Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι θα προτείνει ο Α. Τσίπρας στον πρωθυπουργό για την κρίση

«Δεν υπάρχει χρόνος», με διακομματική ευθύνη να γίνουν αμέσως 4.000 προσλήψεις (όχι συμβάσεις) στη δημόσια Υγεία. Ανάληψη του μισθολογικού κόστους από το Δημόσιο για τις «κλειστές» επιχειρήσεις, έκτακτο επίδομα στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Τι θα προτείνει ο Α. Τσίπρας στον πρωθυπουργό για την κρίση

Δεν υπάρχει χρόνος για την αντιμετώπιση των πρώτων, σοβαρών επιπτώσεων που προκαλεί (και) στη χώρα μας ο κορωνοϊός, συνεπώς έφτασε η ώρα των αποφάσεων.

Με βάση αυτή την εκτίμηση, αλλά και τις ενδείξεις για μεγάλη χρονική διάρκεια των περιορισμών (σ.σ. έστω και των σημερινών, χωρίς καταφυγή σε γενική καραντίνα α λα Ιταλία), το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσίασε χθες πακέτο άμεσων μέτρων για τη δημόσια υγεία και την οικονομία.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, αυτό το πακέτο ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας να καταθέσει στον πρωθυπουργό, ως μία ακόμα απόδειξη της στάσης «βάζουμε πλάτη στα μεγάλα προβλήματα».

Η επικοινωνία των δύο ανδρών θα γίνει το απόγευμα μέσω βιντεοκλήσης, σε μία προσπάθεια να στηρίξουν και οι δύο την καμπάνια «μένουμε σπίτι», παρότι η αρχική σκέψη ήταν να συναντηθούν στο πρωθυπουργικό γραφείο στη Βουλή. 

Τώρα και εκτός ΑΣΕΠ 4.000 προσλήψεις στην Υγεία 

Στο σκέλος της στήριξης της δημόσιας υγείας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ζητήσει από τον κ. Μητσοτάκη να προχωρήσει η κυβέρνηση άμεσα στην πρόσληψη 4.000 επαγγελματιών υγείας, εγκαταλείποντας τη λογική των συμβάσεων χρόνου, οι οποίες, όπως φαίνεται πλέον, δεν βρίσκουν ανταπόκριση.

Δεδομένου ότι οι προσλήψεις πρέπει να γίνουν εκτός ΑΣΕΠ, ελλείψει χρόνου, ο κ. Τσίπρας θα επιμείνει στη σύσταση διακομματικής επιτροπής που θα «τρέξει» τη διαδικασία, έτσι ώστε στις αρχές της επόμενης εβδομάδας «οι νέοι προσληφθέντες να είναι στις θέσεις τους». 

Κατά την πρόταση αυτή, μπορούν να αξιοποιηθούν οι προκηρύξεις που είχε ετοιμάσει η προηγούμενη κυβέρνηση για 4.000 προσλήψεις στη δημόσια υγεία τη διετία 2019-2020, οι οποίες ωστόσο έμειναν στα χαρτιά μετά τις εκλογές. 

Τα αρμόδια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζουν με ανησυχία τη γεωμετρική αύξηση των κρουσμάτων και με βάση την εκτίμηση των επιστημόνων ότι η έξαρση θα σημειωθεί σε 4-5 εβδομάδες, τονίζουν ότι «δεν υπάρχει ούτε μία ημέρα για χάσιμο και για μικροπολιτικές διενέξεις». 

Tα αιτήματα προς το Eurogroup

Το βάρος ωστόσο στην αποψινή συνομιλία με τον πρωθυπουργό, ο κ. Τσίπρας θα το ρίξει στην αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων: «Οχι όταν τελειώσει η κρίση αλλά τώρα, ακριβώς λόγω της μεγάλης διάρκειας που αναμένεται να έχει», κατά τα αρμόδια στελέχη του.

Η έμφαση δίνεται στις επιχειρήσεις που αρχίζουν ήδη να πιέζονται αισθητά, είτε από την αναστολή της λειτουργίας τους είτε με την κατακόρυφη πτώση του τζίρου, καθώς και στους εργαζόμενους που κινδυνεύουν να απολυθούν, να μείνουν απλήρωτοι ή να υποαμειφθούν. 

Με αφορμή το σημερινό Eurogroup, ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε ήδη στην κυβέρνηση να ζητήσει από τους θεσμούς μια σειρά μέτρων, με κυριότερα τα εξής: 

  • Όλες ανεξαιρέτως οι δαπάνες για τον κορωνοϊό να μη μετράνε στους στόχους του προγράμματος. Αυτό δεν είναι πρωτοφανές, υπάρχουν και άλλες δαπάνες που εξαιρούνται του στόχου. Με πολύ μετριοπαθείς υπολογισμούς, ένα κονδύλι τουλάχιστον 1% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 2 δισ., θα χρειαστεί, σε περίπτωση που η κρίση τελειώσει σχετικά σύντομα.
  • Ο στόχος του πλεονάσματος -μετά και την εξαίρεση όλων των δαπανών για τον κορωνοϊό-  να μειωθεί από φέτος στο 2%. Στην περίπτωση που η κρίση διαρκέσει καιρό, ο στόχος αυτός θα πρέπει να μειωθεί ακόμα περισσότερο.
  • Άμεση λήψη μέτρων οικονομικής ενίσχυσης από την ΕΕ. Για να είναι μεγαλύτερη η ενίσχυση αυτή, είναι αναγκαία η τροποποίηση του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης (EUSF), ώστε να καλύπτει και πανδημίες, καθώς και η αύξηση των πόρων του ταμείου.  

Πλήρης κάλυψη των «κλειστών» επιχειρήσεων 

Κατά την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία θα παρουσιάσει ο κ. Τσίπρας στον πρωθυπουργό, τα ποσά που θα εξοικονομηθούν από αυτές τις τρεις παρεμβάσεις πρέπει να κατευθυνθούν, πέραν της ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας, για:

- Κάλυψη από το δημόσιο του συνόλου του μισθολογικού κόστους για τις κλειστές επιχειρήσεις. Οι μισθοί των εργαζομένων πρέπει να καταβληθούν στο ακέραιο και να μην υπάρξουν απολύσεις. Για να συμβεί αυτό, πρέπει οι επιχειρήσεις να καλυφθούν πλήρως για όσο διάστημα τα έσοδά τους θα είναι αναγκαστικά μηδενικά ενώ τα πάγια έξοδα θα συνεχίσουν να υπάρχουν.

- Καταβολή έκτακτου επιδόματος στα χαμηλά εισοδήματα για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών.

-Ενίσχυση του ΟΑΕΔ ώστε να διευρυνθούν τα κριτήρια του επιδόματος ανεργίας και να καλυφθούν άμεσα οι εποχικά εργαζόμενοι.

- Παροχή έκτακτου επιδόματος σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες. 

- Παροχή voucher για υπηρεσίες φύλαξης παιδιών (babysitting) για όσους γονείς η εργασία τους είναι τέτοια που δεν μπορούν να παραμείνουν στο σπίτι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v