Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν κρύβονται οι ευθύνες της κυβέρνησης για την απουσία από το Βερολίνο

Η προειδοποίηση για βέτο χαμηλώνει τον πήχη. Επέκταση των ευρωπαϊκών κυρώσεων σε όποιον δράσει παράνομα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα με άλλοθι τη “συμφωνία” Τουρκίας – Λιβύης” προτάσσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ερωτηματικά για τη δήλωση Δένδια.

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν κρύβονται οι ευθύνες της κυβέρνησης για την απουσία από το Βερολίνο

Όχι μόνο την επιβολή των ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Τουρκία αλλά και την επέκτασή τους σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που θα δρουν παράνομα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, όπου τέμνεται με την περιοχή της παράνομης “συμφωνίας” Τουρκίας – Λιβύης, προτάσσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Εν όψει της Διαδικασίας (Διάσκεψης) του Βερολίνου για την Λιβύη, την Κυριακή, στην οποία, ως γνωστόν, δεν προσκλήθηκε η Ελλάδα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρεμβαίνει με αφορμή (και) την επίσκεψη Χαφτάρ στην Αθήνα.

“Η επίσκεψη του στρατηγού Χαφτάρ στην Ελλάδα και η τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με την Καγκελάριο Μέρκελ αποτελούν θετικά βήματα, τα οποία όμως γίνονται κάτω από τη βαριά σκιά της απαράδεκτης απουσίας της χώρας μας από τη Διεθνή Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη”, σημειώνει στην ανακοίνωσή του.

Για την απουσία από το Βερολίνο επιρρίπτει “μεγάλες ευθύνες που δεν κρύβονται” στην κυβέρνηση και ζητά εκ νέου από το Μαξίμου να απαντήσει για την εξέλιξη.

“Ακόμα περιμένουμε μία πειστική απάντηση: Για ποιους λόγους η Ελλάδα δεν συμμετέχει στη Διάσκεψη, παρά το γεγονός ότι πέντε χώρες που δεν συμμετείχαν το 2015, μεταξύ των οποίων η Τουρκία και το Κονγκό, θα δώσουν το παρών την Κυριακή με την Ελλάδα απούσα;” ρωτά.

Επισημαίνοντας εκ νέου ότι στην τελευταία Διάσκεψη για τη Λιβύη, στο Παλέρμο το 2018, η Ελλάδα είχε εκπροσωπηθεί από τον τότε πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

“Η απειλή βέτο χαμηλώνει τον πήχη”

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιδρά και στην προειδοποίηση-απειλή για βέτο που μετέφερε (στους εταίρους) χθες ο κ.Μητσοτάκης:

“Όσο για την απειλή βέτο από τον κ. Μητσοτάκη, δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα, 40 χρόνια μέλος της ΕΕ, να βάζει τον πήχη τόσο χαμηλά, απειλώντας την να μην πάρει αποφάσεις με την Τουρκία κατά των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Αν γίνει αυτό, οι ευθύνες του κ. Μητσοτάκη θα είναι βαρύτατες και δεν αρκεί το βέτο για να τις κρύψει”, σημειώνει.

Για το πού πρέπει να θέσει τον πήχη η Αθήνα, τονίζει:

“Ο πήχης για την Ελλάδα απέναντι στο παράνομο μνημόνιο της Τουρκίας με τη Λιβύη είναι η επέκταση των ευρωπαϊκών κυρώσεων σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που θα δρουν παράνομα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, όπου τέμνεται με την περιοχή της παράνομης συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης”.

Ερωτηματικά για τη δήλωση Δένδια

Νωρίτερα, στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης διατύπωναν ερωτηματικά για τις δηλώσεις του ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια, σύμφωνα με τις οποίες: “Η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη μέρα στη Λιβύη, είτε με τη συμμετοχή στις δυνάμεις εκείνες οι οποίες χρειάζονται για να υπάρξει η ανακωχή είτε με τη συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων στην ευρωπαϊκή επιχείρηση επιβολής του εμπάργκο των όπλων και της μεταφοράς μισθοφόρων στη Λιβύη”.

Οι διευκρινίσεις από το ΥΠΕΞ ότι η ελληνική παρουσία θα είναι σε ρόλο “παρατηρητή” δεν θεωρούνται πλήρεις και, ως εκ τούτου, ο ΣΥΡΙΖΑ τελεί αν αναμονή επίσημης ενημέρωσης για το το συζητήθηκε μεταξύ του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ και της ελληνικής κυβέρνησης.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v