Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγρια κόντρα Θεοδωρικάκου-Χαρίτση για τους δήμους

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για τη χρηματοδότηση έργων της τοπικής αυτοδιοίκησης, το οποίο με απόφαση της κυβέρνησης πήρε τη θέση του προγράμματος «ΦιλόΔημος» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Σκληρές κουβέντες.

Αγρια κόντρα Θεοδωρικάκου-Χαρίτση για τους δήμους

Εκτός αυτοδιοικητικής πραγματικότητας χαρακτήρισε τις απόψεις του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Χαρίτση, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, κληθείς να τις σχολιάσει στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ.

«Ο κ. Χαρίτσης δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα της Αυτοδιοίκησης. Αυτό δεν μου κάνει καμία εντύπωση γιατί όταν ήταν στην κυβέρνηση κόντεψαν να διαλύσουν αυτόν τον σπουδαίο θεσμό της Αυτοδιοίκησης με την απλή αναλογική. Παρέδωσαν μία κατάσταση, κατά την οποία τα δημοτικά συμβούλια δεν μπορούσαν να αποφασίσουν γιατί είχαμε φτάσει στο σημείο, λόγω της απλής αναλογικής, να μην υπάρχουν πλειοψηφίες και να μη μπορεί να γίνει τίποτα» σημείωσε ο κ. Θεοδωρικάκος.

«Αυτά που λέει ο κ. Χαρίτσης είναι ψέματα. Οι δήμοι είναι σε καλή κατάσταση γιατί αυτή η κυβέρνηση στηρίζει με συνεχείς μεταρρυθμίσεις τις αρμοδιότητες και την ισχύ της αυτοδιοίκησης και έχει πάρει μία σειρά μέτρα, με τα οποία διευκολύνει και την οικονομική κατάσταση των δήμων. Δήμοι με χρέη υπάρχουν, αλλά αυτό δεν είναι τωρινό φαινόμενο. Αυτό έλκει την καταγωγή του πολλά πολλά χρόνια πίσω, όταν υπήρχαν δήμοι που όντως ήταν απολύτως χρεοκοπημένοι», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», οι άξονες του οποίου ανακοινώθηκαν χθες παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο υπουργός Εσωτερικών το χαρακτήρισε «καινοτόμο και ευέλικτο πρόγραμμα με στόχο την ανάπτυξη και την αντιμετώπιση σημαντικών κοινωνικών θεμάτων σε κάθε περιοχή, όπως αυτά δένουν με τον γενικότερο αναπτυξιακό στόχο της χώρας».

«Το συνολικό πρόγραμμα θα είναι τουλάχιστον 2,5 δισ. μέσα στην τετραετία, εφόσον οι δήμοι και οι περιφέρειες "τρέξουν". Στόχος μας είναι να μη μείνει ούτε ένας δήμος έξω από το πρόγραμμα. Για τον λόγο αυτόν έχουμε πάρει ειδικά μέτρα για να παρέχουμε από ένα μητρώο μηχανικών της ΕΕΤΑΑ τη δυνατότητα στους δήμους να κάνουν γρήγορα και τις μελέτες και την επίβλεψη των έργων» τόνισε.

Ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε ότι «οι στόχοι του προγράμματος είναι αναπτυξιακοί, κοινωνικοί και περιβαλλοντικοί» και υπογράμμισε πως «τα χρήματα που δίνονται έχουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα». Όπως υποστήριξε, θα δοθούν χρήματα σε έργα υποδομής που έχουν σχέση με την υγεία, την ασφάλεια της ζωής και το περιβάλλον (αντικατάσταση πεπαλαιωμένων δικτύων ύδρευσης από αμίαντο).

Σε ερώτηση εάν τα έργα θα τα κατασκευάσουν εταιρείες από τον ιδιωτικό τομέα, ο υπουργός Εσωτερικών απάντησε: «Προφανώς. Ο κ. Χαρίτσης, χθες, μας είπε ότι ιδιωτικοποιούμε τα έργα. Μα, συγγνώμη, πού ζούμε; Τα έργα, προφανώς, θα τα κατασκευάσουν ιδιωτικές εταιρείες... ».

Χαρίτσης: Οι χαρακτηρισμοί του κ. Θεοδωρικάκου δεν με αγγίζουν

«Η προσωπική επίθεση και οι χαρακτηρισμοί του κ. Θεοδωρικάκου ούτε εμένα αγγίζουν ούτε τους πολίτες αφορούν», αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, απαντώντας στον υπουργό Εσωτερικών.

Προσθέτει ότι «αυτό που πραγματικά ενδιαφέρει και για το οποίο ο κ. Θεοδωρικάκος και ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να απολογηθούν» είναι τα εξής:

«- Η οικονομική εξαθλίωση που βιώνουν οι ΟΤΑ, για την οποία η κυβέρνηση δεν έχει πράξει απολύτως τίποτα.

- Το πάγωμα εδώ και έναν χρόνο εκατοντάδων κρίσιμων για τις τοπικές κοινωνίες έργων από την κυβέρνηση που θα έφερνε, υποτίθεται, την ανάπτυξη και τις επενδύσεις.

- Η εξαπάτηση πολιτών και Δήμων, καθώς τα έργα που παρουσίασαν χθες ως «νέα», όχι μόνο είχαν εξασφαλίσει τη χρηματοδότησή τους μέσω του προγράμματος «Φιλόδημος», αλλά και στην πλειοψηφία τους είναι ήδη δημοπρατημένα».

«Ας βγουν από τη γυάλα τους», σχολιάζει, «και ας ρωτήσουν τους ίδιους του αυτοδιοικητικούς για τη χρησιμότητα του προγράμματος Φιλόδημος και την καθολική αποδοχή που συνάντησε από αιρετούς και πολίτες».

Ο κ. Χαρίτσης σημειώνει πως ήταν «ένα καινοτόμο πρόγραμμα που κατάργησαν εν μία νυκτί, για να μας γυρίσουν στο παλιό κράτος διαπλοκής που τόσο καλά γνωρίζει η ΝΔ».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v