Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει ισχυρή χώρα χωρίς ισχυρές εταιρείες

Στόχος της κυβέρνησης είναι η χώρα να επιστρέψει σε επενδυτική βαθμίδα το πρώτο εξάμηνο του 2021 και αυτός θα επιτευχθεί, τόνισε ο πρωθυπουργός. Πιστεύουμε στην παραγωγή πλούτου στον οποίο θα έχουν μερίδιο όλοι. Επίθεση σε Τσίπρα: Επιστρέφετε στην αντιπολίτευση των μαγκαλιών.

Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει ισχυρή χώρα χωρίς ισχυρές εταιρείες

«Εμείς πιστεύουμε στην παραγωγή πλούτου που θα έχουν μερίδιο όλοι. Δεν πιστεύουμε ότι τα προσωρινά επιδόματα είναι λύση», υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην συνεδρίαση της Βουλής για τα εργασιακά και με αφορμή σχετικές ερωτήσεις των Αλέξη Τσίπρα και Δημήτρη Κουτσούμπα. «Δεν μπορεί να υπάρξει ισχυρή χώρα χωρίς ισχυρές επιχειρήσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας ότι «υπογράψαμε προεκλογικά συμφωνία αλήθειας με τον επιχειρηματικό κόσμο την οποία εφαρμόζουμε τώρα».

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε την πολιτική της κυβέρνησης «φιλοεπενδυτική και φιλοεργατική», έκανε λόγο για «ανάπτυξη για όλους» και διεμήνυσε ότι «η ανάπτυξη δεν επιτυγχάνεται ερήμην της αγοράς και δεν ευδοκιμεί χωρίς τους ανθρώπους της εργασίας».

Όσες φορές, είπε ο πρωθυπουργός, «κυβερνήσεις ποδηγέτησαν την οικονομική δραστηριότητα με αναχρονιστικές πολιτικές, χάθηκαν πλούτος και δουλειές», ενώ επανέλαβε ότι την απάντηση στο θέμα της ανεργίας θα δώσει ο ιδιωτικός τομέας. «Κοινωνία και οικονομία ευημερούν όταν επιχειρήσεις ιδρύονται, αναπτύσσονται και έχουν τη δυνατότητα να προσλαμβάνουν ευκολότερα εργαζόμενους», την ίδια ώρα που για το δημόσιο, όπως είπε, δεν θα γίνονται προσλήψεις χωρίς ΑΣΕΠ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για ψέματα και ανακρίβειες του Αλέξη Τσίπρα τις οποίες επιχείρησε να αποδομήσει: «Τι είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ ότι υπάρχει αύξηση ανεργίας. Σύμφωνα με ΕΛΣΤΑΤ η ανεργία υποχώρησε το Νοέμβριο στο 16,5%. Δεύτερη ανακρίβεια: υποκριτικά η αξιωματική αντιπολίτευση λέει ότι υπάρχει ρεκόρ απολύσεων. Η αλήθεια είναι ότι αντί για απολύσεις οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης αυξήθηκαν κατά 65.000. Όπως περισσότερες είναι και οι επιχειρήσεις: 257.000 ήταν το 2018, 265.000το 2019

Τρίτο ψέμα. Διατείνεται η αξιωματική αντιπολίτευση ότι τάχα υποβαθμίστηκε η επιθεώρηση εργασίας και ανθεί η παραβατικότητα. Αλήθεια είναι ότι το 2ο εξάμηνο 2019 έγιναν 1000 περισσότεροι έλεγχοι ενώ ελέγχθηκαν συνολικά 26.000 επιχειρήσεις έναντι 11.000 επί ΣΥΡΙΖΑ στο αντίστοιχο εξάμηνο της κυβέρνησης Τσίπρα.

