Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Στη μάχη για φορολογικό-ασφαλιστικό και… διορισμούς

«Μηδαμινές οι φοροελαφρύνσεις, ξηλώνεται το κοινωνικό κράτος» το βασικό συμπέρασμα. Η σύγκριση με τις ανακοινώσεις της προηγούμενης κυβέρνησης τον Μάιο. «Κερασάκι στην τούρτα του επιτελικού κράτους» ο διορισμός του... 81χρονου στη Διοίκηση νοσοκομείου.

ΣΥΡΙΖΑ: Στη μάχη για φορολογικό-ασφαλιστικό και… διορισμούς

«Και τώρα ραντεβού ...στα οικονομικά αλώνια». Με αυτή τη παράφραση της πρόκλησης που παραπέμπει σε σκληρή μονομαχία, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζονται για τη μάχη του Προϋπολογισμού, του φορολογικού και του ασφαλιστικού.

Σ' αυτά τα μείζονος σημασίας θέματα περνά η σκυτάλη της πολιτικής αντιπαράθεσης, δεδομένου ότι ο Προϋπολογισμός θα ψηφιστεί από την Βουλή στις 18 Δεκεμβρίου.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει κάνει ...φύλλο και φτερό τους σχετικούς πίνακες, ενώ σε συνδυασμό με τα του φορολογικού, τονίζει ότι οι προεκλογικές υποσχέσεις της ΝΔ για τα χαμηλά-μεσαία εισοδήματα «πήγαν περίπατο» και, επιπλέον, ότι το ξήλωμα των κοινωνικών ελαφρύνσεων συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς.

Ψηλά στην αντιπαράθεση θα βρεθεί η σύγκριση των οικονομικών επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τις αποφάσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Τσίπρα την άνοιξη. Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα δεν θα τύχουν των ελαφρύνσεων ύψους 2,5 δισ. ευρώ για το 2020, με βάση τις ανακοινώσεις της άνοιξης. Επισημαίνουν επίσης ότι στα μεσαία στρώματα ανήκουν, εκτός από ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτοί και συνταξιούχοι, για τους οποίους οι φοροελαφρύνσεις για την επόμενη χρονιά «είναι ψίχουλα» ή και μηδενικές.

Αυτό, σε συνδυασμό με τις νέες ασφαλιστικές εισφορές των εφτά «κλάσεων», που η κατώτατη είναι... υψηλότερη από τη σημερινή, οδηγεί στο συμπέρασμα πως οι επιβαρύνσεις των μικρο-μεσαίων θα είναι σημαντικά μεγαλύτερες από όσες ισχυρίζεται το οικονομικό επιτελείο.

Τα αρμόδια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι με την δική τους κυβέρνηση η κατώτατη μηνιαία εισφορά για το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών ήταν 168 ευρώ, ενώ η κατώτερη «κλάση» που ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης θα ανέλθει στα 220 ευρώ.

Το βασικό επιχείρημά τους αποτυπώνεται στον παρακάτω πίνακα:


Δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται κυρίως (σ' αυτή τη φάση) στα μικρομεσαία στρώματα, «σηκώνει» πολύ το ξήλωμα του λεγόμενου κοινωνικού κράτους.  Η αρμόδια τομεάρχης (και πρώην υφυπουργός) Θεανώ Φωτίου υπολόγισε τις μειώσεις των προνοιακών επιδομάτων στα 367 εκατ. ευρώ για το 2020. Για παράδειγμα, τα οικογενειακά επιδόματα μειώνονται κατά 139 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2019, το επίδομα ενοικίου κατά 51 εκατ. ευρώ και τα προνοιακά επιδόματα για τα ΑΜΕΑ κατά 173 εκατ. ευρώ.

«Διόρισαν ακόμα και 81χρονο συνταξιούχο»

«Σφήνα» στον αντιπολιτευτικό οικονομικό σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε «το ξεσάλωμα του επιτελικού κράτους στους διορισμούς ημετέρων», με αποκορύφωμα τον διορισμό στη θέση του Διοικητή Νοσοκομείου ενός 81χρονου συνταξιούχου γυμνασιάρχη, υποψήφιου βουλευτή της ΝΔ επί σειρά ετών.

Η δική του παραδοχή ότι του το είχε υποσχεθεί ο κ. Μητσοτάκης και η υπενθύμιση (μέσω του Διαδικτύου) της προεκλογικής υπόσχεσης από τον σημερινό πρωθυπουργό πως «δεν πρόκειται να ανεχτώ στις διοικήσεις των νοσοκομείων αποτυχημένους πολιτευτές», προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις ακόμα και από «γαλάζια» στελέχη.

Ο διορισμός του 81χρονου θεωρείται ως «το κερασάκι στην τούρτα του επιτελικού κράτους», καθώς, όπως σημειώνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, οι διορισμοί συγγενών, κομματαρχών και αποτυχόντων (να εκλεγούν) υποψήφιων βουλευτών «συνεχίζονται σχεδόν σε καθημερινή βάση». (Ο επίσης υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ και γνωστός αθλητικογράφος Αντώνης Πανούτσος διορίσθηκε χθες σύμβουλος στην ΕΡΤ).

Ξανά στο προσκήνιο η ψήφος των αποδήμων

Πέραν τούτων, η ψήφιση του νέου Συντάγματος άνοιξε τον δρόμο και για ένα άλλο νομοσχέδιο, αυτό που αφορά την ψήφο των αποδήμων. Η σχετική διάταξη στο Σύνταγμα «πέρασε» χθες, οπότε μένει να φανεί εάν θα υπάρξει συμφωνία της κυβέρνησης με το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. το ΚΙΝΑΛ έχει συμφωνήσει προ πολλού) για να υπερψηφιστεί και το σχετικό νομοσχέδιο.

Η κατάθεσή του αναμένεται να γίνει σήμερα, οπότε και θα αποσαφηνιστούν κρίσιμα σημεία από τα οποία θα εξαρτηθεί εάν θα βρεθούν τα 200 αναγκαία «ναι» προκειμένου να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφοι οι απόδημοι από τις χώρες όπου διαμένουν.

Στο Παρίσι για «μαθήματα από την Ελλάδα»

Στο περιθώριο αυτών, ο Αλέξης Τσίπρας θα βρίσκεται από σήμερα στο Παρίσι για τριήμερη επίσκεψη.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

- Συνάντηση με τον πρώην Πρόεδρο της Γαλλίας, Francois Hollande.

- Συμμετοχή σε δείπνο των διοργανωτών της εκδήλωσης εγκαινίων της έδρας Δημοσίου Χρέους του Πανεπιστημίου Sciences Po, προς τιμήν του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, με την παρουσία διανοουμένων και ακαδημαϊκών, επιχειρηματιών και opinion makers.

- Γεύμα με τον απερχόμενο Επίτροπο οικονομικών Pierre Moscovici.

- Συνάντηση με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Sciences Po, Enrico Letta, και τον πρόεδρο έδρας Δημοσίου Χρέους, Frédéric Mion.

- Ομιλία στην εκδήλωση εγκαινίων της έδρας Δημοσίου Χρέους της σχολής, με τίτλο «Μαθήματα από την Ελλάδα: συζήτηση με τον Αλέξη Τσίπρα», όπου τη συζήτηση θα διευθύνει ο πρύτανης της σχολής και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Enrico Letta.

- Συνάντηση με νέους Γάλλους ακτιβιστές, καλλιτέχνες, ερευνητές, start uppers, και εκπρόσωπους της κοινωνίας των πολιτών.

- Συνάντηση με τον Γάλλο Οικονομολόγο Thomas Piketty.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v