Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Στήριξη επιχειρήσεων-εργασίας και «εισόδημα έκτακτης ανάγκης»

Αύριο η παρουσίαση του «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ» από Α. Τσίπρα και αρμόδια στελέχη. Βασικός άξονας «η στήριξη της προσφοράς και της ζήτησης» με επίκεντρο μικρομεσαίες, εργαζόμενους και ευάλωτους. Ειδική αναφορά στις Δημόσιες Επενδύσεις.

ΣΥΡΙΖΑ: Στήριξη επιχειρήσεων-εργασίας και «εισόδημα έκτακτης ανάγκης»

Αποτροπή απολύσεων και λουκέτων, δημόσιες επενδύσεις και ενδυνάμωση του δημοσίου συστήματος Υγείας. Αυτοί είναι οι τέσσερις άξονες του προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ» που θα παρουσιάσει αύριο ο ΣΥΡΙΖΑ, για την αντιμετώπιση της νέας οικονομικής κρίσης που προκάλεσε, αυτή τη φορά, ο κορωνοϊός.

Πρόκειται για το επικαιροποιημένο «πακέτο» μέτρων που είχε προτείνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην «καρδιά» του lockdown, με στόχο, τότε, να αποτραπεί η βαθοά ύφεση. «Δεν μας άκουσε η κυβέρνηση, η ύφεση είναι εδώ και το στοίχημα πλέον είναι να μην ‘ρουφήξει’ την οικονομία, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους», σημειώνουν πηγές της.

Είναι ενδεικτική η πρόταση που, κατά τις πληροφορίες, θα περιλαμβάνεται στο «πακέτο», για «εισόδημα έκτακτης ανάγκης», που να καλύπτει άνω των 2 εκατ. νοικοκυριών, ώστε να αντιμετωπισθεί ο άμεσος κίνδυνος να βρεθεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και περιθωριοποίησης.

Ξανά στο Ζάππειο

Την παρουσίαση θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας πλαισιωμένος από τους αρμόδιους τομεάρχες, κυρίως από τους Ευκλείδη Τσακαλώτο (Οικονομικών), Νίκο Παππά (Οικονομίας-Ανάπτυξης) και Έφη Αχτσιόγλου (Εργασίας). Η εκδήλωση θα γίνει πιθανότατα στο Ζάππειο, παρότι δεν ήταν λίγοι εκείνοι που επικαλέσθηκαν... την αρνητική προϊστορία «των Ζαππείων» (όσον αφορά προτάσεις και εξαγγελίες). Μέχρι χθες τουλάχιστον δεν είχε αλλάξει ο σχεδιασμός.

Κατά τα στελέχη του κόμματος, «το ‘Μένουμε Όρθιοι ΙΙ’ είναι ένα πρόγραμμα συγκεκριμένο – κοστολογημένο – με εξασφαλισμένες πηγές χρηματοδότησης- ρεαλιστικό και απολύτως αναγκαίο σήμερα για να διασφαλίσουμε το αύριο».

Θα επισημανθεί η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση της ΝΔ προσεγγίζει την κρίση ως ευκαιρία για να βαθύνει την πολιτική που είχε ήδη δρομολογήσει προ κορωνοϊού, με κεντρικό στοιχείο την απορρύθμιση της εργασίας, την αναδιάρθρωση σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και την περιστολή των δικαιωμάτων.

Τα στελέχη άλλωστε παραπέμπουν στις παλινωδίες της κυβέρνησης στην πρόβλεψη της κρίσης, που επέτειναν την ανασφάλεια των πολιτών : « Όταν παρουσιάζαμε το ‘Μένουμε Όρθιοι’, η πρόβλεψη του Υπουργού οικονομικών ήταν για ύφεση 0%. Στη συνέχεια μίλησε για ύφεση 5% , ενώ η πρόβλεψη του πρωθυπουργού ήταν για ύφεση 10% ταυτιζόμενη με τις προβλέψεις διεθνών και ευρωπαϊκών θεσμών που το υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει. Πριν από λίγες ημέρες η πρόβλεψη του Υπουργείου Οικονομικών για ύφεση ανέβηκε στο 13% και κανείς δεν ξέρει τι άλλο θα εμφανίσει», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Κατά τις πληροφορίες, το «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ» θα έχει στόχευση:

 

  • Τους «εργαζόμενους της πρώτης γραμμής» (ιατροί, νοσηλευτές, εργαζόμενοι σε υπηρεσίες καθαριότητας, κοινωνικές υπηρεσίες, δήμους, δίκτυα/υποδομές) ώστε να εργαστούν με ασφάλεια και με επαρκή μέσα για την καταπολέμηση της πανδημίας και την αντιμετώπιση των συλλογικών αναγκών της κοινωνίας μας στο μέλλον.
  • Τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες ώστε να επανέλθουν με αυτοπεποίθηση στην επιχείρηση τους και να μην σκέφτονται το ενδεχόμενο λουκέτου.
  • Τους εργαζόμενους συνολικά και τις ειδικές ομάδες (καλλιτέχνες αυτοαπασχολούμενους) για το μέλλον τους.
  • Τους πλέον ευάλωτους και εκτεθειμένους στις συνέπειες της πανδημίας ώσυε να μην νιώθουν φόβο για το αν θα τα βγάλουν πέρα στο τέλος του μήνα με τις υποχρεώσεις τους (λογαριασμοί, ενοίκια, δάνεια, οικογενειακές υποχρεώσεις, έκτακτες ανάγκες).
Εδικότερα, στις προτάσεις θα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων:

