Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαρουφάκης: Καλώ τον κ. Σταϊκούρα να ηχογραφήσει το σημερινό Eurogroup!

Πώς συνέδεσε την κίνησή του να παρουσιάσει τώρα το ηχητικό αρχείο του 2015, με τις κρίσιμες συζητήσεις που γίνονται στο Eurogroup λόγω κορωνοϊού. Καλεί την κυβέρνηση να πάρει μέτρα ενίσχυσης 3,6 δισ. ευρώ με μονομερή απόφαση.

Βαρουφάκης: Καλώ τον κ. Σταϊκούρα να ηχογραφήσει το σημερινό Eurogroup!

Η δημοσιοποίηση των συζητήσεων στο Eurogroup το πρώτο εξάμηνο του 2015 αποκτά νέες διαστάσεις καθώς σήμερα η χώρα θα διαπραγματευτεί στο ίδιο «όργανο» μέτρα ενίσχυσης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον κορωνοϊό. Αυτή τη σύνδεση -μεταξύ άλλων- έκανε ο Γιάνης Βαρουφάκης σε σημερινή συνέντευξη Τύπου (η οποία, λόγω των μέτρων πρόληψης, έγινε μέσω Διαδικτύου με γραπτές ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους), εξηγώντας γιατί επέμεινε να «σηκώσει» το θέμα παρά την αρνητική συγκυρία που προκαλεί η πανδημία.

Για να γίνει ακόμα περισσότερο αντιληπτή η σύνδεση, ο πρόεδρος του ΜέΡΑ25 κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να ηχογραφήσει και ο ίδιος τη συζήτηση στο σημερινό Eurogroup, που έχει ως αντικείμενο τα μέτρα διευκόλυνσης (και) της ελληνικής οικονομίας από την κρίση που προκαλεί η πανδημία. «Στέλνω μήνυμα στον κ. Σταϊκούρα: αφού καλείστε να διαπραγματευθείτε μείωση των πλεονασμάτων, έχετε υποχρέωση να ηχογραφήσετε τη συζήτηση, για να μάθει ο ελληνικός λαός τι έγινε», είπε χαρακτηριστικά.

Για τη δημοσιοποίηση των συζητήσεων στο Eurogoup το καυτό εξάμηνο του 2015, ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε το γνωστό επιχείρημα: συμβάλλει στην προσπάθεια εκδημοκρατικού της λειτουργίας του καθώς η απουσία πρακτικών στις συνεδριάσεις του επιτρέπει αφενός να μην είναι δεσμευτικές οι όποιες συμφωνίες («συμφώνησαν στην αντικατάσταση του μνημονίου από γραπτό κατάλογο μεταρρυθμίσεων και σε τέσσερις ημέρες το πήραν πίσω») και, αφετέρου, να μη μαθαίνουν οι πολίτες τι συζητήθηκε και ποια στάση κράτησαν οι μετέχοντες. 

Είπε επίσης ότι με αυτό τον τρόπο αποκαλύπτονται τα ψέματα, φέρνοντας ως παράδειγμα τις διαρροές στον διεθνή Τύπο για τις επικρίσεις και τους χαρακτηρισμούς που δέχτηκε στη συνεδρίαση στη Ρίγα της Λετονίας, οι οποίες «όπως θα καταλάβετε από το ηχητικό, δεν έγιναν ποτέ».

Όσο για το ερώτημα εάν είναι παράνομη η ηχογράφηση, απάντησε αρνητικά: «Ήξεραν ότι ηχογραφούσα διότι τους το είχα πει. Το είχα δηλώσει στους New York Times, το είχε αναφέρει ο ίδιος ο Σόιμπλε σε μία συνεδρίαση». Αντιθέτως, επανέλαβε ότι το Eurogroup είναι αυτό που παρανομεί, επειδή δεν τηρεί πρακτικά των συζητήσεων.

Η δημοσιοποίηση του ηχητικού αρχείου γίνεται μέσω του ηλεκτρονικού λογαριασμού www.euroleaks.mera25.gr.

Μέτρα 3,6 δισ. ευρώ για τον κορωνοϊό ανεξαρτήτως Eurogroup

Αναφορικά με την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον κορωνοϊό, ο κ. Βαρουφάκης κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει αμέσως μέτρα ενίσχυσης ύψους 3,6 δισ. ευρώ και, μάλιστα, να κινηθεί μονομερώς, χωρίς να περιμένει να πάρει έγκριση από το Eurogroup. «Το 2020 θα ήταν έτσι κι αλλιώς χρονιά ύφεσης, ο κορωνοϊός μετέτρεψε την κρίση σε κατάρρευση», είπε χαρακτηριστικά.

Τα «7+1» μέτρα άμεσης εφαρμογής που παρουσίασε, είναι τα κάτωθι:

1. Κατάργηση της προπληρωμής φόρου για το 95% των επιχειρήσεων (προσωπικές επιχειρήσεις & επιχειρήσεις με κέρδη μικρότερα των €120,000 ετησίως). Δημοσιονομικό κόστος = €510 εκατ.

2. Έκπτωση 50% του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και των παραμεθόριων περιοχών (με εξαίρεση τα νησιά μεγάλων αντικειμενικών αξιών, π.χ. Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο). Δημοσιονομικό κόστος = €300 εκατ.

3. Άμεση πρόσληψη 7.000 γιατρών & νοσοκόμων στο ΕΣΥ (€220 εκατ.), προμήθεια ιατροφαρμακευτικού υλικού (€100 εκατ.), δομικές υποδομές υγείας (€200 εκατ.). Δημοσιονομικό κόστος = €520 εκατ.

4. Μέτρα για τη μείωση χρήσης μετρητών στις συναλλαγές (τα οποία βοηθούν στην εξάπλωση του ιού) -κατά το πρότυπο της πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας- και την υποκατάστασή τους από πληρωμές μέσω Διαδικτύου, χρεωστικών καρτών ή εφαρμογών. Δημοσιονομικό κόστος = €10 εκατ.

5. Ακύρωση-αναστολή φορολόγησης τουριστικών επιχειρήσεων που αποδεδειγμένα επλήγησαν από μαζικές ακυρώσεις κατά το 2020. Δημοσιονομικό κόστος = €800 εκατ.

6. Ενίσχυση 200 χιλιάδων ευάλωτων νοικοκυριών με προπληρωμένες χρεωστικές κάρτες για ποσά €300 μηνιαίως. Δημοσιονομικό κόστος = €720 εκατ.

7. Πρόγραμμα μονιμοποίησης «αναπληρωτών» καθηγητών & δημιουργίας δομών τηλεδιασκέψεων στα σχολεία. Δημοσιονομικό κόστος = €210 εκατ.

Μέτρο +1: Αύξηση λοιπών δημοσίων επενδύσεων κατά €530 εκατ.

Όπως τόνισε ο κ. Βαρουφάκης, αθροιστικά, το κόστος των 7+1 Μέτρων ισούται με €3,6 δισ. ή το 2% του ΑΕΠ -ποσό που θα μειώσει το πρωτογενές πλεόνασμα στο επίπεδο στο οποίο θα έπρεπε να βρίσκεται έτσι κι αλλιώς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v