Τέταρτο ψέμα. Έχουμε φέτος περισσότερους μόνιμους εργαζόμενους. Για πρώτη φορά υπάρχει αύξηση μεριδίου της πλήρους απασχόλησης στην συνολική απασχόλησης

Ψέμα πέμπτο: Επιμένει η αξιωματική αντιπολίτευση ότι δήθεν επί δικής μας θητείας καταστρατηγούνται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Η αλήθεια είναι ότι εξαίρεση προβλέπεται μόνο αν οι ίδιοι οι κοινωνικοί εταίροι αποφασίσουν να σώσουν μια επιχείρηση. Με την σύμφωνη γνώμη εργαζομένων και εργοδοσίας για την σωτηρία μιας εταιρείας μπορεί να ζητηθεί εξαίρεση από την Συλλογική Σύμβαση. Ο κανόνας όμως των Συλλογικών Συμβάσεων ισχύει όπως αποδεικνύεται και από την σύμβαση που υπογράφηκε τον περασμένο Δεκέμβριο για τον τουρισμό.

Έκτο ψέμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η υποτιθέμενη μη επέκταση των συλλογικών συμβάσεων. Λέει ο κ. Τσίπρας τι κάνουμε με τους νέους πτυχιούχους ανέργους που είναι στο πρόγραμμα ΟΑΕΔ. Δεν γνωρίζετε κ. Τσίπρα ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι υπέγραψαν σύμβαση ορισμένου χρόνου. Στην ίδια σύμβαση που βγάλατε εσείς γράφει παράταση ή σύναψη νέας σύμβαση κατά το ίδιο ημερολογιακό έτος είναι παράνομη ή άκυρη;

Εξακολουθείτε να κοροϊδεύετε τους νέους συμπολίτες μας κλείνοντας το μάτι σε συμφέροντα. Εγώ θα κλείνω την πόρτα σε διορισμούς από το παράθυρο», σημείωσε ο πρωθυπουργός. 

Εχουμε γυρίσει σελίδα

Η Ελλάδα, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, «έχει γυρίσει για τα καλά σελίδα και την βελτίωση της οικονομίας την πιστοποιούν όλοι οι δείκτες. Οι αγορές αντιλαμβάνονται την κατάσταση στην οικονομία στη χώρα μας και αποτέλεσμα τούτου είναι ότι δανειζόμαστε για πρώτη φορά με αρνητικό επιτόκιο».

Παράλληλα, κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι ισχυρίζεται πως «όλα όσα λέμε στην Ελλάδα είναι αποτέλεσμα επικοινωνιακής καταιγίδας» και επικαλέστηκε, καταθέτοντας στα πρακτικά «όλα τα θετικά δημοσιεύματα από ξένες εφημερίδες για τα αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας, που βαθμολογείται όλο και πιο θετικά από οίκους αξιολόγησης, απέχοντας μόλις δύο θέσεις από καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας». Υπενθύμισε ότι είχε θέσει στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης «ένα φιλόδοξο στόχο. Ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει σε επενδυτική βαθμίδα το πρώτο εξάμηνο του 2021. Ο στόχος αυτός θα υλοποιηθεί από αυτή την κυβέρνηση», τόνισε.

Η άνοδος των ιδιωτικών καταθέσεων, σημείωσε ο πρωθυπουργός, «δεν καταδεικνύει μόνο την εμπιστοσύνη των πολιτών αλλά ενισχύει τις τράπεζες για να χρηματοδοτήσουν πραγματική οικονομία. Η κτηματαγορά επιστρέφει στην άνθιση. Αυξήθηκαν 25% οι οικοδομικές άδειες το τελευταίο εξάμηνο».

Δήλωσε ταυτόχρονα την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης «να υλοποιήσουμε τολμηρές μεταρρυθμίσεις και να βάλουμε τέρμα στην καθήλωση και μπροστά σε αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ που βαρύνεται πια με κυβερνητική πορεία 4,5 ετών καλλιεργεί το φόβο. Μόνο η καθυστέρηση και η αδράνεια βλάπτουν την οικονομία. Ο στόχος μας ήταν να ξεκολλήσουμε από την αναιμική ανάπτυξη που στηριζόταν στην υπερφορολόγηση και ο μόνος τρόπος είναι η αύξηση παραγωγής, αύξηση απασχόλησης και μείωσης φόρων».

