Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Η Γερμανία επιμένει στη λιτότητα που εγκλώβισε την Ευρώπη στην κρίση

«Η ευρωπαϊκή ηγεσία ή θα προστατεύσει τους λαούς της ή θα καταδικάσει την Ε.Ε. σε μια πρωτοφανή οικονομική κρίση, που θα υπονομεύσει την ίδια της την ύπαρξη». Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ στα… «λεφτόδεντρα» του κ. Πέτσα.

Τσίπρας: Η Γερμανία επιμένει στη λιτότητα που εγκλώβισε την Ευρώπη στην κρίση

Η κρίση του κορωνοϊού εξελίσσεται σε κρίση για το μέλλον της Ε.Ε., η Γερμανία φέρει την ευθύνη και το επόμενο δεκαήμερο αναδεικνύεται ως το πιο καθοριστικό των τελευταίων δεκαετιών.

Αυτή τη διαπίστωση κάνουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά το χθεσινό ναυάγιο στην τηλε-Σύνοδο Κορυφής, όπου Ιταλία-Ισπανία έβαλαν βέτο στα συμπεράσματα, ως ύστατη αντίδραση στην γερμανική άρνηση για έκδοση κορωνο-ομολόγου.

Ο Αλέξης Τσίπρας, με σχόλιό του αργά το βράδυ, καυτηρίασε τη στάση του Βερολίνου που θέτει σε κίνδυνο την κοινή ευρωπαϊκή πορεία.  Αφού μνημόνευσε τα επίκαιρα, όπως σημείωσε, λόγια του Κέινς «η δυσκολία δεν έγκειται στην ανάπτυξη νέων ιδεών αλλά στο πώς θα αφήσουμε πίσω τις παλιές», τόνισε:

«Ακόμα και στις σημερινές τραγικές στιγμές για την ανθρωπότητα, η Γερμανία επιμένει εμμονικά στο μοντέλο της λιτότητας που εγκλώβισε την Ευρώπη στην κρίση. Η ευρωπαϊκή ηγεσία, είτε θα αφήσει πίσω της τις καταστροφικές αυτές πολιτικές ώστε να προστατεύσει τους λαούς της, είτε θα καταδικάσει την Ε.Ε. σε μια πρωτοφανή οικονομική κρίση, που θα υπονομεύσει, όχι μόνο τις θυσίες των λαών της, αλλά και την ίδια της την ύπαρξη».

Νωρίτερα, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ (που συνεδρίασε χθες μέσω τηλεδιάσκεψης) κάλεσε την ευρωπαϊκή ηγεσία να λάβει “μια γενναία δέσμη μέτρων επεκτατικής πολιτικής, ώστε η Ε.Ε. να μην οδηγηθεί ξανά σε κρίση, η οποία, εκτός των άλλων, θα δοκιμάσει ακόμα και τη συνοχή της”. Ως εκ τούτου, τονίσθηκε εκ νέου ότι πάγια θέση του κόμματος παραμένει η έκδοση ευρωομόλογου, προκειμένου να τονωθεί η οικονομία και να αμοιβαιοποιηθεί το χρέος μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. Χαρακτήρισε μάλιστα επιτακτική τη λήψη αυτού του μέτρου, υπό τις παρούσες συνθήκες.

Χώρα-ουραγός στα μέτρα στήριξης της οικονομίας

Στο εγχώριο μέτωπο του κορωνοϊού, ο κ.Τσίπρας, παρεμβαίνοντας στην Πολιτική Γραμματεία, τόνισε ότι αυτό που προέχει τώρα είναι η προστασία της υγείας των πολιτών. Συνεπώς, πρέπει “να ενισχυθεί το ΕΣΥ, να προσληφθούν άμεσα γιατροί και νοσηλευτές, να αυξηθούν οι κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας”.

Για τη στάση που τηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθάρισε ότι “θα σταθούμε αρωγοί με εποικοδομητικές προτάσεις, αλλά και αυστηροί κριτές στο βαθμό που δεν υλοποιούνται αποτελεσματικά μέτρα από τη κυβέρνηση για τη στήριξη της Δημόσιας υγείας”.

“Ακόμα πιο δυσάρεστα” χαρακτήρισε τα πράγματα στο μέτωπο της οικονομίας. “Η χώρα μας είναι ουραγός στη Ευρώπη σε μέτρα στήριξης της οικονομίας, ενώ ταυτόχρονα υιοθετεί πλήρως ένα μοντέλο εργασιακής ανασφάλειας, απολύσεων και μισών μισθών. Αν επιμείνουν σε ημίμετρα και δε λάβουν γενναία οριζόντια μέτρα, πολύ φοβάμαι ότι θα έχουμε έκρηξη της ύφεσης και της ανεργίας και οι κόποι του λαού μας θα πάνε στράφι”, τόνισε.

Απάντηση για τα… «λεφτόδεντρα»

Επ' αυτού, σκληρή παρέμβαση έκανε χθες ο εκπρόσωπος του κόμματος Αλέξης Χαρίτσης, με αφορμή τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Πέτσα ότι “δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα”.

“Στην περίπτωση των εργαζομένων η κυβέρνηση απαιτεί να παραχωρήσουν τουλάχιστον τον μισό μισθό τους για να βάλουν πλάτη στην κρίση, αλλά στην περίπτωση των ιδιωτικών κλινικών θεωρεί ότι πρέπει να διπλασιάσει την αποζημίωση τους. Εκεί δεν πληρώνει κάποιος; Ή μήπως για τους κλινικάρχες υπάρχουν λεφτόδεντρα;”, είπε.

Απαρίθμησε εκ νέου δε, τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

- Το κράτος οφείλει να καλύψει τους μισθούς των εργαζομένων πλήρως. Το κόστος αυτού του μέτρου είναι 330 εκ ανά μήνα επιπλέον από αυτά που δίνει σήμερα η ΝΔ για τους μισθωτούς. Οι δημοσιονομικές δυνατότητες υπάρχουν. Το διαρκές και επιτακτικό ερώτημα είναι γιατί δεν το κάνει η κυβέρνηση.

- Η κυβέρνηση πράττει το ακριβώς αντίθετο από το να διαφυλάττει τις θέσεις εργασίας. Με τα μέτρα της αναστέλλει τις υφιστάμενες συμβάσεις εργασίας μετατρέποντας τους εργαζόμενους σε ανέργους επιδοματούχους. Το μόνο που ζητά στην περίπτωση της αναστολής είναι η διατήρηση του ίδιου αριθμού θέσεων εργασίας. Όχι των ίδιων εργαζομένων, όχι των ίδιων συμβάσεων, όχι με τους όρους που δούλευαν πριν ούτε με τους μισθούς που δούλευαν πριν.

- Δεν φτάνουν όλα αυτά, αλλά για όσες επιχειρήσεις δεν θέσουν σε αναστολή τις σχέσεις εργασίας, η κυβέρνηση συγκρότησε και νέο μηχανισμό εκ περιτροπής εργασίας. Όπου οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν οι μισοί την μια εβδομάδα και οι μισοί την άλλη, λαμβάνοντας το 50% του μισθού. Ώστε να μην μείνει κανένας εργαζόμενος μετά απ' αυτή την κρίση χωρίς είτε να έχει κλονιστεί η θέση εργασίας του είτε να έχει συρρικνωθεί ο μισθός του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v