Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κ. Μητσοτάκης εισέπραξε απαξίωση από τον Τραμπ

«Ο Αμερικανός πρόεδρος τα είχε πάρει όλα πριν τα ζητήσει, γι' αυτό δεν έδωσε καν σημασία στον πρωθυπουργό». Με τη δήλωση υπέρ της εκτέλεσης του Ιρανού στρατηγού «γίνεται ο μοναδικός Ευρωπαίος ηγέτης που έχει κάνει τέτοια κίνηση». Το κλείσιμο του γραφείου του ΔΝΤ στην Αθήνα και... το 4ο Μνημόνιο.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κ. Μητσοτάκης εισέπραξε απαξίωση από τον Τραμπ

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός τα έδωσε όλα πριν τη συνάντηση με τον πρόεδρο Τραμπ, για να εισπράξει τελικά μόνο απαξίωση». Αυτή είναι η εκτίμηση κορυφαίων πηγών της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη συνάντηση Τραμπ-Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε επισήμως «πρωτοφανές φιάσκο».

Ως προς τη θέση «τα έδωσε όλα» εξηγούν:

- Πριν από το ταξίδι του στις ΗΠΑ, ο κ. Μητσοτάκης κατέθεσε το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση της διμερούς αμυντικής μας συνεργασίας σε τέσσερις εγκαταστάσεις. «Τον είχαμε προειδοποιήσει να μην το πράξει, προκειμένου να υπάρχει διαπραγματευτική βάση», σημειώνουν.

- Δήλωσε ευθέως ότι υποστηρίζει τις ενέργειες των ΗΠΑ σε σχέση με την εκτέλεση του Ιρανού στρατηγού στο Ιράκ. «Με τον τρόπο αυτό γίνεται ο μοναδικός Ευρωπαίος ηγέτης που έχει κάνει τέτοια κίνηση, θέτοντας τη χώρα στο στόχαστρο και σε κίνδυνο χωρίς κανένα λόγο».

- Δήλωσε πρόθυμος για την αγορά των F35, όταν είναι γνωστό ότι η χώρα δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να υποστηρίξει ένα τέτοιο (επιθετικό, μάλιστα) όπλο.

- Έδωσε θετικά μηνύματα στις απαιτήσεις των ΗΠΑ να ανασταλούν επενδύσεις κινεζικών εταιρειών για δίκτυα 5G. «Δεν είχε κανένα λόγο να δεσμευθεί σε κάτι τέτοιο, όταν μάλιστα πρόκειται για επενδύσεις επωφελείς για την ελληνική οικονομία», τονίζουν.

Ως εκ τούτων, καταλήγουν, «δεν χρειάζεται να απορεί κανείς επειδή ο πρόεδρος Τραμπ απαξίωσε χθες με αυτόν τον προσβλητικό τρόπο τον Έλληνα πρωθυπουργό. Τα είχε πάρει όλα πριν καν τα ζητήσει». Και, επομένως, «δεν είχε κανένα λόγο να δώσει κάτι, ούτε καν σημασία στον κ. Μητσοτάκη».

Τελικά… ήθελε να μιλήσει για Ιράν και παραπομπή

Κατά τις ίδιες πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η απόφαση του πρωθυπουργού να μην κάνει δήλωση μετά τη συνάντηση, παρότι δεν δόθηκε καν η κοινή συνέντευξη Τύπου, προκαλεί περαιτέρω ανησυχία. «Αποδεικνύει το "στρίμωγμα" που υπέστη», όπως λένε.

Επιπλέον, τονίζουν ότι κατέρρευσαν οι άτυπες κυβερνητικές διευκρινίσεις που εμφάνιζαν τον Λευκό Οίκο να «κόβει» την κοινή συνέντευξη Τύπου επειδή ο κ. Τραμπ ήθελε να αποφύγει τις ερωτήσεις για το Ιράν και για τη δική του παραπομπή. «Το μπαράζ των ερωτήσεων που δέχθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ από τους δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο... αφορούσε ακριβώς αυτά τα δύο θέματα (σ.σ. κυρίως το Ιράν μετά τη δολοφονία του στρατηγού Σουλεϊμανί), ενώ ο κ. Τραμπ απήλαυσε τον μονόλογο, χωρίς να δείξει την παραμικρή δυσφορία», τονίζουν.

Εκφράζουν απορία δε, «για τη σχεδόν διακοσμητική παρουσία» του κ. Μητσοτάκη στο πλευρό του, με μοναδική αντίδραση την αναφορά στη δήθεν συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, με αφορμή ερώτηση Έλληνα ανταποκριτή. «Η οποία, όμως», όπως επισημαίνουν, «έμεινε αναπάντητη από τον πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος περιορίσθηκε να επαναλάβει για άλλη μία φορά ότι είναι φίλος με τον Ερντογάν».

Κατόπιν τούτων, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύουν το γεγονός ότι ο κ. Τραμπ δεν έκανε καμία αναφορά στα ελληνοτουρκικά, τα οποία είχαν προβληθεί ως «ο πρώτος στόχος» της επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον.

Και το… 4ο Μνημόνιο;

Όσο για τα εύσημα του Αμερικανού προέδρου στην έξοδο της χώρας από την κρίση («είστε ένα έθνος που έχει κάνει μια τεράστια οικονομική επιστροφή») αλλά και τη γνωστοποίηση της απόφασης του ΔΝΤ να κλείσει το γραφείο του στην Αθήνα, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζουν σκωπτικά: «Η προεκλογική θέση της ΝΔ ήταν ότι η κυβέρνηση Τσίπρα έβαλε τη χώρα σε 4ο Μνημόνιο. Από την επομένη των εκλογών άρχισε να μιλά για ανάκαμψη και τώρα προπαγανδίζει το κλείσιμο των γραφείων του ΔΝΤ στην Αθήνα. Σκεφτείτε δηλαδή να μην υπήρχε… 4ο Μνημόνιο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v