Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βούτσης: Ο φράκτης στον Έβρο μπορεί και πρέπει να γίνει

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής επικαλείται την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από τον Ερντογάν. «Ποτέ δεν είπαμε για κατάληψη ελληνικού εδάφους».

Βούτσης: Ο φράκτης στον Έβρο μπορεί και πρέπει να γίνει

Υπέρ της κατασκευής φράκτη στον Έβρο τάχθηκε δημοσίως ο Νίκος Βούτσης, δίνοντας τέλος σε ερωτήματα που εγείρονται στο εσωτερικό του κόμματος, κυρίως από τη Νεολαία του, για το θέμα.

«Ήδη υπάρχει ένας φράχτης 10 χιλιομέτρων. Τώρα θα προχωρήσει η δημιουργία ενός φράχτη μήκους 26 χιλιομέτρων. Ο φράχτης στον Έβρο μπορεί και πρέπει να γίνει. Δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα στο να υπάρχει φράχτης» σημείωσε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σε τηλεοπτική του παρέμβαση (Mega).

To επιχείρημα, όπως φάνηκε στη συνέχεια, αφορά τους σχεδιασμούς του Ερντογάν στην περιοχή, με βάση και τα γεγονότα που σημειώθηκαν στα τέλη Φεβρουαρίου, παρότι η πανδημία έβαλε «άνω τελεία» στις εξελίξεις.

«Υπάρχει σοβαρό ζήτημα όταν στη βάση της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από τον Ερντογάν, υπάρχει η οπτική ότι γίνονται εισβολές και επιθέσεις λαθραίων. Ταυτόχρονα με την αυτονόητη φύλαξη των συνόρων και της εδαφικής μας κυριαρχίας, θα έπρεπε να υπάρχουν ανοιχτές οι δίοδοι που επιβάλλουν η Γενεύη και οι διεθνείς συνθήκες, για να μπορούν κάποιοι από αυτούς τους ανθρώπους, να υποβάλλουν τα χαρτιά τους για τη διαδικασία ασύλου. Εκεί είναι η σύγκρουση. Κατά πόσο θα είμαστε η ασπίδα της Ευρώπης αντί να κάνουμε τις διεθνείς ενέργειες που πρέπει για να αλλάξει η συνθήκη του Δουβλίνου και μια σειρά αλλαγές που θα μας βγάλει από τα διλήμματα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ποτέ δεν είπαμε για κατάληψη ελληνικού εδάφους

Ιδιαίτερα προσεκτικός εμφανίσθηκε ο κ.Βούτσης στον σχολιασμό των πρόσφατων γεγονότων στον Έβρο. Αφού σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκε στο θέμα “συγκροτημένα και συγκρατημένα”, πρόσθεσε: «Ποτέ δεν αναφέραμε περί κατάληψης ελληνικού εδάφους. Περιμέναμε και τοποθετηθήκαμε το Σάββατο, αφού είχε σπεύσει πρώτα σε εκπομπή ο κ. Δένδιας».

Σύμφωνα με τον κ. Βούτση, οι χθεσινές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που άφησαν ανοικτό το θέμα της κινητικότητας των τουρκικών δυνάμεων στην περιοχή, σε συνδυασμό με το ότι «ούτε στην απόρρητη κοινοβουλευτική συνεδρίαση μας έδωσαν τα δύο διαβήματα προς την τουρκική πλευρά», προκαλούν «αμφισβητήσεις και αμφιβολίες σε ποιο έδαφος έγινε αυτή ηκινητικότητα των τουρκικών δυνάμεων». Για να διευκρινίσει ότι πάνω σ' αυτό το θέμα, η θέση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυστηρή.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v