Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: «Βλέπει» εκρηκτικό φθινόπωρο σε οικονομία, εργασία, ελληνοτουρκικά

Το έλλειμμα στον ΕΦΚΑ, οι προβλέψεις για εκτίναξη της ανεργίας πάνω από το 30%, με «μοιρασιά» εργασίας-μισθών. Το καμπανάκι από την Αίγυπτο και το αίτημα Τσίπρα-Γεννηματά στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές για κυρώσεις στην Τουρκία.

ΣΥΡΙΖΑ: «Βλέπει» εκρηκτικό φθινόπωρο σε οικονομία, εργασία, ελληνοτουρκικά

Ένα καυτό φθινόπωρο, χειρότερο και από εκείνα των πρώτων μνημονιακών χρόνων, φοβάται η αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς δίπλα στη μεγάλη οικονομική κρίση βλέπει και νέα όξυνση με την Τουρκία, που δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε αναταράξεις.

Στα «καμπανάκια του τρόμου», τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτουν το έλλειμμα του ΕΦΚΑ, δεδομένου ότι στο ενιαίο ασφαλιστικό Ταμείο σταμάτησε το σερί των πλεονασμάτων που κατέγραφε από την ίδρυσή του.  Ως εκ τούτου, ουδόλως αποκλείουν εξελίξεις στο ασφαλιστικό, πριν έλθουν τα πρωτοβρόχια: από τη δρομολόγηση των προεκλογικών θέσεων της ΝΔ για το «σύστημα Πινοσέτ» μέχρι μειώσεις σε συντάξεις.

Το ερώτημα που θέτουν, δε, είναι γιατί η κυβέρνηση επιβαρύνει τον ΕΦΚΑ, μην καταβάλλοντας τις εισφορές των χιλιάδων εργαζομένων που υπέστησαν αναστολή σύμβασης εργασίας. Η απάντηση ότι μεταξύ του ΕΦΚΑ και του Προϋπολογισμού, επιλέγει να μην επιβαρύνει τον δεύτερο, δεν ακούγεται πιστευτή. «Αν δημιουργείς τρύπα στα ταμεία για να μην αυξήσεις τις δαπάνες, τι ακριβώς πετυχαίνεις;» ρωτούν ρητορικά.

Είναι ενδεικτική η παρέμβαση της τομεάρχη Εργασίας (και πρώην υπουργού) Έφης Αχτσιόγλου χθες στη Βουλή: «Μέσα στους πέντε μήνες του 2020, ο ΕΦΚΑ εμφανίζει έλλειμμα της τάξης των 600 εκατ. ευρώ, ενώ εμείς παραδώσαμε τα ταμεία του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΠ πλεονασματικά».

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ στο «Μένουμε Όρθιοι» είναι η καταβολή από το κράτος του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών, ώστε να στηριχθούν επιχειρήσεις-εργαζόμενοι-ταμεία, με αξιοποίηση του «μαξιλαριού ασφαλείας», το οποίο παρέδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση «για την περίπτωση που χρειασθεί να αντιμετωπισθεί μία κρίση». Όπως δηλαδή συμβαίνει τώρα, κατά το κεντρικό επιχείρημά τους.

«Λαγός» ο Μπ. Παπαδημητρίου

Στην ερώτηση εάν διακρίνουν φως στο τούνελ, απαντούν αρνητικά, παραπέμποντας στα στοιχεία του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής. Σύμφωνα με αυτά, το αισιόδοξο σενάριο μιλάει για ανεργία περίπου στο 26% (όσο ήταν δηλαδή στα μέσα του 2014) και το απαισιόδοξο την εκτινάσσει στο 31,2% -«δηλαδή σε επίπεδα που δεν είχαμε δει ούτε στις πιο σκληρές μνημονιακές ημέρες».

Ως προς τα «μαύρα μαντάτα» στον τομέα της εργασίας, παραπέμπουν στο επιχείρημα που ανέπτυξε χθες ο βουλευτής της ΝΔ Μπάμπης Παπαδημητρίου, τον οποίον θεωρούν ως «λαγό» κυβερνητικών αποφάσεων.

Ο βουλευτής μίλησε για «μοιρασιά» της εργασίας, ώστε να μην υπάρχουν εργαζόμενοι και άνεργοι, δικαιολογώντας το («υποτίθεται προσωρινό») σύστημα της εκ περιτροπής εργασίας με μισό μισθό. Αυτό δηλαδή που ο Αλέξης Τσίπρας έχει καταγγείλει δημοσίως ως «μισή δουλειά-μισό μισθό-μισή ζωή».

