Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλ. Τσίπρας: Εθνική στρατηγική απέναντι στην Αγκυρα

Δεν προτάσσει, προς το παρόν, Συμβούλιο Αρχηγών. Για ποιους «κινδύνους» λόγω χειρισμών στο προσφυγικό προειδοποιεί τον πρωθυπουργό. Πατριδοκάπηλος και επικεφαλής της εσωκομματικής αντιπολίτευσης ο Α. Σαμαράς.

Αλ. Τσίπρας: Εθνική στρατηγική απέναντι στην Αγκυρα

Συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων μετά (και) τη δήθεν «συμφωνία» Τουρκίας-Λιβύης ζητά ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι κάποιες πτυχές της πολιτικής της στο προσφυγικό μπορούν να προκαλέσουν «κινδύνους».

Η κατάσταση στα εθνικά, η δυναμική επανεμφάνιση του Αντώνη Σαμαρά (ως «ακραίου πόλου στη ΝΔ»), οι οικονομικές-κοινωνικές επιλογές μέσω του προϋπολογισμού, τα συνεχή πλέον «φάουλ» της κυβέρνησης στον τομέα της περίφημης «αριστείας και αξιοκρατίας» (με αποκορύφωμα την αποκάλυψη για το ανύπαρκτο μεταπτυχιακό του υφυπουργού Εξωτερικών Αντώνη Διαματάρη) και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, «φορτώνουν» την ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ.

Για αύριο έχει προγραμματισθεί συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, καθώς από την επόμενη εβδομάδα η Βουλή μπαίνει σε τροχιά Προϋπολογισμού και η πολιτική αντιπαράθεση θα χτυπήσει «κόκκινο».

Είναι ενδεικτικό ότι για το επόμενο δεκαήμερο έχει προγραμματισθεί «πανεξόρμηση» των κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και των «συμμάχων» του, είτε είναι βουλευτές είτε όχι, με ομιλίες σε ολόκληρη τη χώρα, παράλληλα με τις περιοδείες που πραγματοποιεί ο κ. Τσίπρας.

Να συνεννοηθούν οι πολιτικές δυνάμεις

Την παραπάνω ατζέντα πρόβαλε από την Αλεξανδρούπολη χθες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Χωρίς να προτάξει (σ' αυτή τη φάση, τουλάχιστον) Συμβούλιο Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως έκανε η Φώφη Γεννηματά, πρότεινε τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, με αφορμή τη «συμφωνία» Τουρκίας-Λιβύης για ΑΟΖ που παρακάμπτει την Κρήτη.

«Εγώ πιστεύω ότι η χώρα θα πρέπει να συμφωνήσει μια εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας. Ο πρωθυπουργός να ζητήσει και τη συνεννόηση με όλες τις πολιτικές δυνάμεις απέναντι σε αυτό. Θα πρέπει όμως να σταματήσει να κινείται με επικοινωνιακούς όρους και κυρίως θα πρέπει να ζητήσει από τις δυνάμεις εκείνες που έχουν επιρροή, όχι στην Τουρκία πια, αλλά στη Λιβύη, να δράσουν ώστε να ακυρώσουν στην πράξη αυτή την ανυπόστατη νομικά συμφωνία. Και αναφέρομαι στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε.

Και πρόσθεσε: Νομίζω ότι αυτή θα πρέπει να είναι η απάντησή μας. Όχι πολιτική του κατευνασμού, όχι αυτή η πρωτοφανής έλλειψη στρατηγικής, όχι πολιτική της αδράνειας και της παρακολούθησης των γεγονότων πίσω από τη σκιά των μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων».

«Και ο νοών, νοείτω…»

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του κ. Τσίπρα στους κινδύνους που μπορεί να προκαλέσει η επικοινωνιακή διαχείριση του προσφυγικού από την κυβέρνηση, στη διάρκεια συνέντευξής του στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό «Δέλτα». Στη δημοσιογραφική ερώτηση τι εννοεί με την επισήμανση «και ξέρω τι λέω», παρέπεμψε σε ακροδεξιές πρακτικές, απαντώντας ωστόσο με πολύ προσεκτικό τρόπο:

«Νομίζω ότι η Ελλάδα ήταν και παραμένει (και ελπίζω να είναι έγνοια της κυβέρνησης να συνεχίσει να παραμένει) η πιο ασφαλής χώρα στην Ευρώπη. Αυτό θέλω να σας πω ότι έχει να κάνει και με τον τρόπο που διαχειρίζεται κρίσιμα ζητήματα, διότι η Ελλάδα πάντοτε ήταν μια χώρα συνώνυμο της αλληλεγγύης, συνώνυμο της Δημοκρατίας. Δεν ήταν η Ελλάδα συνώνυμο της τιμωρίας των αδύναμων ανθρώπων, όπως έγινε η Ουγγαρία του ακροδεξιού κ. Όρμπαν, που συμμετέχει στην ίδια ευρωπαϊκή οικογένεια με τον κ. Μητσοτάκη και ο νοών νοείτω τι θέλω να πω».

