε άλλα επειδή δεν είχατε σύμβουλο τον κ. Γεραπετρίτη».

Προειδοποίησε δε, ότι αν περάσει η πρόταση της ΝΔ για την εκλογή του ΠτΔ, «αυτή η διάταξη θα μείνει ως μαύρο στίγμα στη Δημοκρατία μας, όχι μόνο στην παράταξή σας». Επισήμανε άλλωστε ότι η Συνταγματική πρόταση που κατέθεσε ακριβώς πριν από ένα χρόνο ο (κυβερνών, τότε) ΣΥΡΙΖΑ, έλαβε υπόψη την ανάγκη συναινέσεων και συμβιβασμών, γι' αυτό και αξιοποίησε την προηγούμενη θέση της ΝΔ για την εκλογή ΠτΔ.

«Δεν καταθέσαμε το πολιτικό μας πρόγραμμα, αυτό φάνηκε και στην πρότασή μας για το άρθρο 3 (σ.σ. σχέση Κράτους-Εκκλησίας), προκαλώντας δυσφορία σε δικά μας στελέχη», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Τι φοβάστε για τη δωροδοκία υπουργών;

Όπως αναμενόταν, ο κ. Τσίπρας εστίασε και στην άρνηση της πλειοψηφίας (ΝΔ-ΚΙΝΑΛ) να δεχτούν την ερμηνευτική διάταξη που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 86 (περί ευθύνης υπουργών), ώστε η μη παραγραφή του αδικήματος της δωροδοκίας υπουργών να έχει αναδρομική ισχύ. «Έπρεπε να έρθει η Αριστερά στην κυβέρνηση για να εκκινήσει η αναθεώρηση του κατάπτυστου αυτού άρθρου. Στην Αναθεωρητική διαδικασία του 2008, τα δύο κυρίαρχα πολιτικά κόμματα τότε (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) "ξεχάσατε" να το αλλάξετε. Σήμερα λέτε "εντάξει, να μην παραγράφεται, αλλά από δω και στο εξής. Δηλαδή, αν κάποιος υπουργός δωροδοκήθηκε μέχρι σήμερα, να παραγράφεται το αδίκημά του. Γιατί δεν ψηφίζετε την αναδρομική ισχύ; Για να καλύψετε τα νώτα σας; Τι ακριβώς φοβάστε; Μήπως για υπουργούς των κυβερνήσεών σας; Η πρότασή μας για αναδρομική ισχύ είναι πεντακάθαρη, διότι κι εμείς είμαστε πεντακάθαροι, δεν μας βαρύνει καμία υποψία σκανδάλου στα 4,5 χρόνια διακυβέρνησής μας».

Σε ποιον αιώνα ζούμε;

Ο κ. Τσίπρας ανέδειξε και άλλα «όχι» της ΝΔ σε προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όπως για τη Συνταγματική απαγόρευση διακρίσεων λόγω φύλου και προσανατολισμού ή τη θωράκιση της αρχής «ίση αμοιβή για ίση εργασία». Αναρωτήθηκε δε, «σε ποιον αιώνα ζούμε», αναφερόμενος στην πρόταση του κόμματός του να αναθεωρηθεί διάταξη που ορίζει ότι «απαγορεύεται η μετάφραση της Αγίας Γραφής χωρίς προηγούμενη άδεια».

«Είμαστε στην Ευρώπη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων; Πέρασε από δω ο Διαφωτισμός ή μήπως δεν ακούμπησε;» ρώτησε και, απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη και στον αυτοπροσδιορισμό του ως φιλελεύθερου, είπε: «Δεν είναι κάποιος ό,τι δηλώνει αλλά ό,τι πράττει».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v