Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο ΣΥΡΙΖΑ «βάζει πλάτη» αλλά… «το ταγκό θέλει δύο» 

Τι σηματοδοτεί η ανακοίνωση του κόμματος («οι Έλληνες είναι ενωμένοι») και η δήλωση Τσίπρα για «πατριωτική ευθύνη». Έντονη ανησυχία για τις κινήσεις Ερντογάν στο εν εξελίξει «παζάρι» με την ΕΕ. «Βήμα προς τον ορθολογισμό» οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη. Νέα συνάντηση Κικίλια-Πολάκη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ «βάζει πλάτη» αλλά… «το ταγκό θέλει δύο»

Η μεγάλη ανησυχία που επικρατεί (και) στην αξιωματική αντιπολίτευση για τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας αποτυπώθηκαν σε δύο κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ που προκάλεσαν ερωτήματα και προβληματισμό. 

- Αρχικά, εκδόθηκε μία λιτή ανακοίνωση του κόμματος, όπου, μετά την αναφορά στις χθεσινές προκλήσεις με την τουρκική ακταιωρό στην Κω και με την υπερπτήση τουρκικού μαχητικού πάνω από τον Έβρο, η κατάληξη ήταν: «Να γνωρίζει η τουρκική ηγεσία ότι οι Έλληνες είναι ενωμένοι απέναντι σε οποιαδήποτε παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας».

- Λίγη ώρα αργότερα, ο Αλέξης Τσίπρας προέβη σε αναλυτική δήλωση, με την οποία στηλίτευσε την τακτική που ακολουθεί ο Ταγίπ Ερντογάν τις τελευταίες ώρες. 

«Μιλά παντού για τη χώρα μας με λόγια ακραία. Μας συγκρίνει με τους ναζί και προσπαθεί να δημιουργήσει την εικόνα μίας χώρας-εγκληματία, που δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο.

Δεν ξέρω αν το κάνει για να προετοιμάσει την κοινή γνώμη της χώρας του για επιθετικές πράξεις έναντι της Ελλάδας ή απλά παζαρεύει κάτι παραπάνω από την ευρωπαϊκή ηγεσία», τόνισε μεταξύ άλλων. 

Αλλά και σ' αυτή τη δήλωση, η κατάληξη ήταν στο ίδιο πνεύμα με την παραπάνω: «Όποια λάθη και αν έχει κάνει η σημερινή κυβέρνηση στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, η στάση της Τουρκίας και του Ερντογάν περιγράφεται με μια μόνο λέξη: Θράσος.

Και απέναντι στο θράσος, η χώρα οφείλει να απαντήσει συντεταγμένα και αποφασιστικά. Χωρίς εθνικιστικές κορώνες και σπασμωδικές κινήσεις, αλλά με πατριωτική ευθύνη.

Καμία πρόκληση δεν θα πετύχει τον στόχο της, καμία παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δεν θα πρέπει να μένει αναπάντητη».

Σύμφωνα με πηγές, στο επιτελείο του κ. Τσίπρα ανησυχούν έντονα για επικίνδυνη κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, ενόψει και της Συνόδου ΕΕ-Ερντογάν για το προσφυγικό στην Κωνσταντινούπολη, στην οποία δεν έχει κληθεί (ακόμα) η Ελλάδα.

Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Τσίπρας συγκάλεσε για σήμερα το μεσημέρι το Πολιτικό Συμβούλιο της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, με κεντρικό θέμα τις εξελίξεις περί τα ελληνοτουρκικά -και, βεβαίως, την κρίση που αντιμετωπίζει (και) η χώρα λόγω κορωνοϊού.

«Το ταγκό της συνεννόησης θέλει δύο» 

Κατά τις εκτιμήσεις, ο Ταγίπ Ερντογάν πιέζει σφόδρα ώστε να «κλείσει» υπέρ του την επιχείρηση στην Ιντλίμπ και σ' αυτή την προσπάθεια, ουδείς αποκλείει να εκτινάξει στα ύψη τις προκλήσεις σε Αιγαίο και Έβρο -«ακόμα και με θερμό επεισόδιο». 

Τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και κορυφαία στελέχη του κόμματος διατηρούν επαφές με ευρωπαϊκούς «κρίκους» και συνομιλούν ατύπως, λαμβάνοντας πληροφόρηση «από πρώτο χέρι» για τις εξελίξεις. 

