Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε θέσεις μάχης ο ΣΥΡΙΖΑ λόγω Προϋπολογισμού και… διορισμών

«Το φιάσκο των διορισμών και της συναλλαγής τερμάτισε απότομα την περίοδο χάριτος», η εκτίμηση. Η διάψευση της μεσαίας τάξης σε πρώτο πλάνο. Συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Στη Θράκη ο Αλ. Τσίπρας.

Σε θέσεις μάχης ο ΣΥΡΙΖΑ λόγω Προϋπολογισμού και… διορισμών

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βλέπει την «περίοδο χάριτος» της κυβέρνησης να ολοκληρώνεται... απότομα, αρκετά πριν από το τέλος του έτους δηλαδή και, με τη σειρά του, επιταχύνει ρυθμούς στη δική του ανασύνταξη δυνάμεων -πολιτική και οργανωτική.

Όπως σημειώνουν κορυφαία στελέχη του, ο σάλος που προκλήθηκε από τον διορισμό του «80χρονου συνταξιούχου» στη διοίκηση του νοσοκομείου Καρδίτσας και η αποκάλυψη, από τον ίδιο, ότι επρόκειτο περί προεκλογικής «συναλλαγής» του με τον σημερινό πρωθυπουργό («σου φέρνω κομματικό στρατό - επιθυμώ θέση διοικητή», η κεντρική ιδέα) οδήγησε το Μαξίμου σε αμυντική θέση. Επισημαίνουν δε, ότι ακόμα και τα άκρως φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης ανέδειξαν το θέμα, φιλοξενώντας τον ίδιον τον «διοικητή των δύο ημερών» και προβάλλοντας τις δηλώσεις του περί «προεκλογικής συναλλαγής».

Η εν λόγω υπόθεση, μαζί με τις αποκαλύψεις που αφορούν διορισμούς άλλων διοικητών νοσοκομείων (όπως ότι «στο νοσοκομεία Άρτας διορίσθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ Πρέβεζας και στο νοσοκομείο Πρέβεζας ο πρόεδρος της ΝΔ Άρτας», πλήττει ευθέως, λένε, τον ίδιον τον κ. Μητσοτάκη, καθώς λίγο πριν από τις εκλογές διαβεβαίωνε πως στις διοικήσεις θα γίνουν αξιοκρατικοί διορισμοί.

Κατά τα ίδια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο απότομος τερματισμός της «περιόδου χάριτος» δεν οφείλεται μόνο στο θέμα των διορισμών, αλλά και στη διάψευση των προεκλογικών υποσχέσεων της ΝΔ προς τη μεσαία τάξη, μέσω του Προϋπολογισμού, του φορολογικού, των αλλαγών στις ασφαλιστικές εισφορές και της ΔEH.

Πρεμιέρα του «συμμαχικού σχήματος»

Ως εκ τούτου, «το κόμμα σηκώνει τα μανίκια» όχι τόσο για να δώσει τις μάχες του επόμενου διαστήματος εντός Βουλής, όσο για να απευθυνθεί στους πολίτες και να δώσει νέα ώθηση στην επιχείρηση «συμπόρευση του προοδευτικού χώρου».

Σ' αυτό το πλαίσιο:

- Το Σαββατοκύριακο θα γίνει η πρεμιέρα της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης. Πρόκειται για όργανο περίπου 600 στελεχών, αποτελούμενο από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και τους «συμμάχους» που συμπορεύθηκαν μαζί του στις εκλογές (πέραν του Γιάννη Ραγκούση, της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, του Θάνου Μωραΐτη, του Νίκου Μπίστη, του Δημήτρη Χατζησωκράτη κ.ά.), προκειμένου να εκκινήσει και οργανωτικά η διαδικασία «μετασχηματισμού» του κόμματος σε εκφραστή του «αριστερού-δημοκρατικού-προοδευτικού χώρου».

Για την πρώτη συνεδρίαση του υπερ-οργάνου επελέγη η αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, όχι μόνο εξαιτίας της χωρητικότητάς της «αλλά και για λόγους συμβολισμού».

Αμέσως μετά, θα αναδειχθεί το ολιγομελές «Συντονιστικό» όργανο της ΚΕΑ, που θα λειτουργεί ως πολιτικό κέντρο και θα δίνει «κοινό βηματισμό» στο συμμαχικό, πλέον, σχήμα. Ο τίτλος «ΣΥΡΙΖΑ» δεν θα αλλάξει, τουλάχιστον μέχρι το συνέδριο, οπότε θα συζητηθεί το ενδεχόμενο προσθήκης που να σηματοδοτεί την ευρύτερη προοδευτική συμμαχία.

- Για την Τετάρτη σχεδιάζεται συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει Προϋπολογισμού (σ.σ. θα ψηφισθεί στις 18 Δεκεμβρίου), καθώς στο επίκεντρο θα βρεθούν τα θέματα οικονομίας και των επιπτώσεων στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

- Είτε στο μεσοδιάστημα είτε αμέσως μετά, ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί στη Θράκη, με πρώτο σταθμό την Αλεξανδρούπολη, συνεχίζοντας τις περιοδείες του ανά τη χώρα.

Μεγάλο στοίχημα παραμένει η διεύρυνση του κόμματος. Κατά τις πληροφορίες, οι εγγραφές νέων μελών κρίνονται «ικανοποιητικές» για το διάστημα αυτό (σ.σ. κατά ορισμένους ανέρχονται στις 20.000 τα νέα μέλη). Με αφορμή δε, το συνέδριο της άνοιξης (και την πορεία προς αυτό) σχεδιάζεται η «νέου τύπου» λειτουργία του κόμματος, με έμφαση το Διαδίκτυο. «Δεν μιλάμε για μέλη-followers αλλά για διαδικασίες που δεν πρέπει να θυμίζουν κομματικές δραστηριότητες... του περασμένου αιώνα», λένε οι αρμόδιοι περί τον σχεδιασμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v