Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Αρωγοί όπου πρέπει, αλλά «στα κάγκελα» για εταιρείες-εργαζόμενους

Ζητά ακύρωση των εξευτελιστικών «κουπονιών κατάρτισης» και της απόφασης για 50% εργασία-αποδοχές. Η στήριξη στο μισθολογικό κόστος επιχειρήσεων (970 εκατ. ευρώ) και στους επαγγελματίες (400 εκατ.) είναι εντός των δημοσιονομικών δυνατοτήτων.

ΣΥΡΙΖΑ: Αρωγοί όπου πρέπει, αλλά «στα κάγκελα» για εταιρείες-εργαζόμενους

Η σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης – με πρώτη την αξιωματική – σε δύο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης έφεραν αποτελέσματα, καθώς στα σκαριά του Μαξίμου βρίσκεται η τροποποίησή τους.

Η εξέλιξη αυτή αξιοποιείται από τον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να αναδείξει την τακτική του αυτό το διάστημα της πρωτοφανούς κρίσης: «στηρίζουμε τις προσπάθειες αντιμετώπισης της πανδημίας – παρεμβαίνουμε όπου κρίνουμε ότι τα μέτρα δεν είναι επαρκή – βάζουμε φρένο σε όποια κίνηση πλήττει επειχειρήσεις και εργαζόμενους».

Μετά την υπαναχώρηση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση για την εκ περιτροπής εργασίας με 50% αποδοχές και εισφορές, σειρά παίρνει η απόφαση για «κουπόνια κατάρτισης» σε επιστήμονες ελεύθερους επαγγελματίες.

Η απόφαση, που προκάλεσε σάλο, με τους δικηγόρους να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, αναμένεται να ακυρωθεί ή τροποποιηθεί ώστε οι εν λόγω επαγγελματίες να ενταχθούν στην ενίσχυση των 800 ευρώ αντί των εκπαιδευτικών κουπονιών κατάρτισης ή παράλληλα με αυτά.

Το μεσημέρι χθες ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεδιάσκεψη με το Προεδρείο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας. Όπως δήλωσε ο ίδιος στη συνέχεια, του εξέφρασαν "την αγανάκτησή τους για τον εμπαιγμό του κ. Μητσοτάκη στους δικηγόρους της χώρας, καθώς στο διάγγελμά του τους συμπεριέλαβε, μαζί με όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες στο έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ για 1,5 μήνα, αλλά λίγες μέρες αργότερα τους παρέπεμψε σε προγράμματα κατάρτισης και σε δύο voucher των 300 ευρώ, μέχρι το τέλος Μαΐου". Ο κ.Τσίπρας μίλησε για εμπαιγμό και υπενθύμισε ότι η ΝΔ είχε κάνει “σημαία” την περίφημη μεσαία τάξη, στην οποία ανήκει η εν λόγω ομάδα των επαγγελματιών.

Με αφορμή δε, τις πληροφορίες περί επικείμενης κυβερνητικής αναδίπλωσης, ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε το Μαξίμου “να αφήσει τις διαρροές κύκλων του” ότι θα ενταχθούν οι επιστήμονες στο “έστω και εναπαρκές έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ” και να προχωρήσει άμεσα στην απόφαση ακυρώνοντας το “εξευτελιστικό μέτρο των κουπονιών”.

400 εκατ για τους 550.000 επαγγελματίες

Νωρίτερα, η τομεάρχης Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου παρουσίασε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ενίσχυση των ελεύθερων επαγγελματιών: να τους καταβληθεί μηνιαίο επίδομα ίσο με το 1/12 του περσινού τους εισοδήματος, με κατώφλι τον κατώτατο μισθό και ταβάνι που θα ορίσει η κυβέρνηση. “Κατ’ εκτίμηση με τα δηλωθέντα εισοδήματα, για τους 550.000 επαγγελματίες που ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι χρειάζονται βοήθεια, είναι περίπου 400 εκατ. για ένα μήνα. Δεν είναι ασήμαντο ποσό, αλλά είναι εφικτό και ζήτημα πολιτικής βούλησης”, σημείωσε.

Συνολικά για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, μέσω της ανάληψης του μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους από το κράτος, η κ. Αχτσιόγλου δήλωσε (στην Εφ.ΣΥΝ): “Η πλήρης καταβολή από το κράτος των μισθών στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που έκλεισαν ή έχει καταρρεύσει ο τζίρος τους κοστίζει 970 εκατ. τον μήνα, δηλ. 330 εκατ. περισσότερα από όσα σήμερα δίνει η κυβέρνηση για τους μισθωτούς. Δεν είναι μικρό ποσό, αλλά είναι οπωσδήποτε εντός των δημοσιονομικών δυνατοτήτων του κράτους και ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και της οικονομίας. Δικαιολογίες λοιπόν δεν υπάρχουν. Και είναι προκλητικό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να χλευάζει αυτές τις ανάγκες λέγοντας ότι δεν υπάρχουν «λεφτόδεντρα», τη στιγμή που η κυβέρνηση επιλέγει να διπλασιάσει την αποζημίωση στις ιδιωτικές κλινικές και να τους πληρώσει επιπλέον 30 εκατ. για να μπορούν να κάνουν το τεστ διάγνωσης μόνο όσοι έχουν να πληρώσουν”.

Ακυρώστε το “50%”

Όσο για την απόφαση του κ.Βρούτση περί 50% εργασίας-αποδοχών, η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά την ακύρωση της ΠΝΠ. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο προκρίνει την τροποποίησή της, με συντόμευση της χρονικής διάρκειας του μέτρου (από εξάμηνο σε δίμηνο) για τις επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους έχουν δραματική πτώση του τζίρου. “Χρειάζονται γενναία και οριζόντια μέτρα στήριξης και ρευστότητας για επιχειρήσεις και εργαζόμενους, όχι μέτρα που θα σπάσουν τα κοντέρ της ύφεσης και της ανεργίας”, σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v