Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Πολιτική ευθύνη της πλειοψηφίας η ευρύτερη συναίνεση για ΠτΔ

Η δραματική εμπειρία του 2014 αναθεώρησε οπτικές, τόνισε ο πρωθυπουργός, επιτιθέμενος στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Η τοποθέτηση για την ψήφο αποδήμων, το νόμο περί ευθύνης υπουργών και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Μητσοτάκης: Πολιτική ευθύνη της πλειοψηφίας η ευρύτερη συναίνεση για ΠτΔ

«Αποσυνδέουμε την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την προκήρυξη εκλογών», σημείωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας παράλληλα πως αυτό «δεν αναιρεί την πολιτική ευθύνη της εκάστοτε πλειοψηφίας να αναζητά πρόσωπο που θα εξασφαλίζει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση».

Παράλληλα εξέφρασε τη διαφωνία του στην εκλογή από τον λαό (υπάρχει σχετική πρόταση από τον ΣΥΡΙΖΑ, αν μετά από ένα εξάμηνο δεν υπάρχει η απαιτούμενη πλειοψηφία στη Βουλή), επισημαίνοντας πως σε μία τέτοια περίπτωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καθίστατο πρόσωπο με κομματική ταυτότητα.

Απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για αλλαγή θέσης της Νέας Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε «καλό είναι στο σπίτι του κρεμασμένου να μη μιλάμε για σχοινί. Γιατί από την πρότασή μας το 2014 μεσολάβησε μια δραματική εμπειρία που αναθεώρησε οπτικές».

Απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα ανέφερε πως «υπήρξε ωμή καταστρατήγηση του Συντάγματος από εσάς προσωπικά το 2014, όταν αρνηθήκατε προκλητικά οποιαδήποτε συζήτηση. Και εσάς να προτείναμε, πάλι θα είχατε αρνηθεί. Γιατί τόσο πολύ θέλατε να διαλύσετε τη Βουλή. Και οδηγήσατε στο εθνικά ολέθριο πρώτο εξάμηνο του 2015».

Μάλιστα εξαπέλυσε νέα βέλη στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή αναφορές του στον Κων. Τσάτσο και στον Κ. Καραμανλή. «Πάλι αδιάβαστος, κύριε Τσίπρα;» είπε και πρόσθεσε πως «ο Κων. Καραμανλής είχε εκλεγεί με 153 ψήφους».

Συνεχίζοντας την κριτική του προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε «για άλλη μια φορά είστε κατώτερος των περιστάσεων και μικρότερος της ιστορικής ευκαιρίας για τη χώρα». Ιδιαίτερη κριτική άσκησε στο ότι η προηγούμενη Βουλή -η προτείνουσα- στην οποία είχε την πλειοψηφία ο ΣΥΡΙΖΑ, ψήφισε υπέρ της αναθεώρησης ενός περιορισμένου αριθμού άρθρων. Όπως είπε, «από τις 154 προτάσεις αλλαγών που είχαν τεθεί αρχικά, η προτείνουσα Βουλή να φέρει σε αυτή τη Βουλή μόνο 40».

«Κύριε Τσίπρα, τις προτάσεις σας δεν τις απορρίπτει σήμερα η Βουλή. Τις προτάσεις σας τις απέρριψε ο ελληνικός λαός στις εκλογές», επεσήμανε ο πρωθυπουργός. Απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «ο τόνος της ομιλίας σας ήταν εκτός κλίματος της γενικότερης συζήτησης», ενώ επεσήμανε πως η αναθεώρηση ξεκίνησε στη Βουλή «και όχι ως κομματική φιέστα στο προαύλιό της».

Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός σε συγκεκριμένα άρθρα που είναι στην αναθεώρηση όπως:

Το άρθρο 21 για την καθιέρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, επεσήμανε «γιατί δεν υπερψηφίζετε την πρότασή μας για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα; Ελπίζω να το κάνετε. Εύχομαι και ελπίζω να πρυτανεύσει η λογική και το κρίσιμο αυτό άρθρο να υπερψηφιστεί με ευρεία πλειοψηφία».

Το άρθρο 54 που σχετίζεται με την ψήφο των αποδήμων. Θα ακολουθήσει μέχρι το τέλος του έτους η ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου. Για το «πρώτο βήμα που θα γίνει άλμα» μίλησε ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως «κάναμε υποχωρήσεις, φανήκαμε ευέλικτοι για να πετύχουμε επιτελούς μια μεγάλη θεσμική αναφορά».

Το άρθρο 73 για τη λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία. Θα μπορούν να υποβάλλονται έως δύο προτάσεις σε κάθε κοινοβουλευτική περίοδο, ενώ δεν θα μπορούν να αφορούν δημοσιονομικά θέματα, θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας.

- Το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών. «Ας χειροκροτήσουμε ότι το άρθρο 86 αλλάζει με διακομματική στήριξη της Βουλής των Ελλήνων», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα άσκησε κριτική στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ που είχε την πλειοψηφία στην προηγούμενη Βουλή δεν προέκρινε για αναθεώρηση σημαντικών άρθρων. «Δεν θεωρήσατε απαραίτητη μια αναφορά στην κλιματική αλλαγή. Εσείς που είστε φίλος του περιβάλλοντος, κρίνετε ότι καλυπτόμαστε από ένα άρθρο που συντάχθηκε -και ήταν καινοτόμο για την εποχή του- το 1975» είπε προς τον Αλέξη Τσίπρα.

Παράλληλα επεσήμανε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε σε μια διαφορετική κατεύθυνση, με περιττούς βερμπαλισμούς, με δικαιώματα που είναι ήδη κατοχυρωμένα, με επικίνδυνες κάποιες διατάξεις πολιτικού καιροσκοπισμού, όπως η καθιέρωση της απλής αναλογικής για μόνιμη ακυβερνησία». Για να προσθέσει, «ποιος σας είπε ότι εμείς προτείναμε την απλή αναλογική; Σας γράφουν κάποιοι τις ομιλίες αλλά βάλτε και μια δική σας αξιολογική κρίση».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v