Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς σχεδιάζει η κυβέρνηση να αξιοποιήσει το πακέτο Κομισιόν

Ο ρόλος της «επιτροπής σοφών» υπό τον Χριστόφορο Πισσαρίδη για την αξιοποίηση των πόρων από την πρόταση της Κομισιόν. Οι προκλήσεις και οι προτεραιότητες. Από ποιες ευρωπαϊκές πηγές προσδοκά το Μαξίμου χρηματοδοτικές ανάσες.

Πώς σχεδιάζει η κυβέρνηση να αξιοποιήσει το πακέτο Κομισιόν

Με την δοκιμασμένη πετυχημένη συνταγή της αξιοποίησης των ειδικών επιστημόνων σκοπεύει να συνεχίσει να λειτουργεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Έτσι, μετά την αποτελεσματική αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης υπό την καθοδήγηση της ιατρικής επιτροπής, το ίδιο προτίθεται να κάνει και με την οικονομία και το πακέτο των 32 δισ. που αναμένεται να εκταμιευθούν -εφόσον γίνει δεκτή η πρόταση της Κομισιόν.

Σε αυτό το πακέτο, σε συνδυασμό και με άλλους ευρωπαϊκούς χρηματοδοτικούς πόρους και εργαλεία για την υγεία, την εργασία και άλλους κρίσιμους τομείς, αναμένεται να στηριχθεί εν πολλοίς η προσπάθεια για την πολυσυζητημένη επανεκκίνηση της οικονομίας, που αποτελεί πλέον το μεγάλο και εξαιρετικά δύσκολο στοίχημα για την κυβέρνηση.

Ήδη, από τον περασμένο Ιανουάριο, το Μέγαρο Μαξίμου είχε ανακοινώσει τη σύσταση Επιτροπής Οικονομολόγων υπό τον καθηγητή Χριστόφορο Πισσαρίδη που θα εκπονήσει το νέο σχέδιο ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία για την τρέχουσα δεκαετία. Πλέον, ο ρόλος της Επιτροπής διευρύνεται και καλείται πλέον να εντάξει στον σχεδιασμό της και την συγκεκριμένη χρηματοδότηση και αξιοποίηση των κονδυλίων από τις Βρυξέλλες.

Η Επιτροπή αναμένεται να βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με το πρωθυπουργικό γραφείο και με βάση όλα τα διαμορφωμένα δεδομένα, θα καταθέσει τους επόμενους μήνες -μέχρι τον Σεπτέμβριο- το σχέδιό της, το οποίο θα ενσωματωθεί και στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της επόμενης τριετίας, στον πρωθυπουργό και αυτός θα αποφασίσει για τις επόμενες κινήσεις.

«Δεν θα σκορπίσουμε τα χρήματα στους τέσσερις ανέμους με την ανεμελιά του νεόπλουτου», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας, αναφορικά με το συγκεκριμένο πακέτο για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την πανδημία. Έκανε δε λόγο για «μεγάλη ευκαιρία για ένα εθνικό άλμα, για να μεταμορφώσουμε την πατρίδα μας και να τα χρησιμοποιήσουμε για να μετασχηματίσουμε το αναπτυξιακό μας μοντέλο, όπως ακριβώς έχουμε δεσμευτεί ότι θα κάνουμε».

Οι βασικοί άξονες

Έμφαση η κυβέρνηση, όπως επισημαίνει υψηλόβαθμος παράγοντας, δίνει στην περαιτέρω ψηφιοποίηση του κράτους, τον τουρισμό, την πράσινη ανάπτυξη με έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την αναβάθμιση του εθνικού συστήματος υγείας, την κατάρτιση και τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα.

Πέραν του κ. Πισσαρίδη, στην «Επιτροπή των σοφών» σημαίνων ρόλο έχει ο αναπληρωτής του, καθηγητής Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, ενώ, σύμφωνα με την παλαιότερη ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, την πλαισιώνουν επίσης οι: Δημήτρης Βαγιανός (καθηγητής στην LSE), Κωσταντίνος Μεγήρ (καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Yale), Κυριάκος Ανδρέου (Advisory leader – PwC), Κωσταντίνος Αρκολάκης (Yale), Μανόλης Γαλενιανός (London Holloway), Χρήστος Γκενάκος (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Cambridge), Svetoslav Danchev (IOBE), Αρίστος Δοξιάδης (Big Pi Ventures), Νίκος Καραμούζης (πρόεδρος – Grant Thornton), Φοίβη Κουντούρη (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Αλέξανδρος Κρητικός (DIW), Δάφνη Νικολίτσα (Πανεπιστήμιο Κρήτης), Διομήδης Σπινέλλης (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Πάνος Τσακλόγλου (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών).

Στο ποσό των 32 δισ, όπως είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, πρέπει να προστεθούν και τα χρήματα από το ΕΣΠΑ. «Άρα, μιλάμε για την επόμενη περίοδο, από το 2021 και μετά, για ένα ποσό πάνω από 50 δισ. ευρώ, για πάνω από το ¼ του Α.Ε.Π.», σημείωσε, με το Μέγαρο Μαξίμου να προσδιορίζει και μια σειρά επιπλέον πηγών άντλησης ευρωπαϊκών κεφαλαίων που θα βοηθήσουν την ελληνική οικονομία:

-Το νέο αυτόνομο πρόγραμμα για την υγεία για την περίοδο 2021-2027 «EU4Health» προϋπολογισμού (για το σύνολο της ΕΕ) 9,4 δισ. ευρώ.

- Ποσό 1,4 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα SURE που αφορά την ενίσχυση της βραχυπρόθεσμης απασχόλησης.

- Σχεδόν 3 δισ. ευρώ από το πανευρωπαϊκό ταμείο εγγυήσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων που αφορά την ενίσχυση των επιχειρήσεων.

- Ποσό 4 δισ. ευρώ ως δυνατότητα χρηματοδότησης με ευνοϊκούς όρους, χωρίς αιρεσιμότητα, από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), προκειμένου να υλοποιηθούν άμεσες και έμμεσες δαπάνες σχετιζόμενες με την υγειονομική κρίση.

«Προσεκτικά, με σχέδιο, έγκαιρα, θα δώσουμε μια κατεύθυνση, έναν προσανατολισμό στην Ελληνική οικονομία, για τα επόμενα χρόνια, με την ελπίδα ότι πραγματικά θα μεταμορφώσουμε τη χώρα», υποστηρίζει ο κ. Πέτσας, με τον πήχη να τοποθετείται πολύ ψηλά από την κυβέρνηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v