Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Χρειάζονται επιχορηγήσεις και όχι δάνεια

«Αν η δράση της ΕΕ καθυστερήσει και δεν είναι άμεση κι αποφασιστική, τότε τα προβλήματα θα γίνουν τεράστια και οι δαίμονες του λαϊκισμού καραδοκούν», το μήνυμα του πρωθυπουργού στους ευρωπαϊους ηγέτες.

Μητσοτάκης: Χρειάζονται επιχορηγήσεις και όχι δάνεια

Την ανάγκη νέων χρηματοδοτικών εργαλείων και κοινών παρεμβάσεων, που θα διασφαλίζουν τη συνοχή και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας αναμένεται να τονίσει στην παρέμβασή του στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η παρέμβαση πρέπει να είναι "μαζική, μεγάλη και άμεση" θα αναφέρει ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές και θα επισημάνει ότι η χρηματοδότηση των κρατών πρέπει να έχει περισσότερο τον χαρακτήρα επιχορηγήσεων και λιγότερο τη μορφή δανείων. «Δεν χρειάζονται οι χώρες περισσότερο χρέος» θα σημειώσει.

«Αν η δράση της ΕΕ καθυστερήσει και δεν είναι άμεση κι αποφασιστική, τότε τα προβλήματα θα γίνουν τεράστια και οι δαίμονες του λαϊκισμού καραδοκούν», θα προειδοποιήσει ο Πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει να υπάρχει κοινό πλαίσιο για τη σταδιακή απεμπλοκή από τα περιοριστικά μέτρα. «Η επανέναρξη θα είναι πολύ πιο δύσκολη απ΄ότι το κλείσιμο», θα δηλώσει χαρακτηριστικά. Επίσης θα προτείνει να έχουν όλες οι χώρες από κοινού πρόσβαση στο εμβόλιο, όταν παραχθεί, και θα ζητήσει στο πλαίσιο της ελευθερίας μετακίνησης ανθρώπων, που είναι από τις θεμελιώδεις αρχές της Ε.Ε, να ενθαρρυνθούν οι πολίτες από τις χώρες του Βορρά να κάνουν τουρισμό στο Νότο σε περιοχές που είναι υγειονομικά ασφαλείς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει επίσης ειδική αναφορά στην τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v