Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Προοδευτική διακυβέρνηση στις επόμενες εκλογές

Έθεσε τον στόχο και επισήμως από το βήμα της Βουλής καθώς οι κάλπες θα «στηθούν» με απλή αναλογική. «Μπορεί να είναι η θρυαλλίδα για την προγραμματική επανάκαμψη των προοδευτικών δυνάμεων». Η… ισπανική πίεση και η «παγίδα» του 1993.

Τσίπρας: Προοδευτική διακυβέρνηση στις επόμενες εκλογές

Τον στόχο της προοδευτικής διακυβέρνησης από τις επόμενες κιόλας εκλογές έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας επισήμως, από το βήμα της Βουλής.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για τον νέο εκλογικό νόμο που κατέθεσε η κυβέρνηση με επαναφορά του μπόνους εδρών (έως και 50) στο πρώτο κόμμα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέδειξε το γεγονός ότι οι αμέσως επόμενες εκλογές θα γίνουν με την απλή αναλογική που θεσμοθέτησε το 2016 η δική του κυβέρνηση. (σ.σ. Θα ίσχυε αμέσως ο νέος εκλογικός νόμος, εάν ψηφιζόταν από τουλάχιστον 200 βουλευτές, ωστόσο έγινε σαφές και χθες πως τα «ναι» θα προέλθουν μόνο από τη ΝΔ και την Ελληνική Λύση του κ. Βελόπουλου).

Αυτή η εξέλιξη, είπε, «μπορεί να είναι η θρυαλλίδα για την προγραμματική επανάκαμψη των προοδευτικών δυνάμεων της Αριστεράς, καθώς και όλων των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων». Ως εκ τούτου, απηύθυνε κάλεσμα σε όλες αυτές τις δυνάμεις «παρά τις όποιες διαφορές τους να παραμερίσουν συντηρητικές πολιτικές, να υπερβούν την κυβέρνηση της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη και να σχηματίσουν προοδευτική κυβέρνηση».

Η αναφορά Τσίπρα πυροδότησε συζητήσεις στους διαδρόμους της Βουλής, δεδομένου ότι το ΚΙΝΑΛ όχι μόνο καταψηφίζει τον νέο εκλογικό νόμο, αλλά εσχάτως χρησιμοποιεί υψηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους για μια σειρά κυβερνητικές επιλογές. Προχθές μάλιστα χαρακτήρισε «μαύρη ημέρα για την Παιδεία» την ψηφοφορία για την εξομοίωση των πτυχίων ΑΕΙ-κολεγίων, η οποία πέρασε μόνο με τις ψήφους της ΝΔ.

Αίσθηση προκάλεσε μάλιστα η κριτική που άσκησε ο Ανδρέας Λοβέρδος στη διάταξη του εκλογικού νόμου, η οποία αποτρέπει, στην ουσία, εκλογική κάθοδο συνασπισμού κομμάτων: «Είναι φωτογραφική διάταξη αυτή για ενδεχόμενη σύμπραξη κομμάτων που δεν μας αρέσει. Τι φοβάστε; Θέλετε να αποκλείσετε συνεργασία δική μας μαζί σας ή με τον ΣΥΡΙΖΑ;», είπε, εισπράττοντας απορρημένα βλέμματα… από όλες τις πτέρυγες.

Αργότερα, και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην επιχειρούμενη «υπονόμευση» των προεκλογικών συνασπισμών, την οποία απέδωσε στην «αμηχανία» της σημερινής κυβέρνησης.

«Η Ισπανία δείχνει τον δρόμο»

Με τα σημερινά δεδομένα, το ενδεχόμενο κυβερνητικής σύμπραξης μοιάζει εξαιρετικά αδύναμο.
Το ΚΙΝΑΛ άλλωστε (ως ΔΗΣΥ, το 2016) καταψήφισε την απλή αναλογική που έφερε η κυβέρνηση Τσίπρα, τερματίζοντας κάθε συζήτηση περί συνεργασίας των δύο κομμάτων. Όμως, σύμφωνα με στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ουδείς μπορεί να παραβλέψει τα νέα στοιχεία:

- Ο στόχος της Χ. Τρικούπη για εκλογικό «γκρέμισμα» του ΣΥΡΙΖΑ και «αποστρατεία» του κ. Τσίπρα, με αντίστοιχη άνοδο του ΚΙΝΑΛ, κάθε άλλο παρά εκπληρώθηκε στις εκλογές του Ιουλίου.

- Η ανταπόκριση που βρήκε σε πρώην στελέχη και οπαδούς του (πρώην) ΠΑΣΟΚ το εγχείρημα διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ. Όσο θα πλησιάζει, μάλιστα, του συνέδριο του Μαΐου τόσο θα εντείνεται η συζήτηση για τον μετασχηματισμό του κόμματος, ώστε να εκφράσει τον προοδευτικό χώρο στον τόπο.

- Η κυβερνητική συνεργασία Σοσιαλιστών-Αριστεράς στην Ισπανία, μετά από ουκ ολίγες εκλογικές περιπέτειες, είναι γεγονός και... πιέζει τα εδώ «αδελφά» κόμματα να κινηθούν αναλόγως.

«Όπως έγινε το 1993»

Άλλωστε ο κ. Τσίπρας απηύθυνε στην κυβέρνηση προειδοποίηση ότι στην προσπάθειά της να στήσει παγίδα στις προοδευτικές δυνάμεις «θα πέσει η ίδια μέσα, όπως συνέβη το 1993, με την κυβέρνηση του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη». Υπενθυμίζοντας ότι η τότε κυβέρνηση άλλαξε, επίσης, τον εκλογικό νόμο θεσπίζοντας την ενισχυμένη αναλογική, από την οποία τελικά ωφελήθηκε… το ΠΑΣΟΚ, λόγω της μεγάλης φθοράς που υπέστη η ΝΔ στα τρία χρόνια διακυβέρνησής της.

Μένει να φανεί εάν η Ιστορία θα επαναληφθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v