Η δευτερολογία

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην δευτερολογία του, κατά τη συζήτηση για τα εργασιακά.

«Ήταν χρήσιμη η συζήτηση, διότι μας επέτρεψε για ακόμα μια φορά, να διαπιστώσουμε ποιος βρίσκεται στο παρόν και ποιος επιδιώκει επιστροφή στο παρελθόν. Δεν είστε στο ‘εδώ και τώρα’ είστε στο ‘εκεί και τότε’, είστε στο 2014. Επιστρέφετε στην αντιπολίτευση των μαγκαλιών. Μόνο που έχετε κυβερνήσει 4 χρόνια και οι πολίτες σας έχουν χρεώσει τις επιλογές σας και βρίσκεστε στην αντιπολίτευση και πολλά δεν έχετε μάθει και αναγκάζεστε στην αναζήτηση ταυτότητας», τόνισε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα και συνέχισε: «Είστε ξεπερασμένος από τα γεγονότα, αναρωτιέμαι αν μπορείτε να υπάρξετε χωρίς κάποια κρίση, αν έχετε λόγο ύπαρξης σε μια Ελλάδα που επιστρέφει στην κανονικότητα. Φοβάμαι ότι έφυγε η κρίση της χώρας και μείνατε εσείς με τη δική σας την κρίση που προσπαθείτε να εξάγετε. Είστε αξιωματική αντιπολίτευση και αν συνεχίσετε σε αυτή τη γραμμή, την κυβέρνηση θα τη διευκολύνετε, αλλά τη χώρα όχι.

Αναφερόμενος στις τράπεζες, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ: «Ενδιαφέρεστε εσείς που τις διαλύσατε, που μας χρεώσατε 40 δισ. από τα capital controls. Όταν η τρίτη ανακεφαλαίωση ήταν αποκλειστικό, δικό σας έργο. Εκπλήσσομαι με το θράσος σας. Εδώ το κόστος που προκαλέσατε είναι μετρήσιμο και το χρεώνεστε εσείς και οι υπουργοί σας. Όταν μιλάτε για τράπεζες, να είστε πολύ πιο προσεκτικός».

Όταν, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, «έρχεστε και λέτε ενώπιον εθνικό κοινοβουλίου ότι πρόκειται να γίνει έλεγχος στην Τράπεζα Πειραιώς, αλλά κάποιος σφύριξε ότι έρχονται ελεγκτές τι εννοείτε; Δεν προσβάλλετε τους ελεγκτές; Έρχεστε με αυτό το ανεύθυνο τρόπο να κάνετε μια τέτοια αναφορά; Σας κατέθεσα μια σειρά από στοιχεία. Τα νούμερα δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Αυξήθηκαν οι έλεγχοι ΣΕΠΕ. Αυξήθηκαν τα ποσά των βεβαιωμένων προστίμων . Αυξήθηκαν σημαντικά οι έλεγχοι που έκανε ο ΕΦΚΑ. Μου κάνει εντύπωση γιατί από τα στοιχεία φαίνεται το πόσο μειωμένοι ήταν οι έλεγχοι τον Μάρτιο – Απρίλιο – Μάιο. Γιατί άραγε; Πάντως μετά τις εκλογές διπλασιάστηκαν. Μάλλον σύμπτωση θα είναι κ. Τσίπρα».

