Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Πάμε για προοδευτική διακυβέρνηση

Ανοιξε η αυλαία του «μετασχηματισμού» του ΣΥΡΙΖΑ. «Εδώ είναι το κοινό μας σπίτι που δεν έχει ιδιοκτήτες και ενοικιαστές», η απάντηση στους «καχύποπτους» της Κουμουνδούρου. Ενστάσεις από τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ για τους «παλιούς».

Τσίπρας: Πάμε για προοδευτική διακυβέρνηση

Στο ερώτημα «γιατί συναντιόμαστε για να εκφράσουμε τον αριστερό και προοδευτικό χώρο», η απάντηση είναι: «για να αναδειχθεί προοδευτική κυβέρνηση όποτε γίνουν εκλογές – κι αν τις τολμήσει νωρίς ο κ. Μητσοτάκης, τόσο το καλύτερο». 

Με αυτή τη φράση ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε το στίγμα του μεγάλου εγχειρήματος που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ με την διεύρυνση και τον μετασχηματισμό του, μιλώντας χθες στην «πρεμιέρα» του οργάνου που φιλοδοξεί να το κάνει πράξη: στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην οποία μετέχουν τόσο τα κεντρικά στελέχη του κόμματος, όσο και πρόσωπα από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο (κυρίως από το ΠΑΣΟΚ) τα οποία για πρώτη φορά προσέγγισαν και «συνομίλησαν» με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είτε πριν από τις εκλογές (με τη διαμόρφωση της Προοδευτικής Συμμαχίας) είτε μετά.

Τόσο η σύνθεση όσο και …το μέγεθος της ΚΕΑ (695 μέλη) συμβολίζουν αυτή ακριβώς την προσπάθεια, ενώ τα οργανωτικά και πολιτικά ζητήματα προς το συνέδριο που θα γίνει την άνοιξη θα «τρέξει» ένα μικρό και ευέλικτο (35μελές, πιθανότατα) συντονιστικό όργανο που θα αναδειχθεί τις επόμενες ώρες. 

Κατά τη χθεσινή, πρώτη ημέρα, των εργασιών της ΚΕΑ (που ολοκληρώνονται απόψε), δεν εκφράσθηκαν αντιρρήσεις από την πλευρά των λεγόμενων «κομματικών» του ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. δηλαδή των «53»), οι οποίοι είδαν - και βλέπουν - με καχυποψία τη διεύρυνση και τον μετασχηματισμό του κόμματος. 

Ο ίδιος ο κ.Τσίπρας «πρόλαβε» τις όποιες ενστάσεις θέτοντας ευθύς εξ΄αρχής το πλαίσιο της συνεργασίας:

«Όποια κι αν είναι η αφετηρία, όποιες κι αν είναι οι προσωπικές μας διαδρομές, σήμερα όλοι εδώ σε ένα πράγμα ομονοούμε απόλυτα και ομόφωνα: Ότι εδώ είναι το σπίτι μας. Το κοινό μας σπίτι που δεν έχει ιδιοκτήτες και ενοικιαστές. Και όλοι μαζί θα εργαστούμε για να οικοδομήσουμε τη νέα μεγάλη δημοκρατική παράταξη της Αριστεράς που θα στεγάσει τις ιδέες και τα όνειρα των δημοκρατικών και προοδευτικών πολιτών αυτού του τόπου».

Ο ίδιος, αναφερόμενος στα γνωστά σενάρια των τελευταίων ημερών περί (πρόωρων;) διπλών εκλογών, προκάλεσε την κυβέρνηση «αν θέλει, ας φέρει νωρίτερα αυτή την αναμέτρηση, τόσο το καλύτερο για τον τόπο. Αλλά να γνωρίζουν ότι η απλή αναλογική ήρθε για να μείνει».

«Ερχόμαστε με σεβασμό στην Αριστερά»

Στο πνεύμα του «όλοι μαζί» κινήθηκαν ομιλητές που προέρχονται από τον εκτός ΣΥΡΙΖΑ προοδευτικό χώρο. «Όσοι ερχόμαστε, ερχόμαστε με σεβασμό στην Αριστερά. Ήμασταν στην ίδια όχθη του ποταμού. Στην πιο δύσκολη στιγμή της κυβέρνησης με την αποχώρηση των ΑΝΕΛ, τότε συγκροτήθηκε η Προοδευτική Συμμαχία. Τώρα δεν έρχονται για να πάρουν θέση, για συναλλαγή», είπε χαρακτηριστικά η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. 

