Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Ξεκινάμε μαζί για μία νέα προοδευτική διακυβέρνηση

Με συμμετοχή γνωστών πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ οι εργασίες της Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ. Η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει μόνο με ένα σχέδιο προοδευτικών αλλαγών, τόνισε ο Α. Τσίπρας.

Τσίπρας: Ξεκινάμε μαζί για μία νέα προοδευτική διακυβέρνηση

«Ξεκινάμε και ξεκινάμε μαζί ένα νέο σπουδαίο ιστορικό εγχείρημα για την αριστερά και το προοδευτικό κίνημα στη χώρα μας». Με αυτή τη φράση-καλωσόρισμα ο Αλέξης Τσίπρας άνοιξε τις διήμερες εργασίες της νεοσυσταθείσας Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία συμμετέχουν πολλά και σημαντικά πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Μέσω αυτής άλλωστε, δρομολογείται και επισήμως η διεύρυνση και ο μετασχηματισμός του σε κόμμα του αριστερού-προοδευτικού χώρου.

Ως στόχο αυτού του εγχειρήματος έθεσε μία νέα προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου, ενώ απαντώντας στα εκλογικά σενάρια των ημερών είπε: «Αν θέλουν να φέρουν νωρίτερα τις κάλπες, τόσο το καλύτερο»

«Είμαστε εδώ προερχόμενοι από διαφορετικές πολιτικές καταγωγές, αλλά βαθιά πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα, η πατρίδα μας μπορεί να προχωρήσει μπροστά μόνο με ένα σχέδιο προοδευτικών αλλαγών που θα στηρίζεται στη κοινωνική δικαιοσύνη και στην εμβάθυνση της δημοκρατίας», συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Και πρόσθεσε:

- Είμαστε εδώ και ενώνουμε τις δυνάμεις μας, όχι για να υπηρετήσουμε φιλοδοξίες αλλά γιατί γνωρίζουμε τούτος ο τόπος έχει ταλαιπωρηθεί από τις δυνάμεις της συντήρησης και της διαπλοκής και μόνο όταν ο λαός έδειξε το δρόμο της ενότητας και μόνο όταν διαμορφώθηκαν πλατιές προοδευτικές κοινωνικές και πολιτικές πλειοψηφίες, έγιναν σημαντικά βήματα προς τα εμπρός.

- Είμαστε εδώ γιατί θέλουμε να φέρουμε ξανά τη πατρίδα μας στη σωστή πλευρά της ιστορίας, σε μια Ευρώπη που βρίσκεται σε κρίση και σε ένα κόσμο με μεγάλες προκλήσεις.

- Είμαστε εδώ για τη δημοκρατία, για τη πρόοδο, για τη δικαιοσύνη, είμαστε εδώ για την Ελλάδα, για την ελληνική κοινωνία , για τον κάθε πολίτη ξεχωριστά.

Και καλωσορίζουμε παλιούς και νέους συντρόφους και συναγωνιστές στον κοινό αγώνα για την πρόοδο και τη δημοκρατία, στον κοινό αγώνα για μια νέα προοδευτική πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία που χρειάζεται ο τόπος μας.

Ο κ.Τσίπρας τόνισε ότι η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας έχει το στόχο της ανασύνταξης, της ανασυγκρότησης και του μετασχηματισμού σε ένα σύγχρονο ανοιχτό, δημοκρατικό και συμμετοχικό κόμμα της κυβερνώσας αριστεράς, για ένα και μοναδικό λόγο: Για να οργανώσουμε το σχεδιασμό και τη στρατηγική μας προκειμένου να ξαναβάλουμε την Ελλάδα σύντομα στις ράγες της προόδου, αλλά με σχέδιο και με όραμα βαθιών και ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων.

Τόνισε χαρακτηριστικά:

Θέλουμε και μπορούμε να αποκτήσουμε βαθιές ρίζες μέσα στον κοινωνικό ιστό και να αντισταθούμε σήμερα στην επέλαση του πιο σκοτεινού αντιλαϊκού και αντιδημοκρατικού συντηρητισμού.

Θέλουμε και μπορούμε να συγκροτήσουμε μια νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία που θα μας οδηγήσει σύντομα σε μια νέα νίκη των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων της χώρας και σε μια νέα πορεία προοδευτικής διακυβέρνησης προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Αναφερόμενος δε, σε όσα στο παρελθόν «χώρισαν» τις δυνάμεις που σήμερα ενώνονται, ανέφερε: Προχωράμε αναγνωρίζοντας και τα λάθη και τις αδυναμίες μας. Κάνοντας όλοι ένα βήμα πίσω από τις μικρές μας απόλυτες αλήθειες και βεβαιότητες και ένα βήμα μπροστά στη συνεννόηση, στη κατανόηση, στη συνεργασία».