Εκλογές λόγω… «φούσκας» και Σαμαρά;

Εστιάζοντας στην παρουσία του Αντώνη Σαμαρά στο συνέδριο της ΝΔ, τον χαρακτήρισε επικεφαλής της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στο κυβερνών κόμμα. «Αυτή είναι η είδηση την οποία νομίζω ότι δεν μπορεί κανείς να παρακάμψει εύκολα», είπε, δίνοντας και το χαρακτηριστικό αυτής της παρουσίας: «Αυτή ήταν η καριέρα του από τότε που ξεκίνησε, πατροδικαπηλεία έκανε», σημείωσε. Παραπέμποντας εμμέσως πλην σαφώς στο 1993, όπου με σημαία το «σκοπιανό» ο κ. Σαμαράς «έριξε» την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Στον ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα στάθηκαν ιδιαίτερα στα όσα είπε ο κ. Σαμαράς για τη Συμφωνία των Πρεσπών («δεν περπατάει») και στο θερμό χειροκρότημα που εισέπραξε από τους συνέδρους. «Ο πρωθυπουργός συμφωνεί; Ή έχει άλλη θέση; Και ποια; Άλλα λέει στις διεθνείς επαφές και άλλα δρομολογεί;» είναι το (ρητορικό, προς το παρόν) ερώτημα που θέτουν.

Δείχνοντας ότι στην αξιωματική αντιπολίτευση παραμένουν «υποψιασμένοι» για σχέδια περί πρόωρων εκλογών που εξυφαίνονται στο Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας τα απέδωσε στις μεγάλες αντιφάσεις που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση. «Έχουν να διαχειριστούν τεράστια προβλήματα, έχουν δημιουργήσει μια επικοινωνιακή φούσκα που κάποια στιγμή θα σκάσει. Κάποια στιγμή, οι προσδοκίες της μεσαίας τάξης θα διαψευσθούν, κάποια στιγμή, οι αντιφάσεις στο εσωτερικό του κόμματός τους για τη διαχείριση του προσφυγικού και των κρίσιμων εθνικών θεμάτων θα οξυνθούν και ενδεχομένως να θέλουν να προλάβουν αυτή τη στιγμή με μια εκλογική αναμέτρηση. Καλοδεχούμενη».

Διαματάρης, Columbia και… ψήφος αποδήμων

Ιδιαίτερη αναφορά επιφύλαξε στους διορισμούς «συγγενών και κομματαρχών» στις διοικήσεις των Νοσοκομείων, με αποκορύφωμα την περίπτωση του κ. Πατέρα («το θέμα δεν ήταν τόσο η ηλικία όσο η συναλλαγή που έγινε προεκλογικά»), αλλά και στη χθεσινή αποκάλυψη για το ανύπαρκτο μεταπτυχιακό από το Columbia του υφυπουργού Εξωτερικών, εκδότη του Κήρυκα Νέας Υόρκης, Αντώνη Διαματάρη.

«Πρόκειται για κυβέρνηση της πολιτικής εξαπάτησης, της fake αριστείας και της πελατειακής δοσοληψίας», είπε ο κ. Τσίπρας, ζητώντας από τον πρωθυπουργό να αποπέμψει τον υφυπουργό του. «Περιμένω μια απάντηση από τον Μητσοτάκη. Αν τον κρατήσει τον Διαματάρη... δεν έχουν ιερό και όσιο», είπε χαρακτηριστικά.

Επ' αυτού, πάντως, στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι ο κ. Διαματάρης θα παραμείνει στην κυβέρνηση και για ένα λόγο παραπάνω: έχει τεράστιες προσβάσεις στην ομογένεια (σ.σ. αυτό άλλωστε είναι το χαρτοφυλάκιό του στο ΥΠΕΞ) και, επομένως, το κυβερνών κόμμα και προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης «τον έχουν ανάγκη» λόγω της ψήφου των αποδήμων.

Το σχετικό νομοσχέδιο, μάλιστα, κατατέθηκε χθες στη Βουλή και, εάν ψηφιστεί από 200 βουλευτές (δηλαδή και από το ΚΚΕ) θα εφαρμοστεί στις επόμενες εθνικές εκλογές. «Ούτε συζήτηση συνεπώς να βρεθεί η ΝΔ "απέναντι" από τον εκδότη του Κήρυκα Ν. Υόρκης», το συμπέρασμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v