Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χωρίς (εσωκομματικό) δημοψήφισμα ο πλήρης τίτλος του ΣΥΡΙΖΑ

Συμβιβαστική λύση στην Πολιτική Γραμματεία για το όνομα και τους «αριστίνδην» συνέδρους. Επιμονή στην εξωστρέφεια με τεκμηριωμένη και δυναμική αντιπολίτευση, παρά την προσυνεδριακή ετοιμασία. Περιοδεία Τσίπρα… στην Άρτα και στα Γιάννενα.

Χωρίς (εσωκομματικό) δημοψήφισμα ο πλήρης τίτλος του ΣΥΡΙΖΑ

Σε ήρεμα νερά (πλην άλλου απροόπτου) θα πλεύσει ο ΣΥΡΙΖΑ προς το συνέδριο «ανασυγκρότησης και μετασχηματισμού» τον Μάιο.

Αυτό προκύπτει από τη σημερινή (εξ΄αναβολής) συζήτηση στην Πολιτική Γραμματεία, καθώς βρέθηκε λύση στο... ακανθώδες, για την εσωκομματική μειοψηφία, θέμα του ονόματος.

Σύμφωνα με την πρόταση που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας, και έγινε δεκτή, δεν θα διενεργηθεί εσωκομματικό δημοψήφισμα (όπως ήθελε αρχικά η λεγόμενη «προεδρική πλειοψηφία») αλλά την απόφαση θα λάβει το συνέδριο μετά από εισήγηση της Κεντρικής Επιτροπής.

Όπως διευκρινίζεται, σε περίπτωση που κατατεθούν κι άλλες προτάσεις, τότε μόνο το ζήτημα θα τεθεί σε δημοψήφισμα των μελών με δεσμευτικό χαρακτήρα, στις αρχές Απριλίου.

Το ηγετικό όργανο θα συνεδριάσει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, ενώ μένει να φανεί εάν δίπλα στο αρκτικόλεξο «ΣΥΡΙΖΑ» θα προστεθεί, μόνιμα πλέον, το «Προοδευτική Συμμαχία» (που είχε επιλεγεί πέρυσι ως αποτύπωση της εκλογικής συμπαράταξης με στελέχη από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο) ή κάτι άλλο που να παραπέμπει στο οικολογικό κίνημα.

Πριν από τη συνεδρίαση της Κ.Ε. ο κ. Τσίπρας θα έχει διαβουλεύσεις με τα παραπάνω στελέχη, ώστε το νέο πλήρες όνομα να τυγχάνει της ευρύτατης αποδοχής.

Λύση φαίνεται να βρέθηκε και στο θέμα των “αριστίνδην” συνέδρων – αυτών δηλαδή που δεν θα εκλεγούν από τις τοπικές οργανώσεις αλλά θα μετέχουν στο συνέδριο “εξ΄οφίτσιο”. Η Π.Γ. συμφώνησε να ανέλθουν στους 250-300, σε σύνολο 5.000-6.000 συνέδρων. Η νέα Κεντρική Επιτροπή (που θα αναδεχθεί από το συνέδριο) θα έχει 250 μέλη, με το 1/5 να προέρχεται από τους “συμμάχους”, δηλαδή τα πρόσωπα εκτός ΣΥΡΙΖΑ και εκφράζονται από την Κεντρική Επιτροπη Ανασυγκρότησης.

Περιοδεία… στην Άρτα και στα Γιάννενα

Μετά και τον σημερινό συμβιβασμό, ο στόχος για αποφυγή της εσωστρέφειας με αφορμή (ή αιτία) το συνέδριο του Μαϊου φαίνεται ότι επιτυγχάνεται.

Στην προηγούμενη συνεδρίαση ο κ. Τσίπρας κάλεσε όλα τα στελέχη να συμβάλλουν ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να μπει στα βαθιά νερά της αντιπολίτευσης, με τεκμηριωμένο κριτικό λόγο και προτάσεις.

Ο ίδιος, συνεχίζοντας τις εξορμήσεις του σε ολόκληρη της χώρα, κάνει πράξη τη σχετική λαϊκή ρήση καθώς την Τετάρτη θα περιοδεύσει… στην Άρτα και στα Γιάννενα, όπου θα μιλήσει σε ανοικτές πολιτικές συγκεντρώσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v