Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εργασιακό μέτωπο με την κυβέρνηση ανοίγει ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε πείσμα της επικαιρότητας η αντιπολίτευση ανοίγει θέμα για την εργασιακή λαίλαπα, τον κατώτατο μισθό και τους... «γαλάζιους παππούδες». Οι δρομολογούμενες τροπολογίες που ανεβάζουν τους τόνους.

Εργασιακό μέτωπο με την κυβέρνηση ανοίγει ο ΣΥΡΙΖΑ

Με την προσοχή στραμμένη στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, η αξιωματική αντιπολίτευση “σηκώνει” τις εξελίξεις στα εργασιακά, τις οποίες χαρακτηρίζει ραγδαίες και άκρως αρνητικές.

Αυτός ήταν ο σχεδιασμός της από τις αρχές της εβδομάδας, όπως έδειξε η ερώτηση που κατέθεσε στον πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας, ωστόσο η εσπευσμένη ανακοίνωση της πρότασης για την Προεδρία της Δημοκρατίας και τα της Λιβύης έθεσαν τα εργασιακά σε δεύτερη μοίρα.

Στελέχη του κόμματος εκτιμούν ότι η κυβέρνηση αξιοποίησε αυτήν ακριβώς τη συγκυρία για να προωθήσει τις επιλογές της, σε μία προσπάθεια να “χαθούν” μέσα στην επικαιρότητα.

Εκφράζουν τη βεβαιότητα ωστόσο ότι ο στόχος να πέσουν στα μαλακά οι αποφάσεις δεν θα “βγει” στην κυβέρνηση, καθώς μεγάλα τμήματα της κοινωνίας “σαφώς ενδιαφέρονται για τα ελληνοτουρκικά και ασχολήθηκαν με την επιλογή της κ.Σακελλαροπούλου, αλλά δεν ‘θα γυρίσουν πλευρό’ στις επιπτώσεις που θα έχουν στη ζωή τους αυτές οι επιλογές”.

Ως εκ τούτου, παρότι θεωρείται βέβαιο ότι (και) αυτή την εβδομάδα θα κυριαρχήσουν τα της Λιβύης (αφού γίνεται σήμερα η Διάσκεψη στο Βερολίνο απούσης της Ελλάδας) και η Προεδρική εκλογή (η ψηφοφορία στη Βουλή έχει προγραμματισθεί για την Τετάρτη), ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναδεικνύει καθημερινά “την εργασιακή λαίλαπα”.

Είναι ενδεικτικό ότι ο κ.Τσίπρας αξιοποίησε το γεγονός ότι ο κ.Μητσοτάκης δεν απάντησε στην ερώτησή του και τον προειδοποίησε πως θα την επανακαταθέτει κάθε εβδομάδα για την “Ώρα του Πρωθυπουργού”.

Εγκαταλείπεται η αύξηση του κατώτατου μισθού

Τα ζητήματα που αναδεικνύει η αξιωματική αντιπολίτευση είναι:

- Η απάντηση της κυβέρνησης, δια του εκπροσώπου της Στέλιου Πέτσα, ότι ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί 50 ευρώ σε βάθος τριετίας. «Επισημοποιείται αυτό που γνωρίζαμε: η προεκλογική υπόσχεση της ΝΔ για αύξηση παραπέμπεται στις καλένδες», σημειώνει η Κουμουνδούρου.

Υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση Τσίπρα αύξησε τον κατώτατο μισθό στα 650 ευρώ και κατήργησε τον «ρατσιστικό» υποκατώτατο για τους νέους. Στο πρόγραμμα δε, προβλεπόταν αύξηση κατά 7,5% κατ’ έτος το 2020 και 2021, συνολικά δηλαδή κατά 15% στα δύο χρόνια.

Στην ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό ο κ.Τσίπρας ζητούσε απάντηση στο εάν η κυβέρνηση “θα προχωρήσει στην ανεπαρκή, έστω, αύξηση του κατώτατου μισθού,όπως είχατε δεσμευτεί προεκλογικά, στο διπλάσιο του ρυθμού ανάπτυξης, δηλαδή κατά 5,6%”.

