Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: «Μη διανοηθεί η κυβέρνηση νέα μνημονιακή περιπέτεια»

Απαντήσεις Α. Χαρίτση - Α. Ξανθού για τα μέτρα σε οικονομία-κοινωνία-δημόσια υγεία. «Τώρα το 1% του ΑΕΠ για πλήρη στήριξη επιχειρήσεων-εργαζομένων». Πίεση για το κορωνο-ομόλογο.

ΣΥΡΙΖΑ: «Μη διανοηθεί η κυβέρνηση νέα μνημονιακή περιπέτεια»

«Μη διανοηθεί η κυβέρνηση να ξαναβάλει τη χώρα σε (μνημονιακή) περιπέτεια, όπως αυτή από την οποία μόλις βγήκαμε». Αυτή τη σύσταση-προειδοποίηση απηύθυνε ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, μέσα από το τηλε-briefing που πραγματοποίησαν σήμερα από κοινού ο εκπρόσωπος του κόμματος Αλέξης Χαρίτσης και ο τομεάρχης Υγείας (και πρώην υπουργός Υγείας) Ανδρέας Ξανθός.

Απαντώντας στη σχετική ερώτηση του Euro2day.gr, ο κ. Χαρίτσης κάλεσε, κατ' αρχάς, την κυβέρνηση να παρέμβει πρωταγωνιστικά στις ευρωπαϊκές συζητήσεις, ώστε να μη μετατραπεί η Ευρώπη σε «οικονομικό στρατόπεδο συγκέντρωσης».

Για τα αναγκαία άμεσα μέτρα προστασίας της οικονομίας και της κοινωνίας, πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει σε ένα γενναίο πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων τώρα, ώστε να μη χρειασθεί να πάρει πολλαπλάσια μέτρα μετά για την αντιμετώπιση της ύφεσης. Μη διανοηθεί να αντιμετωπίσει την κρίση ως ευκαιρία για να ξαναπληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίοι».

Σ' αυτό το πλαίσιο και απαντώντας στην πτυχή της ερώτησης εάν ο ΣΥΡΙΖΑ «βλέπει» νέο Μνημόνιο, πρόσθεσε: «Μη διανοηθεί η κυβέρνηση να ξαναβάλει τη χώρα σε περιπέτεια όπως αυτή από την οποία μόλις βγήκαμε».

Ο κ. Χαρίτσης, τόσο στην εισαγωγή όσο και στις απαντήσεις που έδωσε, ανέδειξε την ανάγκη «επιδότησης της εργασίας με ανάληψη από το κράτος του μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων αντί επιδότησης της ανεργίας μέσω των απολύσεων και των αναστολών των συμβάσεων εργασίας».

Όπως είπε, υπάρχουν οι δυνατότητες, οι οποίες προκύπτουν από την αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας, από το «μαξιλάρι ασφαλείας» των 37 δισ. ευρώ και από τα προγράμματα μεγάλης κλίμακας που ακολουθούν άλλες χώρες. Παρουσίασε εκ νέου, δε, τις βασικές προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο πεδίο οικονομία-κοινωνία:

- Πλήρης καταβολή μισθών από το κράτος, ώστε να ελαφρυνθούν οι επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους ή είδαν καταβύθιση του τζίρου. Επικαλούμενος τα παραδείγματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών που επιδοτούν κατά 100% το μισθολογικό κόστος, τόνισε: «Πρέπει τώρα να διατεθεί το 1% του ΑΕΠ αντί σε λίγους μήνες να χρειαστούν πολύ περισσότερα ποσά για να αντιμετωπισθεί η πολύ βαθιά ύφεση που έρχεται».

- Σχεδιασμός μεγάλου προγράμματος εγγυήσεων για τις επιχειρήσεις, αντί του «απολύτως ανεπαρκούς» προγράμματος 1 δισ. (0,5% του ΑΕΠ).