Τι μας ενώνει;

Απευθυνόμενος στους προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες, απαρίθμησε ως στοιχεία του ιστού που τους ενώνει:

- Η παλινόρθωση του πελατειακού και αυταρχικού κράτους δεν είναι βήμα προς τα εμπρός.
- Η ηγεμονία του ρατσιστικού λόγου, οι ακροδεξιές προκλήσεις, η πατριδοκαπηλία δεν ταιριάζουν στην Ελλάδα της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης.
- Η εξυπηρέτηση των επιδιώξεων του ΣΕΒ και της οικονομικής ολιγαρχίας, η διάλυση των εργασιακών σχέσεων, η διεύρυνση των ανισοτήτων, δε θα ευνοήσουν ούτε την οικονομική ανάπτυξη ούτε τη μεσαία τάξη.
- Η προκλητική χειραγώγηση των μέσων ενημέρωσης από διαπλεκόμενα συμφέροντα της παρασιτικής ολιγαρχίας δεν αποτελεί επιστροφή στη κανονικότητα αλλά πλήγμα στη Δημοκρατία και την ελευθερία του λόγου.

Ενώνοντας τις δυνάμεις μας μπορούμε για να αλλάξουμε τη πορεία της χώρας, να φύγουμε από το τέλμα που δημιουργεί η νέα αυταρχική και σκληρά νεοφιλελεύθερη δεξιά του κ.Μητσοτάκη.

Αντικοινωνική και επικίνδυνη η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Ειδική αναφορά επιφύλαξε, όπως αναμενόταν, στα πρώτα δείγματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, λέγοντας:

Η κυβέρνηση της ΝΔ δε χρειάστηκε πολύ χρόνο για να μας δείξει το αληθινό της πρόσωπο.Η σκληρή πραγματικότητα της πράξης και της πολιτικής της, σκίζει με μεγάλη ταχύτητα το πέπλο των υποσχέσεων και της επικοινωνίας της.

Και μέρα με τη μέρα αποκαλύπτεται αντικοινωνική, επικίνδυνη, προσκολλημένη σε συνταγές παλαιότερων δεκαετιών για την κατάληψη του κράτους, κυνική στην προσπάθεια να παρουσιάζει το μαύρο άσπρο για την ίδια, και το άσπρο μαύρο για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι τελευταίες εξελίξεις, με την μαύρη κωμωδία διανομής δημόσιων νοσοκομείων ως αντάλλαγμα για προεκλογική στήριξη, ως ανταμοιβή για κομματικές υπηρεσίες, ως παρηγοριά σε αποτυχημένους πολιτευτές, ή ως στήριξη συγγενών και κουμπάρων, δείχνει το πλεόνασμα υποκρισίας, και το έλλειμμα ήθους, του κυρίου Μητσοτάκη.

Ο αντικοινωνικός όμως χαρακτήρας της πολιτικής τους φαίνεται δε μπορεί να κρυφτεί όσο και αν δε παρουσιάζεται στα δελτία των ειδήσεων. Γιατί παρουσιάζεται στην ίδια τη ζωή. Στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος που αυξήθηκαν κατά 15%, στις ασφαλιστικές εισφορές που αυξάνονται κατά 20% για πάνω από το 80% των αυτοαπασχολούμενων, στην ακύρωση των 25.000 μόνιμων προσλήψεων που είχαμε εμείς προγραμματίσει για παιδεία και υγεία.

Στο γεγονός ότι ενώ τελειώνει ο Νοέμβρης χιλιάδες διδακτικές ώρες χάνονται λόγω των κενών στα σχολεία.

Στην παλινόρθωση της οικονομικά αναποτελεσματικής και κοινωνικά άδικης εργασιακής πολιτικής. Στο καθεστώς της εργασιακής ζούγκλας δηλαδή, της περιόδου 2010-2014.

Στο χτύπημα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, στην ακύρωση της διαιτησίας, με υιοθέτηση μοντέλου ατομικών συμβάσεων όπως είδαμε στην περίπτωση της ΔΕΗ.

Στην ακύρωση της αύξησης 15% του κατώτατου μισθού που είχαμε προγραμματίσει για το 2020-2021, αλλά και στην υποβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών.

Ειδικά για την οικονομία, τόνισε: Αντί να χρησιμοποιηθούν οι βαθμοί ελευθερίας που εμείς κερδίσαμε για την μείωση των πλεονασμάτων στο 2,5% επιμένουν να ικετεύουν για μια κάποια μείωση στο μέλλον και μας εγκαλούν και από πάνω, αυτοί είχαν υπογράψει για πλεονάσματα της τάξης του 4,5%.