“Με τη χθεσινή δήλωση του κ.Πέτσα, η απάντηση δόθηκε και είναι αρνητική”, τονίζουν.

Οι … “γαλάζιοι παππούδες”

- “Προκλητική για την κοινωνία” χαρακτηρίζεται η πρόθεση του υπουργείου Εργασίας να επιτραπεί, πλέον, στους συνταξιούχους του Δημοσίου να στελεχώνουν (επ΄αμοιβή) θέσεις συμβούλων υπουργικών γραφείων χωρίς να περικόπτεται η σύνταξη τους. (σ.σ. Σήμερα περικόπτεται κατά 60-70%).

Δεδομένου ότι η προωθούμενη τροπολογία αφορά την στελέχωση κυβερνητικών θέσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετεί τον τίτλο της εφημερίδας “ΑΥΓΗ” που ανέδειξε το θέμα; “Μετά τα ‘γαλάζια παιδιά’ η κυβέρνηση Μητσοτάκη βολεύει και τους… ‘γαλάζιους παππούδες’”.

“Ενίσχυση εργοδοτικής αυθαιρεσίας”

- Κατά την αξιωματική αντιπολίτευση, η κυβέρνηση εφαρμόζει πιο σκληρές μνημονιακές πολιτικές “χωρίς να βρισκόμαστε σε μνημόνιο” αποδεχόμενη τις επιταγές του ΣΕΒ.

Ο ίδιος ο κ.Τσίπρας αναφέρει στην δήλωσή του, για την μη απαντηθεία ερώτηση που κατέθεσε στον πρωθυπουργό:

“Με τις αποφάσεις που εξέδωσε ο κ. Βρούτσης -για πολλοστή φορά κατά παραγγελία του ΣΕΒ- επιτείνει επιδεικτικά την ενίσχυση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και πριμοδοτεί όσους παρανομούν σε βάρος των εργαζομένων και του Δημοσίου.

• Κάνει δώρο σε όσους εργοδότες δεν πληρώνουν τις υπερωρίες των εργαζομένων, μειώνοντας το πρόστιμο από 15.000 ευρώ σε 1.000.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι το πρόστιμο 1.635.000 ευρώ που επέβαλε στην Τpάπεζα Πειραιώς το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας τον Ιούλιο του 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ, τον Ιούλιο του 2020 επί ΝΔ θα ήταν 109.000 ευρώ.

• Καταργεί το διπλασιασμό του προστίμου για όσους επιχειρηματίες συστηματικά παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία, μειώνοντας την επιβάρυνση σε ένα «χάδι» προσαύξησης 10% του αρχικού προστίμου.

• Βάζει όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις στο νέο και ευνοϊκότερο για τους παραβατικούς εργοδότες καθεστώς, ξεπλένοντας τις εκκρεμότητες χιλιάδων παραβατών σε βάρος του Δημοσίου.

• Αυξάνει το όριο των υπερωριών, πριμοδοτώντας την ελαστική εργασία και υπονομεύοντας τη δημιουργία νέων θέσεων”.

Ρεκόρ απολύσεων

Σταθερά ψηλά θα μένουν οι απολύσεις του τελευταίου διαστήματος. “Ενδεικτικά, υπενθυμίζω το ρεκόρ 18ετίας στις απολύσεις τον Οκτώβριο με απώλεια 126.000 θέσεων εργασίας, τον χειρότερο Δεκέμβριο από το 2013, τη μείωση των νέων θέσεων εργασίας κατά 13.500 σε σχέση με πέρυσι αλλά και την αύξηση της μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης”, σημειώνει ο κ.Τσίπρας την ερώτησή του.

Στα παραπάνω θέματα (“και όσα, σχετικά, προκύπτουν στην πορεία”) θα επικεντρώνει πλέον ο κ.Τσίπρας και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στις νέες “εξορμήσεις” ανά τη χώρα με αφορμή το συνέδριο του Μαϊου.

“Όποια κι αν είναι η επικαιρότητα”, διαμηνύουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v