Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθελοντική συνεισφορά βουλευτών «στη μάχη κατά του κορωνοϊού»

Η κυβερνητική πλειοψηφία δεν δέχεται την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για υποχρεωτική μείωση, κατά το ήμισι, των αποδοχών βουλευτών-ευρωβουλευτών-κρατικών αξιωματούχων το επόμενο τρίμηνο.

Εθελοντική συνεισφορά βουλευτών «στη μάχη κατά του κορωνοϊού»

Σε εθελοντική βάση θα συμβάλουν, για δύο μήνες, οι βουλευτές στην ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και όχι σε υποχρεωτική, όπως πρότεινε η αξιωματική αντιπολίτευση. Αυτό προκύπτει από κοινοβουλευτικές πηγές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, με το επιχείρημα ότι η μείωση των βουλευτικών αποζημιώσεων δεν μπορεί να επιβληθεί σε μέλος του Κοινοβουλίου.

Επ' αυτού, πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε απαντήσει... προκαταβολικά, λίγες ώρες νωρίτερα, όταν παρουσίασε την πρότασή του: «και οι εργαζόμενοι, που με απόφαση της κυβέρνησης χάνουν το ήμισυ του μισθού τους, υποχρεωτικά το χάνουν και όχι προαιρετικά».

Αυτή την πρόταση γνωστοποίησε η γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη στον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, ενώ θα την καταθέσει και επισήμως την Πέμπτη στη Διάσκεψη των Προέδρων.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, μάλιστα, ζητά να μειωθούν κατά το ήμισι και οι αποδοχές των ευρωβουλευτών, των κρατικών αξιωματούχων (Γενικών Γραμματέων, Ειδικών Γραμματέων, προέδρους Οργανισμών, διοικήσεις ΔΕΚΟ κλπ), καθώς και των επικεφαλής στα νομικά πρόσωπα που εντάσσονται στον δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα. Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε καλέσει τους βουλευτές και ευρωβουλευτές της ΝΔ να καταθέσουν το 50% των αποδοχών τους στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

Δεδομένου ότι (πλην εκπλήξεως…) δεν θα γίνει δεκτή από την πλειοψηφία η πρόταση περί υποχρεωτικής μείωσης, στο 50%, των βουλευτικών αποδοχών για το επόμενο τρίμηνο, ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ζητήσει να ελεγχθεί κι αυτή ακόμα η εθελοντική περικοπή. Δηλαδή, «ποιο είναι το ποσό που θα προκύψει από τη διάθεση της μισής βουλευτικής αποζημίωσης και σε πόσους αναλογεί», λένε. Καθώς θεωρούν πολύ πιθανό τα εν λόγω ποσά να συνυπολογιστούν με άλλες προσφορές, οπότε κανείς δεν θα ξέρει πόσοι βουλευτές και ευρωβουλευτές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα.

Σημειώνεται ότι και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά ζήτησε επίσης, με επιστολή της στον κ. Τασούλα, την οικονομική συμβολή των βουλευτών «στην εθνική προσπάθεια», χωρίς να θέτει θέμα υποχρεωτικότητας.

«Κύριε Πρόεδρε σας καλούμε να λάβετε θεσμική πρωτοβουλία, στη Διάσκεψη των Προέδρων, προκειμένου η Βουλή των Ελλήνων να συνεισφέρει στην εθνική προσπάθεια ενίσχυσης του συστήματος υγείας με νέες κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αξιοποιώντας τις δυνατότητές της, τόσο μέσω της οικονομικής συμβολής του συνόλου των βουλευτών όσο και μέσω των διαθέσιμων αποθεματικών του Σώματος», ανέφερε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v