Αντί να αξιοποιήσουν τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας που εμείς δημιουργήσαμε, δημιουργώντας περισσότερο χώρο για στήριξη και ελάφρυνση των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων, τρώνε τα έτοιμα μοιράζοντάς τα στοχευμένα στους πιο προνομιούχους, μια σειρά από δωράκια στους λίγους και στους ισχυρούς.

Στον αντίποδα, κατάφεραν μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να διασύρουν την Ελλάδα στο εξωτερικό και να δώσουν την εικόνα μιας χώρας που ανέχεται πρακτικές ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Σχεδόν 1,2 δισ. θα επιστραφούν από δεσμευμένους λογαριασμούς σε ανθρώπους που ακόμα ελέγχονται.

Ταυτόχρονα παρέχουν προκλητική ασυλία σε τραπεζικά στελέχη που διώκονται για "θαλασσοδάνεια" και από ότι φαίνεται με την στάση τους στην Συνταγματική Αναθεώρηση συνεχίζουν να πιστεύουν ότι το λάδωμα είναι στα καθήκοντα ενός υπουργού.

Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να καθυστερήσουν και να ακυρώσουν διαδικασίες της ελληνικής δικαιοσύνης έτσι ώστε σημερινές υποθέσεις όπως η Novartis να έχουν την τύχη του σκανδάλου της Siemens και του φίλου τους, του κ. Χριστοφοράκου.

Κατάφεραν επίσης να βολέψουν χιλιάδες «δικά τους παιδιά», σε θέσεις μετακλητών, και σε δημόσιους οργανισμούς και επιχειρήσεις, με μια ταχύτητα που δείχνει ότι ο οδικός χάρτης του πλιάτσικου αυτού είχε προετοιμαστεί πριν ακόμα γίνουν κυβέρνηση.

«Όποιος συναλλάσσεται με τον διάβολο καταλήγει στο καζάνι του»

«Είναι όμως και επικίνδυνοι, και το λέω αυτό μετά λόγου γνώσεως», πρόσθεσε ο κ.Τσίπρας. Και εξήγησε:
Για καιρό, με αφορμή τις Πρέσπες, και το προσφυγικό, προσπάθησαν να οικοδομήσουν μια εικόνα εθνικού κινδύνου, παίζοντας στα εκλογικά ζάρια όχι μόνο την ενότητας της κοινωνίας, αλλά ακόμα και την τύχη της χώρας. Μπροστά στο πρόσκαιρο εκλογικό όφελος ο κ. Μητσοτάκης δεν δίστασε να νομιμοποιήσει τις πιο ακραίες φωνές και αντιδράσεις μίσους και φόβου.

Το κακό όμως γι’ αυτούς είναι πως όποιος συναλλάσσεται με τον διάβολο, καταλήγει στο καζάνι του. Η ακροδεξιά, με την οποία συμπορεύτηκαν κατά του ΣΥΡΙΖΑ, ζητάει τώρα μερίδιο από την κυβερνητική εξουσία που της έταξαν.

Πιέζει και εξεγείρεται και κατηγορεί τον κ.Μητσοτάκη για αθέτηση υποσχέσεων, όταν βλέπει την κυβέρνησή τους να δηλώνει ότι σέβεται και τιμά την συμφωνία των Πρεσπών, που μέχρι χτες χαρακτήριζαν μαζί προδοτική,

Ή ότι τους πρόσφυγες τελικά δεν τους έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως επίσης μαζί έλεγαν μέχρι χτες, αλλά οι γεωπολιτικές συνθήκες.

Και μπροστά στην πίεση από την άκρα Δεξιά, με την οποία συγκυβερνούν και η οποία κατέχει και καίρια υπουργεία με κορυφαία προβεβλημένα στελέχη της ακροδεξιάς ρητορικής στο δημόσιο χώρο, ο κ. Μητσοτάκης αντί να προχωρήσει σε μια ουσιαστική πολιτική ένταξης των προσφύγων, αναγγέλλει στρατόπεδα συγκέντρωσης και σύρματα σε ξερονήσια.

Τόσο γρήγορα, τόσο χαμηλά για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.Τόσο γρήγορα και τόσο χαμηλά για την διεθνή εικόνα της Ελλάδας. Τόσο γρήγορα, και τόσο χαμηλά, στον δρόμο του ομοϊδεάτη τους Όρμπαν.

«Χλιαροί» για Αιγαίο και Κύπρο

«Επικίνδυνη» χαρακτήρισε και την παθητικότητα με την οποία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τις ραγδαίες εξελίξεις στη γειτονιά μας, τονίζοντας:

Η ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, που ακολούθησε η δική μας κυβέρνηση, και έδωσε καρπούς για την περιοχή και την Ελλάδα, έχει εγκαταλειφθεί.