Υπάρχει μια διαδικασία, σημείωσε ο πρωθυπουργός, «που έχει νομοθετηθεί η οποία ορίζει ότι για να επεκταθεί μια κλαδική σύμβαση, πρέπει να πιστοποιηθεί με κάποιο τρόπο ότι αντιπροσωπεύουν το 50%+1 των εργαζομένων. Και δεύτερον υπάρχει μια διαδικασία -όχι περίπλοκη- όπου πρέπει να τεθεί στο συμβούλιο εργασίας, ώστε να λογοδοτήσει και να αποφανθεί ο υπουργός».

Όσον αφορά τον κατώτατο μισθό υπενθύμισε την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στις 8 Φεβρουαρίου 2015 στην οποία είχε πει ότι «το ίδιο πιστοί θα μείνουμε στην δέσμευσή μας για αύξηση κατώτατου μισθού 751 ευρώ». «Σας αδίκησα, λέγατε ότι η αύξηση θα γίνει σταδιακά μέχρι το 2016. Έχει ενδιαφέρον να συγκρίνουμε τι είπαμε προεκλογικά και τι κάνουμε μετεκλογικά. Μας καταγγείλλατε ότι τάζουμε λαγούς με πετραχήλια. Εμείς κάνουμε απολογισμό του έργου μας συνεχώς γιατί υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας. Σας φαίνεται περίεργο αλλά έχετε 3,5 χρόνια να το συνηθίσετε. Εσείς λέγατε 751 ευρώ μέχρι το 2016. Είδαμε που καταλήξατε. Εγώ το 2018 έλεγα να πάει ο κατώτατος μισθός στα 703 ευρώ Έως το 2022. Θα ήταν εύκολο να έρθω εδώ και να κάνω πλειοδοσία. Να πάρω το σφυρί του κ. Τασούλα και να λέω "πόσο λέει η κυρία Γεννηματά; 7%; Ο Τσίπρας 7,5% και ο Κουτσούμπας 15% Κατοχυρώνεται"».

Απευθυνόμενος, δε, στον Αλέξη Τσίπρα ο πρωθυπουργός τον ρώτησε «γιατί δεν είστε στην αίθουσα όταν μιλά ο Βαρουφάκης; Είπε διάφορα ενδιαφέροντα πράγματα. Μας είπε ο κ. Βαρουφάκης ότι συμφωνήσατε να βγάλετε μεγάλα πλεονάσματα για να πάρετε τα εργασιακά. Αλήθεια; Ετσι προέκυψαν τα μεγάλα πλεονάσματα; Ισως τελικά αυτή η συζήτηση για το αμαρτωλό εξάμηνο του 2015 να πρέπει να γίνει για να σας έχουμε και τους δύο στην αίθουσα και να μάθουμε τι έγινε τότε. Μιας και αύριο ετοιμάζετε κείμενο απολογισμού για το τι δεν κάνατε καλά τα 4 χρόνια προτείνω κατ' αντιπαράσταση εξέταση Τσίπρα - Βαρουφάκη για να μάθουμε τι έγινε το εξάμηνο του 2015».

Η τριτολογία

Κατά την τριτολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε εκ νέου στον Αλέξη Τσίπρα σημειώνοντας πως «μιλάτε για μια ηθική υπεροχή απέναντι στην κεντροδεξιά γιατί λέτε πως μόνο εσείς κάνετε αυτοκριτική. Εμείς έχουμε μια άλλη παράδοση όταν πολιτικός αρχηγός χάνει εκλογές παραιτείται».

Παράλληλα αναφέρθηκε στο θέμα με τις συντάξεις των Βορειοηπειρωτών. «Πράγματι υπάρχει μια αδικία που έχει να κάνει με το γεγονός ότι όσοι ήρθαν από την Αλβανία μέλη της ελληνικής μειονότητα και στοιχειοθέτησαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα δεν είχαν τον τρόπο να το βεβαιώσουν» είπε και προσέθεσε «θα λάβουν τις συντάξεις τους θέλω να ελπίζω με τη σύμφωνη γνώμη του συνόλου της ελληνικής αντιπροσωπείας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v