Aκόμα και οι λιγότερο απαισιόδοξοι στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν αποκλείουν επίσπευση εξελίξεων, εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για απώλεια 10 δισ. ευρώ από τον τουρισμό. «Σε ένα-ενάμιση μήνα θα υπάρχει σαφής εικόνα από τις κρατήσεις και τις ροές, οπότε όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά», λένε.

Ταμείο χωρίς μνημόνια και νέα λιτότητα

Με το άμεσο μέλλον να προδιαγράφεται ζοφερό, ο κ. Τσίπρας απευθύνθηκε χθες στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, μέσω της Προπαρασκευής Συνόδου του PES, στην οποία εξακολουθεί να μετέχει ως παρατηρητής από τις αρχές του 2016, παρότι το κόμμα του ανήκει σε άλλη ευρωπαϊκή «οικογένεια», της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

«Στηρίζουμε όλοι μαζί το Ταμείο Αλληλεγγύης, αλλά η υιοθέτησή του δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι θα αποκτήσουμε και μία κεϋνσιανή Ευρώπη. Οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να εξασφαλίσουν ότι το Ταμείο δεν θα συνδυαστεί με δάνεια και ευρωπαϊκούς ή εθνικούς όρους λιτότητας, αλλά θα βασιστεί σε επιχορηγήσεις και ευρωπαϊκή στήριξη σε κοινωνικές πολιτικές αντιμετώπισης της ανεργίας, βιώσιμης ανάπτυξης και υπέρ της πρότασης για Ευρωπαϊκό Εγγυημένο Εισόδημα.

Ο κ. Τσίπρας είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον αντιπρόεδρο της ισπανικής κυβέρνησης Pablo Iglesias και τον επικεφαλής του αριστερού σουηδικού κόμματος Vansterpartiet, Jonas Stostedt.

Το θέμα, αναμενόμενο: να ενισχυθεί η συνεργασία των ευρύτερων προοδευτικών κομμάτων στην Ευρώπη, ενόψει της οικονομικής κρίσης και των συζητήσεων για το Ταμείο Ανάκαμψης. Το αίτημα, επίσης: το Ταμείο να βασιστεί σε διευρυμένο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και επιχορηγήσεις αντί για δάνεια, να μη συνδυαστεί με μνημόνια και όρους λιτότητας και να μην οδηγήσει σε νεοφιλελεύθερη αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας.

Με τον Σουηδό πολιτικό συζήτησαν, επιπλέον, την προώθηση εργαλείων ευρωπαϊκής φορολογίας επί πολυεθνικών και βιομηχανίας άνθρακα.

«Δύσκολη» η ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου

Όσο για τον τουρκικό κίνδυνο; Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν εξεπλάγησαν από τις δυσκολίες που συναντά η χάραξη ελληνο-αιγυπτιακής ΑΟΖ, όπως έδειξαν (και) οι χθεσινές συζητήσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στο Κάιρο, καθώς η Αίγυπτος δεν θα κάνει («εύκολα») κινήσεις που θα τη φέρουν απέναντι στην Τουρκία.

Για τον λόγο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ (όπως έχουν πει δημοσίως ο κ. Τσίπρας και ο τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος) δεν θα απέκλειε τη «μερική ΑΟΖ» Ελλάδας-Αιγύπτου, που θα αφορά δηλαδή το δυτικό τμήμα της περιοχής. «Αυτή η εκδοχή, από τη μια ακυρώνει στην πράξη το τουρκο-λιβυκό ‘σύμφωνο’ και από την άλλη, δεν επιτρέπει στην Άγκυρα να θέσει ‘εδώ και τώρα’ θέμα Καστελλόριζου, οδηγώντας σε επικίνδυνη κλιμάκωση», εξηγούν αρμόδια στελέχη.

Τσίπρας-Γεννηματά: Κυρώσεις στην Τουρκία, αν...

Σ' αυτή τη φάση και με την κατάσταση στην περιοχή ιδιαίτερα «λεπτή», ο κ. Τσίπρας συμπεριέλαβε το ζήτημα στη χθεσινή Προπαρασκευαστική του PES. Σύμφωνα με πηγές, ζήτησε από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές να επαναλάβουν την απόφασή τους (13/12/2019) για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, εάν υπάρξει έμπρακτη παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Το θέμα των κυρώσεων έθεσε, στην Προπαρασκευστική, και η Φώφη Γεννηματά. «Η Τουρκία απειλεί τη σταθερότητα και την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό, η Ευρώπη δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια ούτε στο παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, ούτε στο σπάσιμο του εμπάργκο, ούτε στους εκβιασμούς για το προσφυγικό», τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Και πρόσθεσε: «Καλές οι δηλώσεις αλλά δεν αρκούν. Αποτέλεσμα θα φέρουν οι κυρώσεις».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v