Η χωρίς προηγούμενο τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και στην Κύπρο αντιμετωπίζεται με λογικές χαμηλών τόνων και κατευνασμού, μη τυχόν και αυξηθούν οι προσφυγικές ροές.Μια πολιτική που όμως αποδεικνύεται διπλά αναποτελεσματική.

Αρνητικές εξελίξεις, όπως η πιο πρόσφατη για τη «μοιρασιά» Τουρκίας-Λιβύης, αντιμετωπίζονται μόνο με χλιαρές δηλώσεις και αμηχανία.

Φαίνεται η υπερπατριωτική ρητορική εξαντλήθηκε στα συλλαλητήρια για τη όνομα της Βόρειας Μακεδονίας, δίπλα στους ακραίους εθνικιστές.Και τώρα η Ελλάδα από δραστήριος πρωταγωνιστής στην περιοχή έχει μετατραπεί σε μια χώρα-παρατηρητή των εξελίξεων.

Κι αυτό εγκυμονεί ακόμα πιο σοβαρούς κινδύνους, αν λάβουμε υπόψη την ρευστή κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, τον πόλεμο στη Συρία, τα κύματα προσφύγων, και τις διαρκώς εντεινόμενες προκλήσεις της Άγκυρας στη Κύπρο και στο Αιγαίο.

Προειδοποίηση προς Μητσοτάκη-Χρυσοχοϊδη

Σκληρή ήταν η αναφορά του κ.Τσίπρα στα ζητήματα δημοκρατίας, εστιάζοντας στον αστυνομικό αυταρχισμό του τελευταίου διαστήματος:

Με ένα πρωτοφανές κρεσέντο τεχνητής όξυνσης, αυταρχισμού και καταστολής, ως επικοινωνιακό όπλο για να στρέψει εκεί τη κοινή γνώμη και να θρέψει το ανικανοποίητο από τις εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική και το προσφυγικό, συντηρητικό εκλογικό σώμα.

Και δε διστάζουν να οδηγούνται σε αγριότητες, που χρόνια είχε να ζήσει η χώρα. Βλέπουμε ΜΑΤ να χτυπάνε φοιτητές που διεκδικούν το δικαίωμα τους στην διεξαγωγή γενικής συνέλευσης. Σκηνές αστυνομικής βίας στα Εξάρχεια, και σε άλλες γειτονιές. Εξύμνηση της αστυνομικής βαρβαρότητας από υπουργούς.

Θέλω να προειδοποιήσω από το βήμα αυτό, τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Χρυσοχοΐδη, να σταματήσουν την παγανιστική λατρεία της αστυνομικής βίας, την προπαγάνδα του νόμου και της τάξης, τις διώξεις και τις κακοποιήσεις πολιτών, την ενθάρρυνση ακραίων στοιχείων της αστυνομίας σε βαρβαρότητες.

Η βία, σε συνδυασμό με την καλλιέργεια του φόβου για τον διπλανό μας, μπορεί πρόσκαιρα να αποδίδει κάποιους εκλογικούς καρπούς. Η ιστορία όμως έχει δείξει ότι οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε τραγωδίες, και κοινωνικές συγκρούσεις. Τα νούμερα των δημοσκοπήσεων αλλάζουν, η δημοκρατική συνείδηση του λαού μας όμως όχι.

Μην ονειρεύονται διπλές εκλογές

Στο σημείο αυτό, ανέδειξε ως βασικό στόχο του εγχειρήματος την ανάδειξη προοδευτικής κυβέρνησης, απαντώντας ευθέως και στα σενάρια των ημερών περί πρόωρων διπλών εκλογών.

Όπως είπε:

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι οι επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, θα γίνουν με απλή αναλογική. Ας μην ονειρεύονται διπλές εκλογές.Δεν θα χρειαστεί.

Όπως πως έγινε και σε άλλες χώρες, οι εκλογές αυτές για πρώτη φορά με αναλογική εκπροσώπηση, θα δώσουν τη δυνατότητα να προκύψει μια κυβέρνηση συνεργασίας όλων των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων. 

Αυτό είναι που τρομάζει τον κ. Μητσοτάκη είτε γιατί ξέρει ότι με τη πολιτική που ακολουθεί δε μπορεί να είναι μέρος της επόμενης κυβερνητικής λύσης, είτε επειδή καταλαβαίνει ότι η ενότητα του κόμματός του δε θα είναι δεδομένη σε μια αναμέτρηση όπου η κοινοβουλευτική του ομάδα θα χάσει, όπως και να έχει πάνω από 50 βουλευτές.

Αν θέλει να την φέρει νωρίτερα αυτή την αναμέτρηση, τόσο το καλύτερο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v