Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη οδηγεί την οικονομία σε στασιμότητα

Ζητείται «επανασχεδιασμός πολιτικής πριν να είναι αργά». Ο παράγοντας «χαμηλή καταναλωτική δαπάνη» στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνει τις δυσμενείς προ-εορταστικές προβλέψεις από την πτώση του τζίρου.

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη οδηγεί την οικονομία σε στασιμότητα

Αν η ελληνική οικονομία παρουσίασε τόσο κακή εικόνα το τελευταίο τρίμηνο του 2019, χωρίς κορωνοϊό και προσφυγική έξαρση, ο φόβος για το τι θα συμβεί στο εξής είναι δικαιολογημένος και καθιστά επιτακτική την ανάγκη να αλλάξει «ρότα» η κυβέρνηση.

Αυτή είναι η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως εκφράσθηκε από παρεμβάσεις αρμοδίων στελεχών της χθες, όταν έγιναν γνωστά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το τέταρτο τρίμηνο του 2019: η κακή επίδοση της οικονομίας αποτυπώθηκε σε ανάπτυξη 1%, «κλειδώνοντας» τη συνολική ανάπτυξη για την περσινή χρονιά στο 1,9% του ΑΕΠ. Κι αυτό, έναντι στόχου για 2% και προβλέψεων για 2,2,% από την Κομισιόν.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθυμίζει (και επισημαίνει) ότι ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν 2,8% στο δεύτερο τρίμηνο του 2019, όταν δηλαδή η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «παρέδωσε» τα ηνία στη ΝΔ.

Δεδομένου ότι, όπως σημείωσε το Euro2day.gr χθες, στην κακή επίδοση του τελευταίου τριμήνου του 2019 οδήγησαν κυρίως οι εξαγωγές και η χαμηλή καταναλωτική δαπάνη, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι «δυστυχώς δικαιώθηκε» η πρόβλεψη για την αρνητική επίδοση που θα είχε στην οικονομία το ιδιαίτερα μικρό (σε σχέση με τις προηγούμενες προ-Χριστουγεννιάτικες περιόδους) κοινωνικό μέρισμα, όπως αποτυπώθηκε στη μεγάλη πτώση του τζίρου στην εορταστική περίοδο.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ με την πολιτική της οδηγεί την οικονομία σε στασιμότητα. Μετά τη δεκαετή κρίση, η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλες περιπέτειες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του κόμματος Αλέξης Χαρίτσης. Ενώ ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης κάλεσε ευθέως την κυβέρνηση σε αλλαγή πολιτικής για να ανακοπεί η αρνητική πορεία της οικονομίας. «Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την οικονομία, που μόλις δημοσιεύθηκαν για το 4ο τρίμηνο του 2019, επιβάλλουν τον επανασχεδιασμό της κυβερνητικής πολιτικής», δήλωσε από το βήμα της Βουλής.  Και πρόσθεσε: Με βάση αυτά τα στοιχεία το 2019 κλείνει με ρυθμό ανάπτυξης 1,9%. Υπενθυμίζω ότι το β' τρίμηνο παραδώσαμε την οικονομία να «τρέχει» με ρυθμό ανάπτυξης 2,8%.

Αυτή η εξέλιξη συνέβη πριν από τις επιπτώσεις του κορονοϊού, που είναι ακόμα απροσδιόριστες. Επομένως, η ανάγκη ενός συνολικού επανασχεδιασμού της πολιτικής, στο μέτρο που μπορεί να το κάνει αυτή η κυβέρνηση, προκύπτει ως μία αδήριτη ανάγκη».

«Αν ήμουν χαιρέκακος…»