- Ως εκ τούτου, να αρθεί η αναστολή εργασιακών συμβάσεων, με αναδρομική ισχύ από την έναρξη της κρίσης.

- Να σταματήσει η κυβέρνηση να εμπαίζει τους ελεύθερους επαγγελματίες. Να δώσει μηνιαίο επίδομα ίσο με το 1/12 του περσινού καθαρού εισοδήματός τους, με ελάχιστο τον κατώτατο μισθό και μέγιστο ένα πλαφόν που θα ορίσει.

- Να παρατείνει το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας. Είναι αδιανόητο να λέμε «μένουμε σπίτι» και την ίδια στιγμή να προχωρήσουν πλειστηριασμοί.

- Να καταβληθεί επίδομα στα χαμηλά εισοδήματα για να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες.

Και διαφάνεια και λογοδοσία «μετά»

Σχετικά με την πίεση που πρέπει να ασκηθεί στις Βρυξέλλες για έκδοση κορωνο-ομολόγου, ο κ. Χαρίτσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, άφησε να εννοηθεί ότι δεν πρέπει να αποκλεισθεί ακόμα και η χρήση «βέτο».
Διότι «δεν πρέπει η ΕΕ να κινηθεί πάλι σε λογικές συμβιβασμού και ισορροπιών», όπως έκανε με τις δύο προηγούμενες κρίσεις στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, δηλαδή την οικονομική και την προσφυγική.

Αναφορικά με τον τρόπο διάθεσης χρημάτων, π.χ. σε Μέσα Ενημέρωσης, τόνισε ότι σωστά ενισχύονται, ωστόσο τίθεται θέμα διαφάνειας. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κάνει τα στραβά μάτια. Τώρα προσπαθούμε να συμβάλλουμε στα μέτρα στήριξης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Μετά θα ζητήσουμε διαφάνεια και λογοδοσία», είπε, απαντώντας σε ερώτηση για το αν είναι πιθανή ακόμα και η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα παραπάνω.

Από τι θα εξαρτηθεί η σταδιακή αποκλιμάκωση

Ο κ. Ξανθός επικέντρωσε σε ζητήματα που αφορούν τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, την πλήρη καθημερινή ενημέρωση για την εικόνα της διασποράς του ιού και τον τρόπο «απεγκλωβισμού» όταν περάσει ο κίνδυνος. Πέραν των γνωστών θέσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης για μόνιμες προσλήψεις στα δημόσια νοσοκομεία και για ενίσχυση των ΜΕΘ («γενναίες συμβάσεις με μοριοδότηση αντί της τακτικής για επαγγελματίες υγείας μίας χρήσης»).

Για το πότε θα γίνει ο «απεγκλωβισμός» ο κ. Ξανθός είπε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμία επιστημονική πρόβλεψη, ωστόσο τόνισε ότι η μάχη θα κριθεί από:

- Τη συνέχιση και όχι τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί γι' αυτή τη φάση.

- Τη γρήγορη ενδυνάμωση του δημόσιου συστήματος Υγείας, κυρίως των ΜΕΘ.

- Τα ατομικά μέσα προστασίας πολιτών, με τη μέγιστη προσπάθεια από την κυβέρνηση για την ασφάλεια και επάρκεια των μέσων.

- Τη δυνατότητα καλύτερης επιδημιολογικής επιτήρησης της διασποράς του ιού στην κοινότητα. «Τα τεστ πρέπει να γίνονται και τώρα και στη φάση επιστροφής στην κανονικότητα, και το κόστος να το αναλάβει 100% ο ΕΟΠΥΥ».

- Ως εκ τούτου, απαιτείται καθημερινή πλήρης εικόνα όχι μόνο για το πόσοι είναι διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ και για όσους καταλήγουν, αλλά και για πόσους νοσηλεύονται ή νοσούν στα σπίτια τους.

- Στα κινητά συνεργεία για δειγματοληπτικά τεστ και για επίβλεψη όσων νοσούν στο σπίτι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v