Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Εσωκομματικά δημοψηφίσματα για τις σημαντικές αποφάσεις

«Θέλουμε ενεργά μέλη και πολίτες», το έναυσμα από τον Α. Τσίπρα. Περιοδεία στη δυτική Πελοπόννησο και ομιλία απόψε στον Πύργο. Η καχυποψία μεταξύ «παλιών» και «νέων» μελών, η παγίδα της εσωστρέφειας και  η επιμονή της ηγεσίας για γενναίο άνοιγμα στην κοινωνία.

ΣΥΡΙΖΑ: Εσωκομματικά δημοψηφίσματα για τις σημαντικές αποφάσεις

Τα μέλη του κόμματος θα συναποφασίσουν όχι μόνο το όνομα αλλά, στη συνέχεια, και θέσεις του σε σημαντικά θέματα, μέσα από «δημοψηφίσματα» και ψηφοφορίες που θα διενεργούνται στην ιστοσελίδα του κόμματος.

Η συζήτηση έγινε στην Κουμουνδούρου τις προηγούμενες ημέρες, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας γνωστοποίησε την εν λόγω πρόθεση χθες το βράδυ, μιλώντας στο «Ενώπιος Ενωπίω» στον ΑΝΤ1.

«Το όνομα ‘ΣΥΡΙΖΑ’ είναι πολύ δυνατό brand name, δεν νομίζω ότι πρέπει να αλλάξει, αλλά το να προστεθεί κάτι στον τίτλο που να σηματοδοτεί τη διεύρυνσή του είναι συζητήσιμο. Θα το συζητήσουμε με τον κόσμο μας αυτό, γιατί εμείς θέλουμε ενεργούς πολίτες παντού», είπε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε άλλωστε ότι το 36% και το 32% που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και πέρυσι, αντίστοιχα, δεν προήλθε στο σύνολό του από πολίτες που πιστεύουν στη ριζοσπαστική Αριστερά ή θέλουν τον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας, οπότε το κόμμα θα πρέπει να τους εκφράσει όλους.

Η παγίδα της εσωστρέφειας 

Οι σχετικές συζητήσεις πυκνώνουν καθώς έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση προς το συνέδριο του Μαΐου. Το ζητούμενο, προς το παρόν, είναι η επιτυχία της διεύρυνσης του κόμματος (σ.σ. τα νέα μέλη έχουν ξεπεράσει τις 30.000 από το καλοκαίρι και μετά), ενώ το συνέδριο θα αποφασίσει τον περίφημο «μετασχηματισμό» σε κόμμα που θα εκφράζει τον δημοκρατικό και προοδευτικό χώρο. 

Οι συσκέψεις πλέον είναι πυκνές (για την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί και συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας), ενώ έχουν ηχήσει τα «καμπανάκια» της εσωστρέφειας, λόγω των προβληματισμών που αναπτύσσουν στελέχη του κομματικού μηχανισμού τόσο για το μέγεθος της διεύρυνσης όσο (και κυρίως) για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ. 

Όπως έχουμε ήδη σημειώσει, ο κ. Τσίπρας αφενός καλείται να πετύχει τη «σύνθεση» και, αφετέρου, φέρεται ο ίδιος αποφασισμένος να μην ενθαρρύνει ατέρμονες διαλυτικές συζητήσεις που διαιωνίζουν την καχυποψία των παλιών μελών προς τα νέα -και αντιστρόφως. 

Δεδομένου ότι το μεγαλύτερο τμήμα των προσχωρήσεων αφορά πρώην μέλη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Τσίπρας διευκρίνισε εκ νέου χθες το βράδυ (στον ΑΝΤ1) πως υπάρχει σαφής διαχωρισμός ανάμεσα στο «παλιό ΠΑΣΟΚ» του Ανδρέα Παπανδρέου που έκανε σημαντικές επιλογές και στο μετέπειτα που νομιμοποίησε τη διαφθορά.

Όπως αναμενόταν, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανοίγει νέο κύκλο περιοδειών στη χώρα, μετά το διάλειμμα των εορτών.

Σήμερα θα επισκεφθεί περιοχές της δυτικής Πελοποννήσου και απόψε θα μιλήσει σε ανοικτή συνέλευση στον Πύργο, με θέμα τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v