Με άκρως ειρωνικό τρόπο υποδέχθηκε τα στοιχεία ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Μάλλον μου είπαν ψέματα γιατί άκουσα ότι η ανάπτυξη είναι στο 1% το τέταρτο τρίμηνο ενώ η Ν.Δ. παρέλαβε 2,8%», τόνισε και συνέχισε: «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι η Ν.Δ. δεν έχει απογειώσει την ανάπτυξη όπως υποσχόταν. Ένας πιο δύσπιστος από εμένα θα έλεγε ότι δεν είμαστε ακριβώς στη σωστή πορεία για επίτευξη του στόχου 4% ανάπτυξη. Αν ήμουν χαιρέκακος άνθρωπος θα έλεγα ότι «χάθηκε η αναπτυξιακή δυναμική που η χώρα είχε αποκτήσει», όπως έγραφε ο κ. Σταϊκούρας όταν είχαμε ανάπτυξη 1,7%. Ή ότι η χώρα έχει αναιμική ανάπτυξη, όπως έγραφε όταν είχαμε 2.8%. Ή ότι «τα στοιχεία και οι εκτιμήσεις επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση είναι ανίκανη να επιτύχει ισχυρή και διατηρήσιμη ανάπτυξη», όπως έγραφε πέρυσι τέτοια εποχή με σχεδόν διπλάσια ανάπτυξη. Επειδή δεν είμαι τέτοιος άνθρωπος περιμένω εναγωνίως την ανακοίνωση του κ. Σταϊκούρα που θα βάζει τα πράγματα σε τάξη».

Η ΝΔ δυστυχώς τα κατάφερε

Πιο επιθετική ήταν η τοποθέτηση του νυν τομεάρχη Οικονομίας Νίκου Παππά. «Η ΝΔ, δυστυχώς, τα κατάφερε. Πάγωσε τα μεγάλα έργα, έκοψε το κοινωνικό μέρισμα από τρία εκατομμύρια συμπολίτες μας, δεν αξιοποίησε κομμάτι από το «μαξιλάρι» για να διαμορφώσει δημοσιονομικό χώρο και η χώρα πέρασε στην ύφεση», ανέφερε.

Ζήτησε από την κυβέρνηση δε, να αλλάξει αμέσως «ρότα». Δηλαδή: Να προχωρήσει τα μεγάλα έργα σύμφωνα με το δικό μας σχεδιασμό και να αξιοποιήσει μέρος του «μαξιλαριού» για να διαμορφωθεί χώρος για φοροελαφρύνσεις και δαπάνες, οι οποίες θα βοηθήσουν την οικονομία».

«Η απάτη των αρίστων» και στην Οικονομία

Σε ιδιαίτερα σκληρό ύφος κινήθηκε η κοινή δήλωση του κ. Παππά και του αναπληρωτή τομεάρχη Οικονομίας Γιώργου Τσίπρα, καθώς η πορεία της ανάπτυξης εντάσσεται στην εκτίμηση περί «της απάτης των αρίστων» της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη.

Όπως τονίζουν:

«Τα σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αποτυπώνουν με τον πιο εμφατικό τρόπο την απάτη των «αρίστων» της Νέας Δημοκρατίας και στην οικονομία.

* 0,7% η μείωση του ΑΕΠ στο τελευταίο τρίμηνο του 2019 σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο, στο πιο αρνητικό τρίμηνο από το 2015.

* 1,6% o ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ το β' εξάμηνο του 2019 επί Μητσοτάκη από 2,2% το α' εξάμηνο του έτους επί Τσίπρα (η καλύτερη επίδοση από το 2007).

* 0,09% ο ρυθμός αύξησης των επενδύσεων το εξάμηνο της ΝΔ (όλα κι όλα 10 εκατ. ευρώ) από 10,2% το εξάμηνο του ΣΥΡΙΖΑ το ίδιος έτος.

Οι προεκλογικές υποσχέσεις Μητσοτάκη για 4% ανάπτυξη δεν διαψεύδονται απλά. Στην υλοποίησή τους οδήγησαν σε ύφεση στο τελευταίο τρίμηνο του 2019. Επί οκτώ μήνες, ο κ. Μητσοτάκης, οι οικονομικοί του υπουργοί και τα φερέφωνά τους στα ΜΜΕ διατυμπάνιζαν ότι και μόνον με τον ερχομό της ΝΔ θα φύσαγε αναπτυξιακός άνεμος. Μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ και οι πιο σοβαροί αναλυτές διαπίστωναν ότι τα πραγματικά στοιχεία δεν συμβαδίζουν με τις υποσχέσεις και την εμπιστοσύνη που καλλιεργήθηκε. Και βέβαια, τι κρίμα για τη ΝΔ, δεν φταίει ο κορωνοϊός για την ύφεση γιατί πολύ απλά δεν υπήρχε επιδημία το 2019.

Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Η ΝΔ είναι ανίκανη και επικίνδυνη».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v