Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Α. Τσίπρας: Ενίσχυση της οικονομίας με €30 δισ. δημοσιονομικό χώρο

Με άρθρο του στο «Εθνος» θέτει το ερώτημα πού θα βρισκόμασταν τώρα, αν η κυβέρνησή του δεν είχε βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια και δεν είχε παραδώσει «μαξιλάρι ασφαλείας» 37 δισ.

Α. Τσίπρας: Ενίσχυση της οικονομίας με €30 δισ. δημοσιονομικό χώρο

“Τώρα είναι ώρα ευθύνης και όχι αντιπαράθεσης. Γι΄αυτό επικεντρώνουμε τις παρεμβάσεις μας σε προτάσεις εποικοδομητικές προς την κυβέρνηση. Τι περισσότερο μπορεί να κάνει και ποιά μέτρα πρέπει κατά τη γνώμη μας να λάβει για να προστατεύσει τους πολίτες. Και όχι στην καταγγελία για τα λάθη και τις παραλείψεις της, αν και έδωσε και δίνει άπειρες ευκαιρίες όλο αυτό το διάστημα”.

Με αυτή τη ρητή διαβεβαίωση ο Αλέξης Τσίπρας καθιστά σαφές, μέσα από άρθρο του στην εφημερίδα “Εθνος”, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει πλάτη στην αντιμετώπιση της τεράστιας κρίσης που προκαλεί (και) στη χώρα μας ο κορωνοϊός.

Υπενθυμίζοντας παράλληλα τις σκληρές πολιτικές των πρώτων μνημονιακών χρόνων που έπληξαν το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τις προσπάθειες της δικής του κυβέρνησης να βελτιώσει την κατάσταση, αλλά και την επιχείρηση ιδιωτικοποίησης των δημόσιων νοσοκομείων που δρομολόγησε η σημερινή κυβέρνηση αλλά ανέκοψε (προς το παρόν) η πανδημία.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναδεικνύει δύο προτεραιότητες:

--- Στην επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης της Δημόσιας Υγείας: “να ενισχύσουμε τους ανθρώπους του ΕΣΥ, όσους δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Να τους στηρίξουμε σε ανθρώπινο δυναμικό με άμεσες προσλήψεις όχι μόνο νοσηλευτών αλλά και γιατρών. Σε υποδομές, που σημαίνει να ανοίξουμε όσα περισσότερα κρεβάτια νοσηλείας και Εντατικής Θεραπείας γίνεται, επιτάσσοντας και ιδιωτικές μονάδες αν χρειαστεί. Και τέλος, σε υλικά προφύλαξης, γιατί αν όντως έχουμε πόλεμο με αόρατο εχθρό, τότε δεν μπορούμε να στέλνουμε τους στρατιώτες απροστάτευτους στη μάχη”.

--- Στην γενναία ενίσχυση της Οικονομίας με 30 δις ευρώ τώρα, στο τέλος του έτους και στο επόμενο έτος.

Δέκα δισ. ευρώ τουλάχιστον για φέτος, πρέπει να αποτελέσουν το αρχικό κεφάλαιο ενός σχεδίου αντίστοιχου του ‘σχεδίου Ηρακλής’ που ήταν για τις τράπεζες, αυτή τη φορά για την εγγύηση του Δημοσίου σε επιχειρηματικά δάνεια.

Τουλάχιστον άλλα δέκα δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους και αντίστοιχο ποσό για τον επόμενο χρόνο, πρέπει να ανακοινωθεί ως διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος για παρεμβάσεις που θα διασφαλίσουν μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές, που θα ενισχύσουν το δημόσιο σύστημα Υγείας και το κοινωνικό κράτος, που θα κρατήσουν την κοινωνία και την οικονομία όρθια”.

Στο κλασσικό ερώτημα “πού θα βρεθούν τα ποσά”, ο κ.Τσίπρας παραπέμπει στο πρόγραμμα ομολόγων της ΕΚΤ, στο οποίο “η Ελλάδα δεν αποτελεί πια εξαίρεση διότι ο ΣΥΡΙΖΑ την έβγαλε από τα μνημόνια”.

Το ΔΝΤ, ο υπουργός και τα ΣΔΙΤ

Δεδομένων των εκρηκτικών αναγκών στην δημόσια Υγεία που προκαλεί η πανδημία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποφεύγει την “αναδρομή” αφενός στα πλήγματα που επέφεραν οι πρώτες μνημονιακές επιταγές και, αφετέρου, στην πολιτική που δρομολόγησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη πριν προσκρούσει στον κορωνοϊό.

“Ποιος δεν θυμάται ότι οι λαμπροί τεχνοκράτες του ΔΝΤ ζήτησαν επιτακτικά από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, από το 2010, να φτάσει το μαχαίρι των περικοπών βαθιά στο ήδη ανεπαρκές και ελλειμματικό Εθνικό μας Σύστημα Υγείας;

Ποιός δεν θυμάται υπουργό της ΝΔ να σηκώνει το γάντι, ως υπουργός Υγείας τότε, δηλώνοντας ότι δεν θα του κλέψει τη δόξα ο Τόμσεν και η τρόικα για απολύσεις γιατρών και για τη θέσπιση εισιτηρίου 5 ευρώ στα νοσοκομεία;

Ποιος μπορεί να ξεχάσει – ήταν και πρόσφατο – όταν στη συζήτηση του Προϋπολογισμού στη Βουλή, ο πρωθυπουργός μας απείλησε περιπαικτικά ότι θα μας κάνει να ανατριχιάσουμε, εμάς τους αριστερούς, με τις προτάσεις του για τα ΣΔΙΤ ιδιωτικών μονάδων με Δημόσια νοσοκομεία, όπου ιδιώτες θα χρησιμοποιλύσαν τον δημόσιο εξοπλισμό για να βγάζουν περισσότερα κέρδη;

Αλήθεια, τώρα που το ζητούμενο δεν είναι το κέρδος αλλά η ανθρώπινη ζωή, πού είναι κρυμμένοι αυτοί οι ιδιώτες; Δεν τους βλέπουμε πουθενά. Μάλλον θα τηρούν ευλαβικά τις συμβουλές του ‘Μένουμε Σπίτι’…

Αν δεν είχε μεσολαβήσει η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, νοικοκύρεψε τα δημόσια οικονομικά, διευθέτησε το χρέος, άφησε γερό μαξιλάρι ρευστότητας 37 δις ευρώ για ασφάλεια σε μία δύσκολη στιγμή και στοιχειωδώ ς παλινόρθωσε το διαλυμένο κοινωνικό κράτος και το Σύστημα Υγείας, πού θα βρισκόμασταν τώρα;

Φανταστείτε, με δύο λόγια, να μην μεσολαβούσαν οι δικές μας 19.500 προσλήψεις στο ΕΣΥ τα τελευταία τέσσερα χρόνια, εκ των οποίων οιν 8.500 αφορούν μόνιμο προσωπικό, πόσο πιο αδύναμη θα ήταν η πρώτη γραμμή της άμυνάς μας τώρα;”.

Αναφερόμενος δε, στο «κυρίαρχο μοντέλο του νεφιλελεύθερου καπιταλισμού» και «στις αντιλήψεις πως όλα μπορεί να τα ρυθμίζουν αποτελεσματικά οι αγορές», ο κ.Τσίπρας σημειώνει: «όλα (αυτά) τα σκότωσε ο κορονωϊός μαζί δυστυχώς με χιλιάδες συνανθρώπους μας που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί εάν αυτές οι αντιλήψεις δεν είχαν επιβληθεί σχεδόν σε όλο τον Δυτικό κόσμο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v