Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Ανησυχία για συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ χωρίς κοινές δηλώσεις

«Εάν δεν δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση, θα σημαίνει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θέλει να πάρει σαφή θέση στα ελληνοτουρκικά», η εκτίμηση.

ΣΥΡΙΖΑ: Ανησυχία για συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ χωρίς κοινές δηλώσεις

«Ανησυχητική εξέλιξη» χαρακτηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση την (διαφαινόμενη, ακόμα) πρόθεση του Λευκού Οίκου να μη δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου Τραμπ-Μητσοτάκη μετά τη σημερινή συνάντησή τους στην Ουάσιγκτον.

Επισήμως, ο ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγει τη δημόσια κριτική τοποθέτηση καθώς έχει επιλέξει τη στάση «της υπεύθυνης αντιπολίτευσης» στα εθνικά θέματα, όπως επανέλαβε εν μέσω εορτών ο Αλέξης Τσίπρας.
Αρμόδια στελέχη του, όμως, που παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στην εύφλεκτη ευρύτερη «γειτονιά» μας, δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τη μη συνέντευξη Τύπου -μάλιστα φέρεται να βρίσκεται στον «αέρα» και το κοινό δείπνο στον Λευκό Οίκο.

Η ερμηνεία που δίνουν είναι ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν δίνει κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Έλληνα πρωθυπουργό επειδή δεν θέλει να δεσμευτεί δημοσίως για τα θέματα που κρατούν στο κόκκινο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Κυρίως μετά τη «συμφωνία» Τουρκίας-Λιβύης για την ΑΟΖ και την υπογραφή Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου για τον EastMed, η οποία, θεωρητικά, προϋποθέτει τη θετική εμπλοκή των ΗΠΑ στο έργο.

Εάν αυτή η εκτίμηση επιβεβαιωθεί, τότε ο ένας από τους δύο στόχους της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, δηλαδή η αμερικανική στήριξη στη χώρα μας απέναντι στην Άγκυρα, δεν θα επιτευχθεί. (σ.σ. ο δεύτερος στόχος αφορά την προσέλκυση επενδύσεων).

«Αυτό που έχει σημασία είναι, αν υπάρξει μια τέτοια δήλωση καταδίκης (της τουρκικής στάσης), να την ακούσουν όλοι. Είναι σημαντικό, δηλαδή, το αν θα υπάρξει, μετά τη συνάντηση Τραμπ-Μητσοτάκη, συνέντευξη Τύπου. Στις δύο προηγούμενες συναντήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, του Τσίπρα με τον Ομπάμπα και του Τσίπρα με τον Τραμπ, υπήρξαν κοινές δηλώσεις στον Τύπο», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Η εξήγηση που δίνουν ανεπισήμως κυβερνητικά στελέχη, ότι ο Τραμπ δεν θέλει συνέντευξη Τύπου προκειμένου να μην τοποθετηθεί για τις εξελίξεις που διαγράφονται μετά τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Σουλεϊμανί, δεν θεωρείται πειστική. Κι αυτό διότι, μεταξύ άλλων, η θεματολογία τέτοιων συνεντεύξεων κορυφής προσυμφωνείται από τις δύο πλευρές.

Στη Χάγη και... οι «θαλάσσιες ζώνες»;

Εν αναμονή της σημερινής συνάντησης, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διάβασαν με ανάλογη, επίσης, ανησυχία τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη εν μέσω εορτών (στο «ΒΗΜΑ») ότι μία προσφυγή στη Χάγη, εάν αποτύχουν οι συνομιλίες, θα αφορά «στον ορισμό της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο πρώην ΥΠΕΞ και νυν αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος έσπευσε αμέσως να επισημάνει ότι για την ελληνική εξωτερική πολιτική η Χάγη θα αφορά μόνο την υφαλοκρηπίδα, ενώ αναρωτήθηκε τι και πότε άλλαξε η πάγια αυτή θέση. «Το να θέτεις στον πληθυντικό τις θαλάσσιες ζώνες είναι ιδιαίτερα προβληματικό, γιατί, προφανώς, ο πληθυντικός δεν αναφέρεται μόνο στην ΑΟΖ που μαζί με την υφαλοκρηπίδα είναι τα μόνα θέματα τα οποία δεχόμαστε να διαπραγματευτούμε με την Τουρκία -που προφανώς θα παραπεμφθούν και στη Χάγη- και μπορεί να ερμηνευθεί ότι αναφέρεται και στην αιγιαλίτιδα ζώνη, στη θαλάσσια ζώνη που αφορά τα χωρικά ύδατα», είπε.

Εντέλει, ο κ. Μητσοτάκης, με αφορμή τη συνάντηση με δημοσιογράφους λίγο πριν την Πρωτοχρονιά, επανήλθε στο θέμα διευκρινίζοντας ότι «η ενδεχόμενη προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης θα είναι μόνο για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ».

Αυτήν ακριβώς τη θέση είχε αναπτύξει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε τηλεοπτική συνέντευξη την παραμονή των Χριστουγέννων. Για τον λόγο αυτό προκάλεσε ερωτήματα η πρωθυπουργική τοποθέτηση για «θαλάσσιες ζώνες» λίγες ημέρες αργότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v