 

Επιχειρήσεις: Στήριξη ζήτησης-προφοράς

Αυτό που θα τονισθεί είναι πως απαραίτητη προϋπόθεση για τη στήριξη της οικονομίας, ειδικά σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, είναι η στήριξη της ζήτησης αλλά και η στήριξη της προσφοράς, δηλαδή η στήριξη των επιχειρήσεων.  Κατά τις πληροφορίες θα δοθεί προτεραιότητα στις παραγωγικές επιχειρήσεις (μεταποίηση βιομηχανία, πρωτογενής τομέας, πράσινη οικονομία κλπ) και ιδιαίτερα τις επιχειρήσεις έντασης γνώσης και αυτές που παράγουν προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας. «Δηλαδή στις επιχειρήσεις που συμβάλλον τα μέγιστα στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, στις επιχειρήσεις που θα σηκώσουν το κύριο βάρος ανάκαμψης σε μια βιώσιμη κατεύθυνση», όπως θα σημειωθεί.

Διατήρηση θέσεων και σχέσεων εργασίας

Η κεντρική ιδέα, εν προκειμένω, είναι ότι τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη της εργασίας έχουν στρατηγικό προσανατολισμό την προστασία των εργαζομένων, τη διατήρηση των μισθών και την ανατροπή των τάσεων απορρύθμισης της αγοράς εργασίας. Δηλαδή «πρόκειται για την ακριβώς αντίθετη στρατηγική από αυτή που ακολουθεί η κυβέρνησης της ΝΔ», όπως θα τονισθεί, διότι: «οι ήδη ασκούμενες από την κυβέρνηση πολιτικές οδηγούν σε δραματική συρρίκνωση των μισθών και σε ενίσχυση των τάσεων αποδιάρθρωσης και ελαστικοποίησης. Η τάση αυτή πρέπει επειγόντως να αντιστραφεί. Χρειάζεται να αποτραπεί η γενικευμένη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, να προληφθεί ένα μεγάλο κύμα ανεργίας και να μην υπάρξουν μειώσεις μισθών».Ως εκ τούτου, θα προταθεί δέσμη μέτρων στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων τα οποία έχουν ως προϋπόθεση τη διατήρηση των θέσεων και σχέσεων εργασίας στα επίπεδα που είχαν διαμορφωθεί τον Φεβρουάριο του 2020.

Ως κεντρικό σημείο του «πακέτου» θα τεθεί η κάλυψη στο 100% του μισθού του εργαζόμενου και η διατήρηση της σχέσης εργασίας του όπως αυτά ήταν διαμορφωμένα τον Φλεβάρη του 2020, προ κορωνοιού δηλαδή. Με το Δημόσιο να καλύπτει πλήρως το μέρος του μισθού που αδυνατούν να καλύψουν οι επιχειρήσεις.

Όσο για το εισόδημα έκτακτης ανάγκης που προαναφέραμε, η πρόταση θα καλύπτει 2.200.000 νοικοκυριά στα οποία συμμετέχουν άνεργοι, επισφαλώς εργαζόμενοι (εργαζόμενοι με μπλοκάκι και με συμβάσεις ορισμένου χρόνου), εποχικοί εργαζόμενοι, καλλιτέχνες, αγρότες και πληττόμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες.
«Όπως είναι φανερό, το μέτρο αυτό υποστηρίζει και τμήματα της μεσαίας τάξης που υπέστησαν ραγδαία απώλεια εισοδήματος λόγω της πανδημίας», θα τονισθεί.

Δημόσιες επενδύσεις για τροφοδοσία της ανάκαμψης

Στο πεδίο των Δημοσίων Επενδύσεων, θα γίνει επίκληση της «Αναπτυξιακής Στρατηγικής 2020» που εκπόνησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ («και εγκατέλειψε η σημερινή»). Δηλαδή, «στα μεγάλης, μεσαίας και μικρής κλίμακας έργα και δράσεις με ισόρροπη χωρική διασπορά που εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ και στο εθνικό ΠΔΕ». Αυτά, θα εμφανισθούν ως «πρώτη ύλη για την τροφοδοσία της ανάκαμψης», ενώ θα προταθεί «η εκ νέου ενεργοποίηση ενός γενναίου προγράμματος δημοσίων επενδύσεων».

Στους βασικούς στόχους θα περιλαμβάνεται η διατήρηση και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ειδικά στον κλάδο των κατασκευών και των υλικών), η χωροταξική οργάνωση και προστασία του περιβάλλοντος, η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και η ισότιμη πρόσβαση όλων σε ποιοτικές υποδομές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v