Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Στο επίκεντρο νοσοκομεία, Βρούτσης και «κορωνο-ομόλογο»

Αναμένεται τηλεσυνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Ανησυχία για τις διαστάσεις που παίρνουν οι ελλείψεις στα νοσοκομεία και τον αριθμό όσων νοσούν και καταλήγουν στα σπίτια τους. «Η κυβέρνηση δεν κάνει ό,τι χρειάζεται».

ΣΥΡΙΖΑ: Στο επίκεντρο νοσοκομεία, Βρούτσης και «κορωνο-ομόλογο»

Τα σοβαρά ερωτήματα που ανακύπτουν για τον πραγματικό αριθμό των νοσούντων, στα νοσοκομεία και στα σπίτια τους, για τα τεστ που δεν γίνονται παρά μόνο σε βαριά περιστατικά, καθώς και για τις συνεχιζόμενες ελλείψεις σε ιατρούς-νοσηλευτές και στα μέτρα προστασίας τους, θα συζητηθούν σήμερα στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, που προγραμματίστηκε να τηλε-συνεδριάσει υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Η εικόνα στα νοσοκομεία χαρακτηρίζεται «άκρως επικίνδυνη», ενώ χθες, με επιστολή τους προς τις αρμόδιες αρχές, οι γιατροί του νοσοκομείου Χαλκίδας γνωστοποίησαν ότι τους έγινε σύσταση... να φτιάξουν μόνοι τους μάσκες από χαρτί ή ύφασμα.

«Ενημερώνουμε ότι στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας, παρά τις καθημερινές υποσχέσεις για προμήθεια υλικού, έχουμε έλλειψη ειδικού εξοπλισμού για covid-19 (ειδικές στολές, γυαλιά, μάσκες FFP3) και δυστυχώς από χθες έχουμε και έλλειψη από χειρουργικές μάσκες (δεν έχουμε ούτε για τις χειρουργικές επεμβάσεις). Ζητήθηκε από το προσωπικό να κατασκευάσει χάρτινες!!! ή υφασμάτινες!!!», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Για Βρούτση και «κορωνο-ομόλογο»

Στη συνεδρίαση θα τεθούν και οι εξελίξεις περί το εργασιακό/μισθολογικό, μετά την απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση για εκ περιτροπής εργασία με καταβολή του 50% του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών επί εξάμηνο. Επίσης, ο αυξανόμενος αριθμός απολύσεων που ξεπέρασαν κατά πολύ τις 100.000 τον Μάρτιο, με τελευταίο κρούσμα το email που έλαβαν χθες εργαζόμενοι στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για διακοπή των συμβάσεών τους.

Τρίτο, αλλά όχι έσχατο, θέμα συζήτησης θα είναι οι συζητήσεις σε επίπεδο Κομισιόν για έκδοση «κορωνο-ομολόγου», το οποίο ζητούν μετ' επιτάσεως εννέα χώρες (Γαλλίας, Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Σλοβενία, Βέλγιο) αλλά φαίνεται να αντιδρά η Γερμανία.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τάσσεται υπέρ του «κορωνο-ομολόγου», με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να δίνει το στίγμα σχολιάζοντας καυστικά τις ενστάσεις που ήγειρε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. «Άκουσα στις χθεσινές δηλώσεις του κ. Ρέγκλινγκ ότι μπορεί να μη χρειαστεί το ευρωομόλογο, γιατί τα εργαλεία του ESM, αφού είναι εγγυημένα από κράτη της Ευρωζώνης, ήδη αποτελούν ένα είδος ευρωομολόγου. Μόνο που άλλο η δανειοδότηση με όρους και άλλο η αμοιβαιοποίηση των χρεών των χωρών.  Με ανησυχεί, ενόψει του αυριανού Συμβουλίου Αρχηγών, ότι είτε ο επικεφαλής του ESM δεν έχει διαβάσει αρκετά για το ευρωομόλογο είτε τα διάβασε και δεν τα έχει κατανοήσει», δήλωσε.

Πόσοι νοσούν σπίτια τους;

Στο μέτωπο του κορωνοϊού, η ανησυχία της αξιωματικής αντιπολίτευσης εντείνεται από το γεγονός ότι τουλάχιστον δύο πολίτες που κατέληξαν στα σπίτια τους, βρέθηκαν θετικοί στον ιό μετά τον θάνατό τους -όπως, χθες, ο 70χρονος στην Ξάνθη.

Δημιουργείται, όπως λένε, μείζον ζήτημα για το πόσοι νοσούν και σε τι κατάσταση βρίσκονται, γιατί ο ΕΟΔΥ τούς ζητάει να παραμείνουν στα σπίτια τους παρότι οι ασθενείς ενημερώνουν ότι έχουν βαριά συμπτώματα (όπως η 41χρονη στην Καστοριά) και, επιπλέον, ποιοι και με ποια ιδιότητα βρίσκονται στο τηλεφωνικό κέντρο του ΕΟΔΥ.

Αναφορικά με τα τεστ που δεν γίνονται, ο κυβερνητικός βουλευτής Καστοριάς Ζήσης Τσικαλάγιας, ιατρός πνευμονολόγος ο ίδιος που βοηθάει εθελοντικά στο νοσοκομείο της πόλης, δήλωσε προχθές ότι «στέλνουμε 20 δείγματα και μας έρχονται μετά από 2-3 μέρες αποτελέσματα για 3 τεστ, τα άλλα δεν τα κάνουν».

Ο τομεάρχης Υγείας και πρώην υπουργός Ανδρέας Ξανθός επανήλθε χθες, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν κάνει ούτε όσα μπορεί ούτε όσα χρειάζονται σ’ αυτή τη φάση. Δηλαδή, όπως αναφέρει:

1. Συνεχίζεται η ανεπάρκεια των μέσων ατομικής προστασίας των υγειονομικών.

2. Είναι πολύ καθυστερημένη και ανεπαρκής η ενίσχυση του ΕΣΥ με επιπλέον ιατρικό και νοσηλευτικό-παραϊατρικό προσωπικό.

3. Είναι κραυγαλέα πλέον η έλλειψη στοιχειώδους σχεδιασμού για μόνιμες προσλήψεις στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

4. Είναι πολύ προβληματική επιχειρησιακά η μη ενσωμάτωση των δημόσιων δομών ΠΦΥ (Κέντρα Υγείας αστικού και αγροτικού τύπου, ΤΟΜΥ, ΠΠΙ, ΠΙ) στον συνολικό σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v