Για τον λόγο αυτό δεν ήταν τυχαία η χθεσινή, διπλή, παρέμβαση, κόμματος και Τσίπρα, ούτε η αντιπολίτευση ήπιων τόνων στα εθνικά που τηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ απ' όταν ξέσπασαν τα γεγονότα στον Έβρο. 

Κατά τις ίδιες πηγές δε, η «χλιαρή» απάντηση στον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Πέτσα, για τη δήλωσή του «ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί ως Δούρειος Ίππος του Ερντογάν», ήταν συνειδητή επιλογή «σ' αυτή τη συγκυρία», που απαιτεί αυτοσυγκράτηση. 

Επειδή όμως, όπως λένε, «το ταγκό θέλει δύο»,  περιμένουν να σταθεί ο κ. Μητσοτάκης στο ύψος των περιστάσεων, βάζοντας απαγορευτικό σε ανάλογες επιθέσεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. (σ.σ. «είναι προφανές ότι ο κ. Πέτσας, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, δεν έκανε την παραπάνω δήλωση ερήμην του πρωθυπουργού», σημειώνουν).

«Βάζουμε πλάτη και για τον κορωνοϊό»

Με αφορμή το διάγγελμα του κ. Μητσοτάκη για τις επιπτώσεις από τον κορωνοϊό, η Κουμουνδούρου δεν απέφυγε να τείνει πάλι χείρα συνεννόησης: «Συνιστά αναμφίβολα βήμα προς τον ορθολογισμό το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης "άδειασε" σήμερα τους ακραίους του κόμματός του, που όλες τις προηγούμενες μέρες χαρακτήριζαν "άπιστους" τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ή παρακινούσαν τους πιστούς να μεταλάβουν άφοβα», επισημάνθηκε στην ανακοίνωση του κόμματος.

Στο θέμα αυτό, πάντως, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιμείνει σθεναρά στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στο οποίο προστρέχουν ακόμα και οπαδοί της ιδιωτικής Υγείας, λόγω των υψηλών νοσηλείων και του πανάκριβου τεστ (300 ευρώ) για τον ιό. 

Τα αρμόδια στελέχη του κόμματος υπενθυμίζουν ότι το ΕΣΥ «γονάτισε» από τις απολύσεις και τις μνημονιακές περικοπές (κυρίως του 2012-2013), ενώ η δική τους κυβέρνηση προχώρησε σε προσλήψεις ή παρατάσεις συμβάσεων  επαγγελματιών Υγείας, δρομολογώντας γενναίο αριθμό για τη διετία 2019-2020, με αφορμή την επαναφορά της αναλογίας 1:1 στις αποχωρήσεις-προσλήψεις. 

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε μετά την έξοδο από το μνημόνιο, για το 2019 είχαν αποφασισθεί 2.500 προσλήψεις (1.000 ιατροί-1.500 λοιπό προσωπικό) και άλλες τόσες για το 2020, με την ίδια αναλογία. 

«Μετά τις εκλογές πάγωσαν όλα, αλλά οι αυξημένες ανάγκες λόγω κορωνοϊού αναδεικνύουν το πρόβλημα», τονίζουν, δίνοντας έμφαση στις κλειστές ΜΕΘ ελλείψει προσωπικού. 

Κατά τις πληροφορίες δε, χθες ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης είχε και νέα συνάντηση με τον υπουργό Βασίλη Κικίλια, προκειμένου να προτείνει τρόπους αξιοποίησης κλινών και λοιπών μονάδων, ώστε να αυξηθούν κατά 300 οι κλίνες στις ΜΕΘ, αρκεί να βρεθεί ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ, δια του τομεάρχη Υγείας Ανδρέα Ξανθού, χαρακτήρισε «θετική» την ανακοίνωση της κυβέρνησης για 2.000 προσλήψεις συμβασιούχων νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού σε νοσοκομεία-Κέντρα Υγείας-ΕΚΑΒ με διετή διάρκεια και όχι 4μηνη, όπως είχε αρχικά δηλωθεί. 

Χαρακτήρισε ωστόσο «αρνητικό» το γεγονός ότι το Υπουργείο Υγείας δεν έχει ακόμα προκηρύξει τις 1.500 μόνιμες θέσεις νοσηλευτών-λοιπού προσωπικού που είχαν πάρει έγκριση από το ΓΛΚ πριν τις εκλογές και αφορούσαν το 2019.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v