Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Εκτακτη ενίσχυση στους οικονομικά αδύναμους για τα μέτρα-ντόμινο

Ερώτηση στην κυβέρνηση για άμεση ανακούφιση με επιδότηση στις επιχειρήσεις που αναστέλλουν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους. "Υπερεπείγουσα" η κατάσταση για τους εργαζόμενους, τονίζει η Ε. Αχτσιόγλου.

ΣΥΡΙΖΑ: Εκτακτη ενίσχυση στους οικονομικά αδύναμους για τα μέτρα-ντόμινο

Έκτακτη ενίσχυση στους οικονομικά αδύναμους προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες ανάγκες της πρωτοφανούς καραντίνας στην οποία έχει τεθεί λόγω κορωνοϊού (και) η χώρα, θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά τις πληροφορίες, το αίτημα θα υποβληθεί στο υπουργείο Οικονομικών με τη μορφή ερώτησης στη Βουλή την οποία θα καταθέσουν από κοινού ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Έφη Αχτσιόγλου. 

Κι αυτό διότι μεγάλος αριθμός οικονομικά αδύναμων πολιτών αδυνατούν να προχωρήσουν στις απαραίτητες προμήθειες που απαιτεί το “κλείσιμο στο σπίτι”, χωρίς ακόμα να είναι σαφές ποιές υποχρεώσεις προς Δημόσιο και τράπεζες θα ανασταλλούν. 

Στην (απευκταία) περίπτωση δε, που απαιτηθεί “μοντέλο Ιταλίας” (σ.σ. γενικό shutdown), η κατάσταση αυτών των πολιτών θα χειροτερέψει ακόμα περισσότερο, πόσο μάλλον σε περιπτώσεις χαμηλά αμοιβόμενων εργαζομένων που θα βρεθούν είτε με περικοπή είτε με απώλεια του μισθού τους για μεγάλο χρονικό διάστημα. 

“Στον αέρα” οι εργαζόμενοι 

Όσον αφορά στα εργασιακά προβλήματα που προκαλεί η αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων ή εργασία από το σπίτι ή άλλες έκτακτες καταστάσεις που προκαλεί η νόσος, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φτάνουν καθημερινά ερωτήματα και αιτήματα, για τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ κωδικοποιεί τις απαντήσεις.

Όπως:

--- Πώς και από πού θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι των οποίων οι επιχειρήσεις αναστέλλουν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους; 

Ούτε οι επιχειρήσεις μπορούν να σηκώσουν μόνες τους όλο το βάρος (αφού θα πέσει κατακόρυφα ο τζίρος τους) ούτε οι εργαζόμενοι να βρεθούν οικονομικά “στον αέρα”. 

Η επιδότηση συνεπώς από το κράτος κρίνεται αναγκαία.

--- Τι θα γίνει με τις άδειες εάν εκδηλωθεί νόσος στην οικογένεια; Εν προκειμένω, ο ασθενής θα λάβει αναρωτική άδεια αλλά ο/η σύζυγος ή οι γονείς θα χρεωθούν την κανονική τους, παρότι θα έχουν τεθεί σε υποχρεωτική καραντίνα; 

--- Τι θα γίνει με όσους επρόκειτο να ξεκινήσουν εποχιακή εργασία σε τουριστικές επιχειρήσεις, δεδομένου ότι η σεζόν πάει τουλάχιστον έναν μήνα πίσω; 

Εν προκειμένω, ένα από τα ζητήματα που χρήζουν απαντήσεων αφορά τον αριθμό των ενσήμων που συγκεντρώνουν κάθε σεζόν προκειμένου να διεκδικήσουν, στη συνέχεια, επίδομα ανεργίας, μέχρι να ξαναβρούν δουλειά. Η έκτακτη μείωση αυτού του αριθμού (λόγω εκτάκτων συνθηκών) κρίνεται αναγκαία. 

--- Εάν η αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων διαρκέσει επί ένα-ενάμισι μήνα (σ.σ. κάτι που θεωρείται εξαιρετικά πιθανό) οι εργαζόμενοι θα έχουν χάσει την μισή περίπου άδεια που δικαιούνται ετησίως, αφού ανά τέσσερις δικαιολογημένες ημέρες χρεώνονται οι ίδιοι την πέμπτη.

Οι πέντε άμεσες προτάσεις 

Για όλα τα παραπάνω (και άλλα που ανακύπτουν όσο προχωρούν τα έκτακτα μέτρα) ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για «αόριστες αναφορές» του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, χωρίς να έχει παρουσιαστεί κάποια συγκεκριμένη δέσμευση.

Πλην της υπουργικής ανακοίνωσης για αναστολή της υποχρεωτικής δήλωσης των ωραρίων (υπερωριών) και του ελέγχου τους, όπως τόνισε προ ημερών η κ.Αχτσιόγλου. Με σημερινή της παρέμβαση, η πρώην υπουργός Εργασίας επισημαίνει τα προβλήματα και καταθέτει πέντε προτάσεις για άμεσες λύσεις.

Όπως επισημαίνει:

“Χθες η κυβέρνηση ανακοίνωσε μια νέα δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού που συνιστά παγκόσμια απειλή  για τη δημόσια υγεία. Για ακόμη μια φορά στη δέσμη αυτη δεν υπάρχει κανένα μέτρο για τους εργαζόμενους. Η κατάσταση πλέον είναι υπερεπείγουσα. Οι επιχειρήσεις  που κλείνουν με εντολή της κυβέρνησης αφήνουν τους εργαζόμενους στον αέρα χωρίς καμια δέσμευση για τους μισθούς τους ενώ σε άλλες περιπτώσεις οι εργαζόμενοι εξαναγκάζονται σε άδειες άνευ αποδοχών ή ακόμη και απολύονται . Όπως έχουμε προτείνει εδώ και μέρες χρειάζεται άμεσα η λήψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων, με σαφείς οδηγίες και οικονομική στήριξη. 

Χρειάζεται σαφής ρύθμιση:

  • Ότι οι μισθοί καταβάλλονται σε κάθε περίπτωση, 
  • Ότι δεν συμψηφίζονται οι μέρες μη εργασίας με την ετήσια άδεια του εργαζόμενου.
  • Που θα εξασφαλίζει την οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων για να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας, 
  • επιδότησης των εισφορών των εργαζομένων,  
  • κάλυψης  των εποχιακά εργαζομένων. 

Καλούμε άμεσα την κυβέρνηση να υιοθετήσει τα μέτρα για να προστατεύσει τους δεκάδες χιλιάδες των εργαζομένων που αγωνιούν”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v