Από πλευράς ομιλητών του ΣΥΡΙΖΑ, ο γραμματέας του Πάνος Σκουρλέτης χαρακτήρισε «ώριμο βήμα» την ανασυγκρότηση, καθώς «διαφορετικές δυνάμεις συγκλίνουν σε ένα ιδεολογικό πλαίσιο ευρύτερης αποδοχής». Ζήτησε αποτίμηση της κυβερνητικής εμπειρίας και πρόσθεσε ότι «δεν είναι μείζον θέμα ο τίτλος του κόμματος».

Ο Νίκος Παππάς, πάντως, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει προσθήκη στον τίτλο «ΣΥΡΙΖΑ» (ώστε να εκφράζεται το συμμαχικό σχήμα) αλλά, όπως είπε, στην πορεία προς το συνέδριο θα έχουν τη δυνατότητα τα ίδια τα μέλη να κάνουν προτάσεις γι' αυτό το θέμα. 

Ο κ. Παππάς απάντησε μάλιστα στο ερώτημα που είχε θέσει νωρίτερα ο Πάνος Λάμπρου (εκ των «53» του ΣΥΡΙΖΑ) εάν χωρούν στο σχήμα όσοι είχαν διαφωνήσει με τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Όποιος διαφώνησε με Πρέσπες, αλλά συμφωνεί με το πρόγραμμα μας, ναι χωρά», είπε.  

Ο Νίκος Φίλης ζήτησε να υπάρξουν «αρχές» ώστε αυτό το «μαζί» να μην είναι μία ανερμάτιστη πολυσυλλεκτική δύναμη, ενώ επανέλαβε τη θέση του ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «απέτυχε και στη ρύθμιση για τα μέσα ενημέρωσης και στην ΕΡΤ». 

«Απόλυτη ιδεολογική ταυτότητα είναι δύσκολο να υπάρξει. Έχω άποψη ότι δεν πρέπει να προσερχομαστε με φοβίες για το τι θα συμβεί. Όσοι είμαστε εδώ δεν είδαμε ότι ο προτεινόμενος ιδεολογικος άξονας είναι ο δημοκρατικός σοσιαλισμός;», σημείωσε στην παρέμβασή του ο Φώτης Κουβέλης

«Κάτι γίνεται» …στο ΚΙΝΑΛ; 

Σημειώνεται ότι χθες το στέλεχος του ΚΙΝΑΛ (και προερχόμενος από την ΔΗΜΑΡ) Θεόδωρος Μαργαρίτης ζήτησε να υπάρξει διάλογος σε επίπεδο ηγεσιών ανάμεσα στο κόμμα του και στον ΣΥΡΙΖΑ, παρότι τον περασμένο Απρίλιο είχε αντιταχθεί στην δημιουργία της Προοδευτικής Συμμαχίας. 

Οι συζητήσεις στα πηγαδάκια έδειξαν ότι υπήρξε ενδιαφέρον για τη χθεσινή παραίτηση από το ΚΙΝΑΛ της πρώην βουλευτού και υφυπουργού του ΠΑΣΟΚ από την «εκσυγχρονιστική» του πτέρυγα, Ελπίδας Τσουρή

Δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι κατευθύνεται προς τη νέα προοδευτική συμμαχία (τουλάχιστον… άμεσα), ωστόσο κάθε άλλο παρά απαρατήρητη πέρασε η συμμετοχή στο 695μελές όργανο του Αχιλλέα Μητσού, πολιτικού φίλου του Κ. Σημίτη που διετέλεσε διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στέλεχος του ΕΛΙΑΜΕΠ. 

Σε αντίθετη κατεύθυνση, πάντως, έδειξε να κινείται η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά από συνεδρίαση του ηγετικού της οργάνου χθες, εξέδωσε ανακοίνωση ζητώντας το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ να το διοργανώσει η Κεντρική Επιτροπή του (και όχι το «συμμαχικό» 695μελές όργανο), τονίζοντας ότι το ζητούμενο είναι «ο ΣΥΡΙΖΑ των πολλών και όχι των παλιών». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v