Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κομισιόν: «Ταμείο Ανάκαμψης» 750 δισ., τα 32 δισ. για Ελλάδα

«Next Generation EU», το όνομα του εργαλείου που προτείνει η Κομισιόν. Προβλέπει επιχορηγήσεις 500 δισ. και δάνεια 250 δισ. ευρώ. Θα προστεθεί στο 1,1 τρισ. του προϋπολογισμού. Καλωσορίζουμε την τολμηρή πρόταση, δηλώνει ο Κ. Μητσοτάκης.

Κομισιόν: «Ταμείο Ανάκαμψης» 750 δισ., τα 32 δισ. για Ελλάδα

Ένα εργαλείο ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ, το οποίο ονομάζεται «Next Generation EU», θα προστεθεί στον επταετή προϋπολογισμό της Κομισιόν ύψους 1,1 τρισεκατομμύριου ευρώ, όπως ανακοίνωσε η Ursula von der  Leyen, σε μια προσπάθεια να συμβιβάσει τις διαφορετικές θέσεις επιμέρους κρατών.

Κατά την επικεφαλής της Κομισιόν, το εργαλείο αυτό σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες δράσεις που έχουν ανακοινωθεί (ESM, πρόγραμμα Sure κ.λπ.) δημιουργούν μια δύναμη πυρός 2,4 τρισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Από τα 750 δισ. ευρώ, τα 500 δισ. ευρώ θα διανεμηθούν ως «επιχορηγήσεις» και 250 δισ. ευρώ ως δάνεια προς τα κράτη-μέλη. 

Τα χρήματα θα αντληθούν από την Κομισιόν, που έχει υψηλή αξιολόγηση. Θα επενδυθούν για τη στήριξη της οικονομίας, ενώ παράλληλα θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για την πράσινη ανάπτυξη και την ψηφιακή μετεξέλιξη της Ευρώπης.

Πρέπει να επενδύσουμε πολύ σήμερα αλλά με τρόπο που οι επόμενες γενιές θα επωφεληθούν, σημείωσε μιλώντας στο ευρωκοινοβούλιο. 

Με βάση τις πληροφορίες του Bloomberg, η Ελλάδα μπορεί να λάβει επιχορηγήσεις 22,5 δισ. ευρώ και περίπου 9,5 δισ. ευρώ σε δάνεια. Η Ιταλία θα δικαιούται 81,8 δισ. ευρώ, με βάση την πρόταση, και η Ισπανία 77,3 δισ. ευρώ. Η είδηση προκάλεσε ράλι στα ευρωπαϊκά ομόλογα της περιφέρειας.

Τα χρήματα θα διατεθούν για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, ενώ κάποια εξ αυτών θα δοθούν απευθείας για την ανακούφιση του συστήματος υγείας των χωρών, αλλά και για τη στήριξη των φτωχότερων περιοχών της Ευρώπης.

Η επικεφαλής της Κομισιόν Ursula von der Leyen με τις ανακοινώσεις ανοίγει και επίσημα τον δρόμο για σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών των 27 κρατών-μελών που διαφωνούν μεταξύ τους αναφορικά με το ποια μορφή θα έχει και πώς θα χρηματοδοτηθεί το πακέτο, για το οποίο θα απαιτηθεί ομοφωνία.

Μητσοτάκης: Καλωσορίζουμε την τολμηρή πρόταση

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την εξής ανάρτηση στο twitter για την πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης: «Καλωσορίζουμε την τολμηρή πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα πακέτο 750 δισ. ευρώ, κυρίως με τη μορφή επιχορηγήσεων μέσω κοινής έκδοσης χρέους. Ο πήχης έχει τοποθετηθεί ψηλά. Τώρα εξαρτάται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων».

 

 Από την πλευρά της, η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ταμείο ανάκαμψης από τον κορωνοϊό, ύψους 750 δισ. ευρώ, θα λειτουργήσει ως μια καλή βάση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις.

Σε ανακοίνωση, η Μαδρίτη χαιρέτισε την πρόταση, σημειώνοντας ότι ικανοποιεί «πολλά από τα αιτήματα της Ισπανίας». Το Reuters μετέδωσε νωρίτερα ότι η Ισπανία θα λάβει 140 δισ. ευρώ από το ταμείο, εκ των οποίων τα 77 δισ. θα είναι επιχορηγήσεις και τα 63 δισ., δάνεια.

Η Κομισιόν σχεδιάζει να αντλήσει η ίδια τα κεφάλαια από τις αγορές, στηριγμένη σε εγγυήσεις των κρατών-μελών. Τα χρήματα θα εξοφληθούν σε βάθος δεκαετιών. Η Κομισιόν εισηγείται και ορισμένες πηγές νέων εσόδων για να χρηματοδοτηθούν οι σχεδιασμοί. Μεταξύ αυτών, η είσπραξη πόρων από τους ρύπους και ένας νέος ψηφιακός φόρος.

 

Υπενθυμίζεται ότι μετά από διαμάχη για κοινά κορωνο-ομόλογα, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ συμφώνησαν ότι το προγραμματιζόμενο ταμείο ανασυγκρότησης θα πρέπει να τροφοδοτείται από δάνεια που θα λάβει η Επιτροπή. Για να καταστεί δυνατός αυτός ο δανεισμός, το ανώτατο όριο του προϋπολογισμού της ΕΕ θα πρέπει να αυξηθεί για περιορισμένο χρονικό διάστημα από το τρέχον 1,2%, στο 2% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ.

Στο θέμα των επιχορηγήσεων, όμως, διαφωνούν χώρες του Βορρά. Στην «Αντιπρόταση Κουρτς», σε μορφή εγγράφου κοινής θέσης, που δημοσίευσε η Αυστριακή Καγκελαρία στη Βιέννη, οι τέσσερις χώρες -Αυστρία, Δανία, Ολλανδία και Σουηδία- τονίζουν ότι η επείγουσα βοήθεια για τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση του κορωνοϊού πρέπει να είναι εφάπαξ, να περιορίζεται σε δύο χρόνια και να έχουν τη μορφή δανείων.

Το έγγραφο αποτελεί «εναλλακτικό σχέδιο» στην πρόταση που είχαν υποβάλει την περασμένη Δευτέρα η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η οποία προβλέπει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να δανειστεί 500 δισεκατομμύρια ευρώ στην κεφαλαιαγορά και να τα διανείμει μέσω του προϋπολογισμού της ΕΕ ως επιδοτήσεις και όχι ως δάνεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v